Ga naar de inhoud

Vive le Vélo over loodzwaar slotweekend: "Van Vleuten zal het vandaag al moeten proberen"

Annemiek van Vleuten geldt als topfavoriete, maar ze was in het begin van deze Tour ziek.

Vandaag begint het loodzware slotweekend van de Tour de France Femmes. De start van een nieuwe koers? Karl en zijn gasten namen in Vive le Vélo het pittige weekend en de favorieten voor de eindzege onder de loep.

Het peloton krijgt te maken met de Vogezen. Dit weekend passeren onder meer de Col du Platzerwasel, Grand Ballon, Ballon d'Alsace en natuurlijk La Planche des Belles Filles de revue. 

 

"Het wordt zeker een andere koers vanaf zaterdag", weet veldrijdster Laura Verdonschot. 

 

"De lastigste etappes komen eraan, de vermoeidheid stapelt zich op en de meeste rensters zijn het niet gewend om zoveel dagen na elkaar te koersen. Het belooft in elk geval een spektakel te worden."

Zaterdag van Sélestat naar Le Markstein Fellering liggen er 3 cols van 1e categorie met de Petit Ballon, de Col du Platzerwasel en de Grand Ballon.

"Ik hoor dat de eerste twee beklimmingen morgen al meteen de steilste zijn en dat het echt werk is voor de klimmers", zegt Bert De Backer. "Sterk zijn zal niet volstaan, je zal ook fijn moeten zijn."

Het belooft in elk geval een spektakel te worden.

Laura Verdonschot

Zondag moeten de vrouwen over de Côte d'Esmoulières (2e cat.) en de Ballon d'Alsace (1e cat.) en finishen op La Super Planche des Belle Filles (1e cat.). Kan Annemiek van Vleuten het zich veroorloven om te wachten tot op de slotdag? De Nederlandse volgt op 1'28" van gele trui Vos. 

 

"Ik denk niet dat ze kan wachten", vindt journalist Ann Braeckman. "Ze is niet explosief genoeg om het verschil te maken op die laatste beklimming. Ze zal al tijd moeten terugnemen."

 

"We hebben Van Vleuten nog niet écht gezien deze Tour - mede wegens ziekte - en ze is toch wel een renster die eergierig is. Volgens mij probeert ze zaterdag al wel iets. Het parcours is geschikt en ze heeft ook een sterke ploeg."

Volgens mij moet Van Vleuten zaterdag al proberen tijd terug te nemen.

Ann Braeckman

"Vandaag straalde ze vertrouwen uit", aldus De Backer. "Ze ging op kop rijden en dat leek wel alsof ze een signaaltje gaf aan haar concurrenten."

 

"De vraag blijft voor mij: gaat ze nog naweeën ondervinden van die ziekte?", vraagt Verdonschot zich luidop af. 

 

"Als je buikgriep hebt gehad, dan kan een dag als zaterdag er wel stevig inhakken. Het blijft wel Annemiek van Vleuten natuurlijk. Als ze haar dagje heeft, dan mogen de andere rensters beginnen te zweten."

 

"Haar ploeg nam de koers vandaag in handen op de laatste helling", zegt Braeckman. "Dan ben je volgens mij in orde."

 

Lees verder onder de foto

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie neemt de handschoen op?

"Welke renster zal het in het hooggebergte willen opnemen tegen Van Vleuten?", vraagt Karl Vannieuwkerke. "Ik was verbaasd door het grote vertrouwen dat Ashleigh Moolman uitstraalt."

 

"Ik vraag mij soms af wie er de leider is bij SD Worx", aldus Braeckman. "Ik denk alleszins wel dat Demi Vollering beter is dan Ashleigh Moolman."

 

"Ik vermoed dat die laatste zich zal opofferen voor Vollering. Het is ook een Nederlands team. Dat zal toch ook wel een rol spelen."

 

"Als Moolman haar vertrouwen zo openlijk uitdrukt, dan denk ik toch wel dat ze haar vrijheid moet krijgen in de koers", besluit De Backer. 

Bart Aerts bracht een bezoekje aan Ashleigh Moolman

Bekijk de passage uit Vive le Vélo