Ga naar de inhoud

Freddy Maertens vindt Evenepoel een mooie opvolger: "Hij moet wel klein beetje op z'n streken letten"

Freddy Maertens in zijn huis in Roeslare.

Freddy Maertens won de Vuelta van 1977. Hij is daarmee de laatste Belg die de Ronde van Spanje heeft gewonnen. Maertens geeft zelden interviews, maar voor Vive le Vélo maakte hij graag tijd. "Ik won ook de sprints waar je bonificatieseconden haalde”, vertelt Maertens. “In de bergritten probeerde ik de schade te beperken.”

13 van 19 ritten

Er waren in die Ronde van Spanje 19 ritten en Freddy Maertens won er 13.

 

“Ik won ook de sprints waar je bonificatieseconden haalde, zo veel mogelijk”, vertelt Maertens. “In de bergritten probeerde ik de schade te beperken.”

 

Freddy Maertens was wereldkampioen toen hij de Vuelta in 1977 won. In de wereldtitelstrijd van 1976 in Italië was thuisrijder Francesco Moser voorop, Maertens reed ernaartoe. Het liep uit op een sprint.

 

"Hij heeft mij 10 miljoen Belgische frank aangeboden om hem te laten winnen. Ik zei: "Neen, ik kan ook winnen."”

 

Zou je Remco Evenepoel een mooie opvolger vinden voor jou? “Ja, het is een mooie renner, hij zit goed.”

 

De 70-jarige Maertens heeft nog een beetje advies voor de 22-jarige Evenepoel. “Hij moet een klein beetje op zijn streken letten, als ik dat mag zeggen. Hij moet daarvoor niet kwaad zijn.” 

Moser heeft mij 10 miljoen Belgische frank aangeboden om hem het WK te laten winnen. Ik zei: "Neen, ik kan ook winnen."

Freddy Maertens

Bekijk de volledige aflevering op VRT MAX

Vive le vélo

Alle ogen zijn dezer dagen gericht op Remco Evenepoel, de leider in de wielerronde van Spanje. Het is ondertussen al 44 jaar geleden dat een landgenoot een van de drie 'Grote Rondes' won. Stilaan is er een reële kans dat Remco Evenepoel die prestatie zal evenaren. Om de apotheose van deze mogelijk historische Vuelta extra in de verf te zetten, brengt Eén zeven dagen op rij 'Vive le vélo'. Gasten: José de Cauwer, Cian Uijtdebroeks en Jurgen Van den Broeck.
ma 05 september 2022 61 min