Ga naar de inhoud

Het is opvallend stil bij Racing Genk: welke richting varen zij straks uit?

Komend weekend barst de strijd weer los in de Jupiler Pro League. Na een trainerscarrousel staan heel wat ploegen voor een spannende eerste schooldag. Wie kan de hegemonie van Club Brugge doorbreken? Een overzicht van de grootste titelkandidaten bij de competitiestart. Vandaag onder de loep: Genk.

Vorig jaar aan ambitie geen gebrek. Toen schreeuwde Genk het uit aan iedereen die het wou horen: de Limburgers zouden strijden om de titel, na een straffe eindsprint van het jaar ervoor.

 

Toch bleek de samenstelling van de ploeg en trainer geen recept voor succes. Het geduld met John van den Brom was op. Opvolger Bernd Storck, die zijn ploeg kapot roteerde, kon evenmin het schip van koers doen wijzigen. Straffe uitspraken zul je nu dus niet horen. 

 

Wouter Vrancken moet van Racing Genk weer uitdagers maken. Alleen: een trainer die voor het eerst van een middenmoter naar een topclub gaat, dat is vaak een delicaat verhaal. Denk maar Hein Vanhaezebrouck, Felice Mazzu en Francky Dury. Zou het bij Vrancken wel meteen prijs zijn? Philippe Clement bewees dat het kan.

Over stilte gesproken: tussen 21 juni en 12 juli kwam er geen enkel bericht op de clubsite. Dat lag niet enkel aan vertrek van de perschef, Genk had gisteren pas een eerste inkomende transfer beet.

 

Op Kristian Thorstvedt en vervanger Nicolas Castro na, bleef de Genkse kern grotendeels dezelfde. Cyriel Dessers mag wel op herexamen in Limburg. Vindt Vrancken een manier om hem samen met Onuachu uit te spelen? Dat zou ervoor zorgen dat de Nigeriaanse Gouden Schoen niet voor derde jaar op rij als enige voor de goals moet zorgen.

 

Verder rekent de ploeg op een combinatie van vaste waarden - zoals Junya Ito - en jeugd. Er wordt veel verwacht van het jonge talent Luca Oyen. Ook Bilal El Khannouss mag voor het eerst op stage bij het A-elftal. Heeft Genk zijn selectie dit jaar wel goed afgekruid?

Grootste versterking: Cyriel Dessers

4 miljoen euro. Als Feyenoord die som op tafel gooide, zag Genk Cyriel Dessers nooit meer terug. 

 

Ondanks een geweldig seizoen bij de ploeg uit Rotterdam, besloten de Nederlanders om andere, goedkopere, pistes te bekijken. Al wordt het wachten of die opties even knappe statistieken kunnen voorleggen: Dessers was goed voor 20 goals en 4 assists in het shirt van Feyenoord.

 

De spits met een neus voor goals kan een godsgeschenk worden voor Genk in een transferarme zomer. Kan hij de Genkse supporters in vervoering brengen zoals hij dat in De Kuip deed?

Inkomend  
Nicolas Castro Newell's Old Boys  
Bilal El Khannouss Jong Genk  
Cyriel Dessers** Feyenoord  
Iké Ugbo** Troyes  
Bastien Toma** FC St. Gallen  
Eboue Kouassi** Arouca  
Sébastien Dewaest** OHL  
** terug uit huur  
UItgaand  
Kristian Thorstvedt Sassuolo  
Stephen Odey Randers FC  
Neto Borges Clermont  

Resultaten in voorbereiding

  • Termien - Genk: 0-4
  • Genk - Utrecht: 2-1
  • Volendam - Genk: 3-2
  • Genk - AEK Athene: 0-2
  • Genk - Seraing: 4-0

Quote uit de voorbereiding

"Ik ken het DNA van de club", zei Wouter Vrancken bij zijn aanstelling. "Ik weet wat de supporters van de spelers verwachten op het veld. Uit de jaren die ik hier heb gespeeld, weet ik dat, als je je truitje nat maakt voor de club en vechtlust toont, je het stadion meekrijgt."

 

Vechtlust mogen we dus verwachten, grote doelen (nog) niet. "Ik denk dat Play-off I een mooie en realistische ambitie is. Het helpt niet om grote uitspraken te doen. We willen gewoon elke wedstrijd winnen. We moeten nog geen al te hoge verwachtingen creëren."

Ik denk dat Play-off I een mooie en realistische ambitie is.

Wouter Vrancken

Competitiestart

  • 24/07: Club Brugge - Genk
  • 31/07: Genk - Standard
  • 06/08: Genk - Eupen
  • 14/08: Zulte Waregem - Genk
  • 20/08: Genk - Cercle Brugge