Ga naar de inhoud

José De Cauwer: "Op de Sierra Nevada heeft Evenepoel laten zien dat hij een grote ronde kan winnen"

José De Cauwer in Vive le Vélo.

De slotweek in deze bijzonder boeiende Vuelta staat voor de deur. Remco Evenepoel lijkt op weg naar de eindzege, maar Madrid is uiteraard nog ver. Cocommentator José De Cauwer is in elk geval al meer dan tevreden met wat hij de afgelopen weken van Evenepoel gezien heeft: "Hij is zo enorm matuur geworden", vertelde hij in Vive le Vélo.

Met een voorsprong van 1'34" op Primoz Roglic trekt Remco Evenepoel de slotweek van de Vuelta in. Een bonus die gezien mag worden.

 

"Er komt uiteraard nog een week Vuelta aan en er kan echt vanalles gebeuren", opende José De Cauwer het gesprek. "Toch heeft Evenepoel mij op de Sierra Nevada laten zien dat hij een grote ronde kan winnen."

 

"Tot deze Vuelta was het afwachten hoe hij kan omgaan met de opeenvolging van zware ritten, de hoogtemeters, de druk,... en het ziet er heel goed uit. Op de Sierra Nevada bleef Roglic meer dan 10 kilometer in het wiel zitten en heeft Evenepoel weerbaarheid getoond, dat wilde ik zien."

Op de Sierra Nevada heeft Evenepoel weerbaarheid getoond, dat wilde ik van hem zien.

José De Cauwer in Vive le Vélo

Cian Uijtdebroeks, op een dag misschien een concurrent van Evenepoel in het rondewerk, gelooft ook sterk in een goede afloop: "De etappe over de Sierra Nevada was de zwaarste test en die is hij zonder grote kleerscheuren doorgekomen. De zwaarste etappes liggen nu ook achter de rug." 

 

Iets waar Jurgen Van den Broeck het mee eens is: "Evenepoel heeft nog steeds een comfortabele voorsprong. Het is dan ook aan de anderen om het initiatief op zich te nemen. Hij heeft echt nog steeds een groot voordeel."

"Iedereen wil nu Remco zijn"

Volgens José De Cauwer zal Remco Evenepoel ook niet de hele week in het defensief gedwongen worden: "Hij gaat misschien wel nog tijd pakken. Hij is door al dat harde werk van de voorbije jaren en maanden matuur geworden."

 

"Hij trainde op hoogte en in de warmte, het zit echt goed. Op dit moment wil toch niemand Roglic of Mas zijn? Iedereen wil Remco zijn. Hij zit in de beste positie."

 

"Ook zijn team is wat mij betreft niet minder. Er is hier geen Sepp Kuss die zijn leider nog in de diepe finale kan bijstaan. Het ziet er zonder twijfel zeer goed uit."

Vandegoor: "Hij is de duidelijke leider"

Onze man ter plaatse Christoph Vandegoor spreekt elke dag met leider Remco Evenepoel. Ook hij is onder de indruk van het amper 22-jarige supertalent: "Ik heb nog niet vaak meegemaakt hoe hij met de pers omgaat. Hij neemt zijn tijd, hij luistert en er zit ook inhoud in zijn antwoorden."

 

"Hij is enorm geconcentreerd en het is duidelijk dat hij de grote leider is binnen het geheel van Quick-Step Alpha Vinyl."

 

"In antwoorden steekt hij pluimen op de hoed van zijn ploegmaats en de volgende dag putten die jongens daar weer ook weer een dosis energie uit. Hij heeft een nieuwe mindset en dat is een stap die hij zet in zijn persoonlijke groei."

 

"Het is opvallend hoe hij telkens uit iets negatiefs weer iets positiefs haalt. Het is enorm mooi om te zien hoe hij als renner, maar ook als mens gegroeid is."

Herbekijk hieronder op VRT Max de volledige aflevering

Vive le vélo

Alle ogen zijn dezer dagen gericht op Remco Evenepoel, de leider in de wielerronde van Spanje. Het is ondertussen al 44 jaar geleden dat een landgenoot een van de drie 'Grote Rondes' won. Stilaan is er een reële kans dat Remco Evenepoel die prestatie zal evenaren. Om de apotheose van deze mogelijk historische Vuelta extra in de verf te zetten, brengt Eén zeven dagen op rij 'Vive le vélo'. Gasten: José de Cauwer, Cian Uijtdebroeks en Jurgen Van den Broeck.
ma 05 september 2022 61 min