Ga naar de inhoud

"Onwaarschijnlijke stress en paniekaankopen": met 3 zakkers wordt komend seizoen een degradatiethriller

Er staat een uniek seizoen in de Jupiler Pro League voor de deur. Voor het eerst verdwijnen niet een of twee, maar drie clubs van het hoogste toneel op het einde van het seizoen. "Er zullen een heleboel clubs met de daver op het lijf zitten", voorspelt Peter Vandenbempt in De Tribune.

In juni kwam er - eindelijk - witte rook over het competitieformat voor het aanstaande seizoen. Daarin zakken drie ploegen uit de Jupiler Pro League, iets wat vooral de kleinere ploegen zorgen baart.

 

"Er zullen een heleboel clubs met de daver op het lijf zitten", zegt Peter Vandenbempt. "Misschien wel een stuk of 8, 9. Normaal denken ze: als er eentje zakt, zijn wij dat niet. Bij 2 wordt het al moeilijker om die gedachte vast te houden, en 3... Daar kunnen ze allemaal bij zijn."

 

En daar zullen we ook de gevolgen van zien. "Dat gaat voor onwaarschijnlijke stress en paniekaankopen zorgen in de wintermercato. Ploegen gaan misschien financiële risico's nemen, dus het wordt wat dat betreft een zeer bijzondere competitie."

Goed beginnen wordt levensbelangrijk voor de ploegen uit de rechterkolom.

Peter Vandenbempt

Niet alleen financieel zal er paniek zijn, ook in de staf zal sneller de ruwe borstel bovengehaald worden, voorspelt Wim De Coninck. "Als er maar een club zakt, zijn er voor november al heel wat trainers die hun biezen moeten pakken." Afwachten of we tegen nieuwjaar het telraam moeten bovenhalen.

 

"Zelfs de nummer 13 in het klassement zal zich nooit veilig voelen. Goed beginnen wordt levensbelangrijk voor de ploegen uit de rechterkolom", besluit Vandenbempt.

De Jupiler Pro League kreeg weer een make-over: van 18 naar 16 ploegen in 2023-2024.

Hervorming vergeefse moeite?

De hervorming van de Pro League betekent dat in juli 2023 slechts 16 ploegen in de Belgische hoogste klasse spelen. "Maar hetzelfde probleem blijft: er worden te veel matchen gespeeld", vindt Vandenbempt. "Er werd maanden over gepalaverd, maar uiteindelijk staan er weer 40 wedstrijden op de agenda."

 

Ook De Coninck heeft zijn twijfels of de verandering een stap vooruit is. "Zal de kwaliteit van de Belgische competitie omhoog gaan omdat er minder ploegen zijn? Dat denk ik niet."

 

"Anderzijds begrijp ik de bekommernissen van de kleine clubs", zegt de analist, die weet dat ze voor een financiële uitdaging staan bij degradatie. "Je moet bijna rekenen op buitenlands kapitaal, anders red je het niet meer. Dus ik snap dat zij tegen het idee waren."

Beluister de volledige aflevering van De Tribune: