Ga naar de inhoud

Remco Evenepoel: "Weer net niet voor België, dat vind ik nog het meest jammere"

 zo 18 september 2022 10:01
Remco Evenepoel klopte wel Filippo Ganna en strandde op 10 seconden van de zege.

Remco Evenepoel is een vaste klant op het podium van het WK tijdrijden, maar ook in Australië greep hij naast de regenboogtrui. "Puur op waardes rijd ik mijn beste tijdrit, Foss heeft het niet gestolen. Ik zal blijven jagen op de titel." Yves Lampaert was de tweede Belg in de top 10. "Ik heb al betere tijdritten gereden."

Evenepoel: "Puur op waardes rijd ik mijn beste tijdrit ooit"

Remco Evenepoel stond voor de derde keer aan de start van het WK tijdrijden en voor de derde keer stond hij ook op het podium. "Het is mijn tweede bronzen medaille, ik mis nog één kleur. Ik zal elk jaar blijven vechten en jagen op die wereldtitel."

 

De winnaar van de Vuelta strandde op 10 seconden van de wereldtitel. "Foss was eigenlijk een verrassing, want onderweg had ik zijn naam niet gehoord in de communicatie. Het was enkel Küng en Ganna."

 

"Ik had vooral Küng in de gaten en in het laatste deel loop ik nog in op hem, dus Foss moet heel sterk geëindigd zijn. Puur op waardes denk ik dat ik mijn beste tijdrit ooit rijd. Ik denk dat er twee jongens sterker waren dan ik vandaag. Het is zeker niet gestolen", was Evenepoel eerlijk.

Weer net niet voor ons land, dat vind ik nog het meest jammer. Het is al 4 jaar op een rij dat we op het podium staan.

Remco Evenepoel

Een ideale voorbereiding had Evenepoel niet, want vorige week moest hij de eindzege nog veilig stellen in de Vuelta. "Het zou een beetje flauw zijn om dat als excuus in te roepen. Ik had vooraf gezegd dat ik sowieso niet teleurgesteld zou zijn, wat het resultaat ook zou zijn." 

 

"Derde op 10 seconden is wel heel kort. Weer net niet voor ons land, dat vind ik nog het meest jammer. Het is al 4 jaar op een rij dat we op het podium staan. Wout is al heel kort geweest en ik strand nu ook op 10 seconden."

 

De wind speelde ook een rol. "Ik had het gevoel dat de wind in de tweede ronde strakker stond, ik voelde serieuze windstoten. Maar ik weet niet of dat een rol heeft gespeeld, de wind stond er voor iedereen en is niet gedraaid. Het is een eerlijk resultaat."

Evenepoel was net na zijn finish verbaasd toen hij de naam van de winnaar te horen kreeg. "Van Foss weet je dat hij een goeie tijdrit kan rijden, maar met dit deelnemersveld verwacht je vooral Küng, Ganna en mezelf."

 

"Het is verrassend, maar het is mooi voor het wielrennen. Iemand helemaal anders in de regenboogtrui is goed voor het wielrennen en natuurlijk ook voor hemzelf."

 

Nu wacht nog de wegrit. "Ik hoop dat ik nu kan blijven recupereren. Ik zou hier nu aan tafel al in slaap kunnen vallen. Ik begin het seizoen toch te voelen en ik hoop dat ik kan herstellen, dat zal zeker nodig zijn voor zondag. Een koers van zeven uur, dan moet je fris zijn."

Lampaert: "De winnaar is een grote verrassing"

Yves Lampaert eindigde knap in de top 10. "Ik heb naar mijn gevoel niet mijn beste tijdrit gereden, ik heb er al betere gereden. Ik mag wel tevreden zijn met mijn 9e plaats", zei de ploegmaat van Evenepoel bij Quick Step-Alpha Vinyl.

 

"Ik had gemikt op een plaats in de top 10 en 9e van de wereld is toch niet slecht. Ik hoop dat ik hersteld ben tegen zondag en dat we met de ploeg een sterke prestatie kunnen neerzetten."

 

"De winnaar is een grote verrassing. Ik denk dat niemand rekening heeft gehouden met Tobias Foss. Hij heeft een heel sterke tijdrit gereden. Ik denk dat het voor Foss zelf een verrassing is. Chapeau voor zijn prestatie en hopelijk mag hij zijn trui alle eer aandoen."

De wind heeft een rol gespeeld vandaag. Op bepaalde momenten is er veel wind, op andere momenten is er dan weer niets.

Yves Lampaert

"De wind heeft een rol gespeeld vandaag. Langs de kust kon je de afgelopen dagen al voelen dat de wind in vlagen komt. Op bepaalde momenten is er veel wind, op andere momenten is er dan weer niets."


"Remco mag trots zijn op zijn 3e plaats na zijn Vuelta. Het WK tijdrijden kwam heel kort daarna en je mag de reis en de jetlag niet onderschatten. Ik vind het een heel goeie prestatie. 3e op een WK tijdrijden is niet simpel. Die titel komt nog wel."


Lampaert blikte ook al even vooruit naar de wegrit van zondag. "Het technische gedeelte zal doorslaggevend zijn in de wegrit. Het is geen parcours voor waaiervorming. Het is veel draaien en keren en met de Mount Pleasant zal het ook een zware rit worden. De ploegen die gaan controleren zullen in het voordeel zijn. Het zou dus niet slecht zijn als we de koers in handen nemen."

Uitslag WK-tijdrit

naamresultaatploeg
1
Tobias Foss
40:02.78
NoorwegenNOO
2
Stefan Küng
+2.95
ZwitserlandZWI
3
Remco Evenepoel
+9.16
BelgiëBEL
4
Ethan Hayter
+39.95
Groot-BrittanniëGBR
5
Stefan Bissegger
+46.81
ZwitserlandZWI
6
Tadej Pogacar
+48.13
SloveniëSLO
7
Filippo Ganna
+55.32
ItaliëITA
8
Nélson Oliveira
+58.98
PortugalPOR
9
Yves Lampaert
+1:08.84
BelgiëBEL
10
Bruno Armirail
+1:09.24
FrankrijkFRA
Gerelateerd:
programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag