Ga naar de inhoud

De oudjes, middenvelders of een paars-witte merel? Extra Time voorspelt de Duivelse defensie

Te veel experimenteerwerk, te weinig tijd. Over 2 maanden speelt de nationale ploeg al zijn eerste wedstrijd op het WK voetbal in Qatar. Het grootste tactische vraagstuk lijkt voorlopig nog steeds de driemansdefensie. Het panel van Extra Time analyseerde de 10 kandidaten van Martinez. "Ik zou nog steeds voor de oudjes gaan", klinkt het bij Dennis van Wijk. 

  1. Toby Alderweireld
  2. Dedryck Boyata
  3. Zeno Debast
  4. Jason Denayer
  5. Wout Faes
  6. Brandon Mechele
  7. Arthur Theate
  8. Jan Vertonghen
  9. Axel Witsel
  10. Leander Dendoncker
 
Het verdedigende vraagstuk bij de Rode Duivels blijft het grootste tactische twistpunt voor het nakende WK. Roberto Martinez selecteerde voor deze interlandbreak daarom alvast 10 spelers die in zijn driemansdefensie kunnen postvatten. Het panel van Extra Time kroop gisteren in het hoofd van de bondscoach.
 
"Ik denk dat Martinez zal vasthouden aan zijn vaste verdediging. Alderweireld, Vertonghen en dan zal hij een derde man moeten uittesten in dit Nations League-tweeluik", vertelt Heleen Jaques in Extra Time. "Ik zou toch ook nog steeds voor de ervaren oudjes gaan", trad Dennis van Wijk haar bij.

Dendoncker lijkt de vooruitgeschoven man

Filip Joos

"K2 zoekt K3", krijgt zo een voetbal spin-off.


"Dendoncker lijkt de vooruitgeschoven derde man. Tegen Polen deed het trio Alderweireld/Dendoncker/Vertonghen het uitstekend. Ik denk dat Martinez opnieuw voor dat triumviraat zal kiezen", orakelt Gert Verheyen.

 

"Daarnaast zou ik ook Axel Witsel eens uittesten achterin. Hij is op die positie toch verkozen tot speler van de maand bij Atlético Madrid. Al zag ik hem in de derby tegen Real wel geen al te beste beurt maken. Zijn positiespel was zeer twijfelachtig", zag Van Wijk. 

 

"Ik heb soms het gevoel dat hij te veel aan het rondkijken is omdat hij nieuw is op die positie", vond ook Filip Joos. "Faes en Theate staan voorlopig nog onder die ervaren mannen in de barometer van Martinez, denk ik. Toch moet je die jonge kerels in dit tweeluik zeker eens testen."

 

De clubloze Denayer en de Brugse mannen Boyata en Mechele komen voorlopig niet in aanmerking volgens de gasten aan tafel bij Aster Nzeyimana. 

 

Dan blijft er nog één (paars-)witte merel over.

Zeno Debast, de (nabije) toekomst van de Duivels?

Zeno Debast, de enige nieuwkomer in de selectie van Martinez, was gisteren ook een onderwerp aan de tafel van Extra Time.

 

"Debast heeft vooral een grote meerwaarde in de opbouw. Hij brengt snelheid, diepgang en rust in het spel. Daarnaast valt ook op dat hij vaak goede beslissingen maakt aan de bal. Je moet eens goed op hem letten: zijn hoofd gaat steeds van links naar rechts om de ruimtes te scannen. Die vindt hij dan met zijn goede inspeelpass."

 

"Zijn opleiding als nummer 10 loont echt", looft Jaques de stormachtige ontwikkeling van de 18-jarige verdediger van Anderlecht.

Zijn opleiding als nummer 10 loont echt

Heleen Jaques

Tot de U15 speelden Anderlecht-coaches de kersverse Rode Duivel immers steevast uit als aanvallende middenvelder of rechtsvoor. Er zit dus nog heel wat rek op het potentieel van de verdediger. Heleen Jaques gaf hem alvast een werkpuntje mee om nog beter te worden..

 

"Hij staat soms te vaak in één lijn met de bal en het doel in een één-tegen-éénsituatie. Zo kan hij te gemakkelijk uitgespeeld worden. Je kiest beter een kant, zo dwing je je tegenstander naar de buitenkant en in de val."

 

Een jeugdzonde, aldus Gert Verheyen. "Zo in profiel staan wordt aangeleerd in de jeugd. Die jonge mannen nemen dat iets te letterlijk, maar dat gaat er wel uit. Opeens zal hij beseffen dat hij ook iemand kan stoppen met zijn borst."

 

U merkt het. Heel wat experimenteerwerk, maar slechts 2x 90 minuten de tijd. Gunt Martinez ook Debast een kans om zich te bewijzen in dit tweeluik?

Extra Time

Voetbaltalkshow waarin Aster Nzeyimana en Filip Joos met de hulp van spraakmakende gasten de vinger aan de pols houden van de voetbalactualiteit. Heleen Jaques is de centrale gast. Gert Verheyen en Dennis Van Wijk zijn de analisten.
vr 09 september 2022 64 min