Ga naar de inhoud

Tobias Foss gelooft zijn eigen ogen niet: "Goed voorbereid door te werken voor Van Aert"

 zo 18 september 2022 14:22
Tobias Foss onderweg naar de wereldtitel tijdrijden.

Voor iedereen een verrassing, hemzelf incluis. Tobias Foss kon zijn ogen niet geloven toen hij zag dat hij de nieuwe wereldkampioen tijdrijden was. "Stiekem droomde ik van de top 5. De regenboogtrui dragen wordt heel speciaal."

"Ik wil ervan genieten, maar moet het eerst beseffen"

De ogen van Tobias Foss spraken boekdelen. "Dit voelt aan als een droom, ik geloof het niet. Dit is onwaarschijnlijk", zei de Noor van Jumbo-Visma in een eerste reactie.

 

"Na de koersen in Canada (waar hij veel werk opknapte voor Wout van Aert) wist ik dat mijn vorm goed was. Tijdens de tijdrit voelde ik me ook goed, maar dit is meer dan ik ooit had durven te dromen. Ik wil er wel van genieten, maar ik moet het eerst beseffen."

 

Had Foss het door aan de finish dat hij kon winnen? "Neen, ik ben niet de man met het meeste zelfvertrouwen. Ik wist wel dat ik alles had gegeven, beter kon ik niet. Maar dit is echt ongelooflijk. Het parcours lag me, ik was heel goed voorbereid en alles is perfect uitgevoerd."

 

Foss mag bijna een jaar lang een regenboogtrui dragen in tijdritten. "Als ik top 10 had gereden, dan was ik heel tevreden geweest. Stiekem droomde ik van de top 5. Ik heb al goeie tijdritten gedaan, maar dit slaat alles. De regenboogtrui dragen wordt dus het heel speciaal. Ik zal er alles aan doen om die trui alle eer aan te doen en er vooral van genieten."

 

(lees voort onder de video)

"Kennis van Jumbo-Visma maakt mee het verschil"

De 25-jarige Tobias Foss staat al even te boek als een talent. Jumbo-Visma was er als de kippen bij om de Noor in te lijven, nog voor hij in 2019 de Ronde van de Toekomst op zijn naam had geschreven (Ilan Van Wilder eindigde dat jaar als derde).

 

Bij de profs is Foss nog geen winnaar. Hij werd twee keer Noors kampioen tijdrijden en won in 2021 ook het Noors kampioenschap op de weg. Tijdrijden en Jumbo-Visma is een succesverhaal, ook bij Foss. "Ik heb zeker ook veel aan de ploeg gehad. Hun kennis in het tijdrijden, het materiaal waarmee ik fiets, het maakt allemaal mee het verschil."

 

Foss eindigde vorig jaar in de top 10 van de Giro (9e) en leek met de 4e plaats in de tijdrit in de Algarve en de 6e plaats in de eindstand goed begonnen aan 2022. Maar een zware val in de Coppi e Bartali sloeg hem terug en de Giro werd een ontgoocheling.

In de Canadese koersen zette het team mij op kop van het peloton om te controleren voor Wout. Allemaal met het oog op de WK-tijdrit.

Tobias Foss

"De ploeg heeft me ook enorm gesteund na mijn moeilijke periode toen ik begin dit jaar ten val kwam in de Coppi e Bartali. Het duurde lang vooraleer ik er terug bovenop kwam en het is wellicht ook een verklaring voor mijn mindere Giro, maar kijk, nu ben ik helemaal terug en pak ik het goud op een WK."


Foss spreekt zelf over een goeie voorbereiding. "De laatste twee maanden stonden in het teken van deze tijdrit. In de Canadese koersen zette het team mij op kop van het peloton om te controleren voor Wout met het oog op de WK-tijdrit. Zo kwam ik van Canada met goeie benen en ik vloog zelfs economy class", knipoogde de Noor.


Wat moet zijn ploegmaat Van Aert nu niet denken? "Ik hoop dat het een goeie motivatie is voor hem. Ik heb hem heel graag en ook al rijd ik zelf, zondag ben ik een van zijn supporters."

Uitslag WK-tijdrit

naamresultaatploeg
1
Tobias Foss
40:02.78
NoorwegenNOO
2
Stefan Küng
+2.95
ZwitserlandZWI
3
Remco Evenepoel
+9.16
BelgiëBEL
4
Ethan Hayter
+39.95
Groot-BrittanniëGBR
5
Stefan Bissegger
+46.81
ZwitserlandZWI
6
Tadej Pogacar
+48.13
SloveniëSLO
7
Filippo Ganna
+55.32
ItaliëITA
8
Nélson Oliveira
+58.98
PortugalPOR
9
Yves Lampaert
+1:08.84
BelgiëBEL
10
Bruno Armirail
+1:09.24
FrankrijkFRA
Gerelateerd:
programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag