Ga naar de inhoud

Wie neemt bondscoach Sven Vanthourenhout mee naar het WK in Wollongong?

Wout van Aert zal de Belgische selectie aanvoeren.

Te midden van alle Vuelta-gekte wordt ook het WK wielrennen in Wollongong (Australië) voorbereid. Dinsdag om 11 uur openbaart bondscoach Sven Vanthourenhout zijn selectie voor het WK. Welke 8 namen heeft hij op papier gezet?

2 kopmannen en 1 tijdrijder

Vorig jaar spraken ze vooral na het WK in Leuven niet dezelfde taal, maar dit jaar - zo liet de bondscoach de voorbije weken uitschijnen - trekt België met 2 kopmannen naar het WK in Wollongong: Wout van Aert en Remco Evenepoel.

 

De Canadese koersen en het vervolg van de Ronde van Spanje zullen bepalen wie aan de vooravond van 25 september net iets harder op tafel mag kloppen en in de pikorde dus een streepje voor heeft.

 

Van Aert past voor de WK-tijdrit van 18 september, Evenepoel dubbelt normaal gezien wel. 

 

Die vacature voor de tijdrit wordt meer dan waarschijnlijk ingevuld door Yves Lampaert, ook al was hij na de Tour op de sukkel en paste hij voor het EK.

 

Wie de tijdrit rijdt, zal ook deelnemen aan het WK op de weg. Dat betekent dat ook Lampaert - als protégé van Evenepoel - een certitude zou moeten zijn.

Evenepoel, Van Aert en Stuyven tijdens het WK van vorig jaar.

Nog 3 certitudes

Voor het WK - schijnbaar een cocktail van de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik - was Tiesj Benoot als wegkapitein een no-brainer, maar na zijn val op stage in Livigno zit zijn seizoen er al op.

 

Van Aert mag evenwel interne steun van Jumbo-Visma verwachten aangezien Nathan Van Hooydonck als werkpaard en manusje-van-alles de meest voor de hand liggende optie lijkt na zijn ijzersterke Tour de France.

 

Ook Jasper Stuyven en Dylan Teuns weten al een tijdje dat ze op hun beide oren mogen slapen en hebben hun koffer - zonder onverwacht tegenbericht - al gereserveerd voor de lange verplaatsing naar Australië.

Jasper Stuyven werd vorig jaar 4e in zijn thuisstad.

Wie vervangt Tiesj Benoot?

Met Van Aert, Evenepoel, Lampaert, Van Hooydonck, Stuyven en Teuns lijken dus al 6 van de 8 rugnummers ingevuld.

 

Vooral een vervanger aanduiden voor het takenpakket van Benoot zal Sven Vanthourenhout met knip- en plakwerk hebben opgezadeld.

 

Wie veelal geciteerd wordt in die carrousel, is Jan Bakelants. Op zijn 36e bewijst Bakelants dat het met zijn najaarsvorm meer dan snor zit en een belangrijk pluspunt is dat hij met zowel trainingsmakker Van Aert als met Evenepoel goed opschiet.

 

Ook Dries Devenyns (39) is een routinier, maar de vakman weigerde in 2020 een WK-selectie om niet in conflict te komen met de WK-ambities van boezemvriend en ploegmakker Julian Alaphilippe. Houdt hij dat uitgangspunt vast en past hij opnieuw?

Jan Bakelants en Wout van Aert zoeken elkaar op training geregeld op.

Geen Lotto-Belgen, ook geen Quinten Hermans?

Het is, als we richting de laatste 2 plekjes kijken, vaak makkelijker om te zeggen wie niet in aanmerking komt dan te bepalen wie wél een kaarsje mag branden.


De visie van Lotto-Soudal is intussen genoegzaam bekend: voor de Belgische equipe primeert de overlevingsstrijd in de WorldTour, Victor Campenaerts, Philippe Gilbert en Tim Wellens worden in principe niet afgestaan.


Jasper Philipsen heeft al verklaard dat het parcours geen spek voor zijn bek is en Quinten Hermans liet meermaals optekenen dat hij deze zomer geen signaal van de bondscoach had ontvangen. 

Heeft de bondscoach Quinten Hermans toch nog aangesproken?

Nummer 8?

Wordt er dan teruggegrepen naar Greg Van Avermaet (37)? Vorig jaar werd hij voor het eerst gepasseerd, maar de voorbije weken verzamelde de voormalige olympische kampioen weer ereplaatsen. 

 

De verrassende "njet" van Ineos Grenadiers voor de Vuelta heeft de kansen van Laurens De Plus doen slinken. Dries Van Gestel en Edward Theuns bewezen de voorbije koersen dat ze niet aan uitbollen denken.

 

Wordt er met Tim Declercq nog een werkpaard pur sang bij de groep gevoegd?

 

Overtuigt een van de Vuelta-gangers zoals Gianni Vermeersch, Pieter Serry of Louis Vervaeke?

 

Of grijpt de Belgische selectiebepaler terug naar de uit beeld verdwenen Oliver Naesen en Sep Vanmarcke?

 

Dinsdag rond 11 uur weten we welke puzzel hij gelegd heeft.

Trekt Greg Van Avermaet toch nog eens het Belgische shirt aan?

Wie neemt u mee? Stem hier

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.