Ga naar de inhoud

De Belgische tactiek voor de wegrit: "Koers maken? Niet blindelings in die val lopen"

Wout van Aert en Remco Evenepoel staan donderdag de pers te woord, de 6 luitenanten deden dat vandaag al. En uiteraard kwam het tactische plaatje uitgebreid aan bod. Jasper Stuyven en Yves Lampaert waren de woordvoerders met dienst. Hoe schatten zij het WK en de Belgische aanpak in?

De jongste kampioenschappen liet België een gretige indruk na. Soms zelfs te onstuimig, denk maar aan het WK vorig jaar in eigen land. De rode draad in de persconferentie was vandaag dan ook dat de Belgen hun lesje geleerd hebben.

 

"We hebben lessen getrokken uit 2021", bevestigde Yves Lampaert, die er ook in Leuven bij was. "We moeten kalmer koersen en mogen niet te veel meegaan in het spel van de Fransen."

 

"Hopelijk vlot de communicatie tijdens de koers wat beter. In België was het heel moeilijk om de koerssituatie te begrijpen door het lawaai."

 

"Maar we moeten de Fransen niet slimmer maken dan ze zijn door onze tactiek hier en nu te onthullen", knipoogde Lampaert, die met veel plezier naar Jasper Stuyven keek. 

We moeten ervan uitgaan dat we niet alleen moeten controleren. Landen als Australië, Nederland en Frankrijk moeten zeker niet doen alsof zij geen kopman hebben.

Jasper Stuyven

Vorig jaar was Jasper Stuyven in zijn Leuven nog 4e, maar persoonlijke ambities heeft hij niet meegenomen naar Australië. In Wollongong zal Stuyven mee de rol van Tiesj Benoot als wegkapitein opnemen.

 

"We moeten ervan uitgaan dat we niet alleen moeten controleren", vertelde Stuyven. "Landen als Australië, Nederland en Frankrijk moeten zeker niet doen alsof zij geen kopman hebben."

 

"Het is moeilijk om onze tactiek te concretiseren. We zijn het er allemaal over eens dat Wout van Aert en Remco Evenepoel onze kopmannen zijn. Dat is voor alle partijen een betere uitgangspositie dan vorig jaar."

 

"We gaan proberen om niet dezelfde fouten als vorig jaar te maken", aldus Stuyven. "Het ideale scenario? Het is belangrijk dat Wout en Remco nog geen grote inspanningen hebben moeten leveren voor de laatste rondes."

"Nog landen die hun verantwoordelijkheid moeten nemen"

Maar zondag zal er sowieso naar de Belgen gekeken worden. Hoe kunnen de Belgen die druk counteren?

 

Jasper Stuyven: "Ze schuiven ons graag in de schoenen dat wij de koers moeten maken, maar we mogen niet blindelings in die val lopen. Er zijn nog landen die hun verantwoordelijkheid mogen opnemen."

 

"En wij hoeven de koers niet hard te maken. Dat is eerder iets voor de Fransen. We mogen nooit in de verdediging zitten."

 

"Anderen zijn het gewend dat wij koers maken", knikte Yves Lampaert nog. "Maar ook Frankrijk en Australië hebben een sterke selectie. Niet alleen wij moeten controleren. We kunnen ook naar andere landen kijken."

programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag