Ga naar de inhoud

Sammy Neyrinck: "Steek Vandoorne in een Ferrari en hij had al een GP in de F1 gewonnen"

Stoffel Vandoorne, wereldkampioen in de Formule E.

In de Formule 1 draaide zijn avontuur op niets uit, maar in de Formule E heeft Stoffel Vandoorne sinds dit weekend de wereldtitel beet. Het roept nog maar eens de vraag op: had hij het talent om het te maken in de F1? "Absoluut. In de eenzitterrij is hij de talentvolste rijder na Jacky Ickx", stelt autosportkenner Sammy Neyrinck.

Na de spannende ontknoping van het vorige seizoen, waarin Max Verstappen pas in de laatste Grote Prijs van Abu Dhabi de wereldtitel kon veroveren, is de Formule 1 nog nooit zo hot geweest als nu.

 

Ook in de Formule E, de elektrische variant in de schaduw van de koninginnenklasse van de autosport, viel de beslissing dit seizoen pas in de laatste race. Al was het net iets minder een nagelbijter: voor Stoffel Vandoorne volstond een plekje in de top 7 voor zijn eerste wereldtitel in de Formule E, hij werd 2e in Seoel.

 

Autosportkenner Sammy Neyrinck is onder de indruk. “In elk kampioenschap waar Stoffel Vandoorne is begonnen, behalve de Formule 1, is hij wereldkampioen geworden”, vertelt hij.

De 30-jarige Vandoorne won in elke opstapklasse van de Formule 1. Hij won in 2010 de F4 Eurocup 1.6. Daarna volgden nog successen in de Eurocup Formule Renault 2.0 (2012) en de GP2 (2015).

 

Of Stoffel Vandoorne het talent had om het te maken in de Formule 1? Daarover hoeft Neyrinck niet lang na te denken. “Absoluut, met dikke hoofdletters”, zegt hij met zeer overtuigende stem. 

 

“Het doet pijn aan mijn ogen als ik zie wat er met Lando Norris is gebeurd, want dat was de plaats waar Vandoorne had kunnen zitten toen het weer goed ging met McLaren. Of als je Carlos Sainz zijn parcours bekijkt, was dat de plek die voor Vandoorne was weggelegd.”  

 

“Steek Vandoorne in een Ferrari en dan had hij ook al een grote prijs gewonnen”, stelt Neyrinck overtuigd. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In 2014 tot 2018 was Vandoorne aan de slag als testrijder voor Mercedes, waar de 30-jarige Vandoorne een belangrijk onderdeel is geweest voor de opeenvolgende wereldtitels bij het F1-team.

 

“Hij ging vaak in het weekend op de simulator nog verschillende zaken uittesten, als ze op vrijdag of zaterdag nog mankementen voelden. Vandoorne heeft zeker zijn aandeel in die wereldtitels van Mercedes en een heel klein beetje ook die van Lewis Hamilton", vertelt onze F1-volger.

 

“Ik schat Vandoorne heel hoog in. In de eenzitterrij is hij de talentvolste rijder na Jacky Ickx. Het talent van Vandoorne wordt door iedereen die met autosport te maken heeft, onderkend." 

Het talent van Vandoorne wordt door iedereen onderkend die met autosport te maken heeft.

Sammy Neirinck

"In navolging van Jacky Ickx wil Vandoorne in verschillende disciplines de beste zijn"

Waar Vandoorne zijn toekomst ligt na dit laatste jaar van zijn huidig team Mercedes-EQ, is sinds kort duidelijk. De 30-jarige Vandoorne zal in het Formule E-seizoen 2023 voor de nieuwe DS Penske-alliantie rijden, als teamgenoot van Jean-Eric Vergne.


Op termijn weet onze F1-volger dat Vandoorne ook van de 24 uur van Le Mans droomt.

“Ik zie hem in de 24 uur van Le Mans voor de winst gaan, dat in navolging van Jacky Ickx, om zo in verschillende disciplines de beste te zijn”, besluit Sammy Neyrinck.