Ga naar de inhoud

Leontien van Moorsel: "Terugkomen aan wereldtop met gezond lichaam en geest was mijn mooiste moment"

Voormalig wielerkampioene Leontien van Moorsel.

Ex-renster en commentator Ine Beyen heeft voor Vive le Vélo zeven iconen uit het vrouwenwielrennen geportretteerd. Gisteren kwam Leontien van Moorsel aan de beurt. De 52-jarige Van Moorsel heeft een enorme erelijst, maar ze heeft ook een bewogen levensverhaal. Beyen ging met haar op bezoek in het Leontienhuis vlakbij Rotterdam.

Weinigen kunnen een erelijst voorleggen als Van Moorsel. Ze is 4-voudig olympisch kampioene, 9-voudig wereldkampioene, 2-voudig eindwinnares van de Tour Féminin - de voorloper van de Tour de France Femmes - en talrijke overwinningen meer. 

 

Maar tijdens haar carrière worstelde ze ook met een eetstoornis. "Ik was eigenlijk te ziek om te genieten van mijn succes", vertelt ze. In het Leontienhuis helpt ze nu kinderen met een eetstoornis en hun familie.