Ga naar de inhoud

De code van Courtois: "Met de snelheid van de Flames kan je IJsland pijn doen"

Imke Courtois is in Engeland en geeft cocommentaar bij de matchen van de Belgen.

De Red Flames zijn al enkele dagen in Engeland, waar ze vanavond hun EK openen tegen IJsland. Cocommentator Imke Courtois is voor Sporza ter plaatse. Hoe is de sfeer daar? En hoe kunnen onze nationale voetbalvrouwen IJsland kloppen? "Het is oppassen voor hun wingers", vertelt Courtois.

"De sfeer is typisch Brits", trapte Courtois een open deur in. "Het is zeker niet te warm om te voetballen. Dat is al positief", grapte ze. "Het is hier doorgaans bewolkt, naar het einde van het weekend zal het wat beter weer worden."

"Voor de rest voel je dat de Flames in volle voorbereiding zijn naar die eerste wedstrijd. De spanning stijgt geleidelijk. Eens die eerste wedstrijd voorbij is, raak je in een vast ritme. Dus dan is het sowieso makkelijker, ook als speler, omdat je dan beter weet wat er van je verwacht wordt."

De eerste wedstrijd tegen IJsland, de nummer 17 van de wereld, is om meerdere redenen een hele belangrijke voor België, de nummer 19.

 

"Dat is al vaak gezegd en besproken. Frankrijk (FIFA-3) is de grote favoriet in de groep van België, tegen Italië (FIFA-14) is het 50-50. IJsland is op papier de ploeg waar België best maar de 3 punten tegen haalt."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Must-win?

Hoe belangrijk is het dus om wakker te zijn voor deze openingsmatch? 

 

"Allesbepalend", vertelt Courtois. "Als ze deze wedstrijd verliezen, gaan ze het zichzelf heel moeilijk maken. Het is dan misschien nog niet voorbij, maar in het hoofd gaat dat spelen als je weet dat je nog tegen 2 moeilijkere tegenstanders moet."


Over het stadion was al heel wat te doen, maar kan het ook een voordeel zijn?

 

"Het is betreurenswaardig", verwoordt Courtois het kleine stadion met nog geen 5.000 zitjes. "Maar de ploeg gaat nu wel minder onder de indruk zijn, denk ik. Spelen op bijvoorbeeld Old Trafford, waar je voor 70.000 man speelt en elke slechte pass door 140.000 ogen wordt bekeken,  is wel een beetje stresserend."

Courtois plaatst beide ploegen op een vergelijkbaar niveau qua ervaring. 

 

"Maar qua kwaliteit hebben wij een voordeel. Want als je naar de pijnpunten kijkt van IJsland, zijn dat hun backs. Die beginnen aan snelheid in te boeten. Linksback Gisladottir maakte 4 EK's mee, maar is nu 35. Met de snelheid in de ploeg van Serneels kan je ze pijn doen."

"Ik blijf erbij: als de Flames durven te spelen volgens hun kwaliteiten en ze durven hoog te gaan zoeken, dan moeten ze deze wedstrijd winnen. En dat kunnen ze ook maar beter doen tegen de meest haalbare tegenstander." 

Hoe kijkt Courtois naar de opstelling?

"Op bepaalde posities wordt het een beetje afwachten. Ik denk dan vooral aan de rechtsbackpositie. We weten dat Laura Deloose al een tijdje sukkelt met een lichte enkelblessure. Geraakt ze fit? Of gaat bondscoach Serneels toch kiezen voorJody Vangheluwe, die het ook heel goed gedaan heeft tegen Luxemburg?"

"Ik denk dat hij in de spits gaat opteren voor de snelheid van Elena Dhont, wat betekent dat Janice Cayman ofwel op de rechterpositie kan spelen ofwel verhuist naar de linkerflank. Voor de rest hebben we vaak zijn typeploeg gezien."

"De speelsters kennen de ploeg trouwens al. Dat wordt natuurlijk wat afgeschermd, ook naar tegenstanders toe. Je ziet dat als speelster natuurlijk ook heel snel op training. Als je een 11 tegen 11 speelt op training, dan zie je ook wel wat de basisploeg is. Het is misschien wel goed van de coach om duidelijkheid te brengen."

Als de Flames durven te spelen volgens hun kwaliteiten en ze durven hoog te gaan zoeken, dan moeten ze deze wedstrijd winnen.

Imke Courtois

IJslandse mentaliteit

Hoe moeten we tegenstander IJsland inschatten?

 

"Ze hebben zich als een van de beste drie tweedes van hun kwalificatiegroep geplaatst achter Zweden, ze hoefden geen barrages spelen. Ze hebben zich dus redelijk vlot gekwalificeerd." Ter info: België won zijn voorrondegroep.

Wat zijn de sterktes van de ploeg? "Het is een heel goede mix van heel ervaren spelers, vooral op het middenveld, en jeugdig talent."

"Ze spelen met heel veel inzet, dat noemen ze zelf de IJslandse mentaliteit. Het meeste gevaar moet wel komen van de meest bekende speelster, Sara Björk Gunnarsdottir. Die heeft heel wat ervaring: speelde bij Wolfsburg, won 2 keer de Champions League met Lyon en gaat straks naar Juventus."

"Ze speelt op het middenveld. Het is een echte spelverdeelster, vooral op klasse. Op het middenveld vindt ze een ideale compagnon in Dagny Brynjarsdottir." Die laatste speelt bij West Ham en maakte al de meeste goals voor IJsland. In 2016 scoorde ze nog tegen de Flames op de Algarve Cup."

Kortom: heel veel ervaring op het middenveld. 

Voor de inworp van Jonsdottir heb ik 4 armen nodig.

Imke Courtois

"Je hebt ook opkomend talent in de ploeg. En dat zijn vooral de 2 wingers. Zo heb je onder anderen Sveindis Jane Jonsdottir, net 21 geworden en IJslands Voetbalster van het Jaar. Ze ging in januari naar Wolfsburg."

 

"Haar 2 sterke punten: ze is bijzonder snel én ze heeft een enorm verre inworp. Ik denk dat ik 4 armen nodig heb om de bal even ver te gooien. Ze gooit los 25 meter. En ze gebruiken dat ook wel vaak als voorzet-corner."

"Aan de andere kant heb je Karolina Vilhjalmsdottir, 20 jaar, van Bayern. Haar grootste wapen is creativiteit. Die 2 durven ook van kant te wisselen."

 

"Wie er bij de Flames ook links- of rechtsback speelt, ze kunnen maar beter wakker zijn."

Live op Sporza

De wedstrijd is op Sporza-kanalen live te volgen. Vanaf 17.30 uur is er een omkaderingsprogramma op Canvas, dat ook gestreamd wordt, met presentator Ruben Van Gucht en gasten Heleen Jaques en Franky Van der Elst.

Commentaar bij de match om 18 uur is van Aster Nzeyimana en Imke Courtois. Op Radio 1 presenteert Astrid Demeure, het commentaar is van Hermien Vanbeveren.