Ga naar de inhoud

Bondscoach weert 15 rebellen uit Spaanse nationale vrouwenploeg: "We staan wereldwijd voor schut"

 vr 30 september 2022 20:16
De Spaanse nationale met het truitje van Alexia Putellas, die maandenlang in de lappenmand ligt.
De Spaanse nationale met het truitje van Alexia Putellas, die maandenlang in de lappenmand ligt.

In Spanje zit het er bovenarms op tussen Jorge Vilda en de helft van de nationale vrouwenselectie. Vilda heeft 15 speelsters niet geselecteerd omdat ze onder zijn bewind niet langer de Spaanse kleuren wensen te verdedigen.

Een week geleden lieten 15 speelsters uit de selectie van Spanje per mail weten aan de voetbalbond dat ze niet willen spelen voor hun land zolang Jorge Vilda bondscoach is.

 

De reden? De trainingsmethodes van Vilda zouden de emotionele en fysieke gezondheid van de speelsters aantasten.

 

"Dit is voor niemand goed en belachelijk op dit niveau", zegt Vilda. "We staan wereldwijd voor schut."   

 

De Spaanse voetbalbond toonde evenmin begrip voor de klachten van de speelsters. "Als zij het het shirt van Spanje niet willen dragen, zullen we hen niet opstellen", klonk het bij de bond.

 

Bondscoach Vilda voegde de daad bij het woord en heeft 15 speelsters niet geselecteerd voor de voorbereidingsmatchen op het WK van 2023.

 

Het gaat om Mapi Leon, Patri Guijarro, Claudia Pina, Aitana Bonmatí, Mariona Caldentey en Sandra Panos (allen Barcelona), Ona Batlle en Lucia Garcia (Manchester United), Leila Ouahabi en Laia Aleixandri (Manchester City), Ainhoa Moraza en Lola Gallardo (Atletico Madrid), Nerea Eizaguirre en Amaiur Sarriegi (Real Sociedad) en Andrea Pereira (Club América).

 

Ook de aanvoersters Jennifer Hermoso, Irene Paredes en  topspeelster Alexia Putellas, die niet tot de rebellen behoren, maar hen wel steunen, worden aan de kant gelaten.

 

Putellas had wel sowieso niet kunnen spelen. Door een knieblessure is de winnares van de Gouden Bal lange tijd buiten strijd.

 

Nu er 8 speelsters van Barcelona ontbreken, is Real Madrid met 9 speelsters hofleverancier van het Spaanse elftal. 

Dit is voor niemand goed en belachelijk op dit niveau.

Bondscoach Jorge Vilda

"De speelsters moeten hun fout toegeven en om vergiffenis vragen"

Aan opstappen denkt bondscoach Vilda niet. De Spaanse federatie kiest vol de kant van de bondscoach en dreigt met schorsingen van twee tot vijf jaar wegens "een ernstige overtreding."

 

De bond heeft ook een pasklare oplossing voor het probleem: "De speelsters moeten hun fout toegeven en om vergiffenis vragen."