Red Flames tonen weerbaarheid in meeslepend duel tegen IJsland en openen EK met gelijkspel

  1. 33' - Gemiste strafschop - Berglind Thorvaldsdóttir
  2. 32' - Geel - Davina Philtjens
  1. 90+3' - Verv. Tessa Wullaert door Ella Van Kerkhoven
  2. 90+2' - Verv. Karólína Lea Vilhjálmsdóttir door Alexandra Jóhannsdóttir
  3. 86' - Verv. Sara Björk Gunnarsdóttir door Agla Mary Albertsdóttir
  4. 85' - Geel - Justine Vanhaevermaet
  5. 78' - Verv. Elena Dhont door Hannah Eurlings
  6. 72' - Verv. Berglind Thorvaldsdóttir door Svava Gudmundsdóttir
  7. 67' - Doelpunt strafschop - Justine Vanhaevermaet (1 - 1)
  8. 50' - Doelpunt - Berglind Thorvaldsdóttir (0 - 1)
  67'penalty goalJustine Vanhaevermaet1 - 1

  Een tweede helft om op verder te bouwen. De Red Flames zijn met een gelijkspel tegen IJsland aan hun EK begonnen. Voor rust waren de Belgen duidelijk de mindere, maar doelvrouw Evrard redde met onder meer een penaltysave de meubelen. Vroeg in de tweede helft moest ze zich toch gewonnen geven. De tegentreffer bevrijdde de Flames wel. Via een strafschop zorgde Vanhaevermaet voor de gelijkmaker, Wullaert kwam nog het dichtste bij de winning goal.

  België-IJsland in een notendop

  • Sleutelmoment: Na een uur voetballen kreeg België een penalty na een fout op Elena Dhont. Justine Vanhaevermaet zette deze koelbloedig om. Door de gelijkmaker tankten de Red Flames vertrouwen. Ze herpakten zich en creëerden meer kansen in de 2e helft waardoor België IJsland onder druk zette.

  • Speelster van de match: De snelle Sveindis Jonsdottir was de gevaarlijkste speelster van IJsland. Op de flank bracht ze de Red Flames vaak in gevaar, maar Jody Vangheluwe maakte het de IJslandse niet gemakkelijk. De speelster van Club YLA stond er op de juiste momenten en pakte uit met goeie tackles. Ze is nog maar net hersteld van een zware knieblessure, maar Serneels kan rekenen op haar.

  Hun 2e EK ooit wilden de Red Flames graag beginnen met een zege tegen IJsland. De twee ploegen waren aan elkaar gewaagd. België staat 19e op de FIFA-ranking en IJsland amper 2 plaatsen hoger.

   

  Bij IJsland waren alle ogen gericht op snelheidsduivel Sveindis Jonsdottir. Vanaf het eerste fluitsignaal zat de speelster van Wolfsburg ook goed in de wedstrijd, maar een sterke Jody Vangheluwe maakte het haar niet makkelijk en stond er op de juiste momenten.

   

  Na een gelijkopgaande beginfase kreeg IJsland de uitgelezen kans op een voorsprong na een penaltyfout van Davina Philtjens. Spits Berglind Thorvaldsdottir zette zich achter de bal, maar haar kans spatte uit elkaar door een prima redding van Nicky Evrard. De Belgische goalie hield de Red Flames
  recht.

   

  Net voor de rust kon Dhont België nog op gelijke hoogte brengen. Ze haalde meteen uit na een pas van Cayman, maar raakte de bal met haar scheenbeen waardoor haar schot de nodige kracht miste.

  België herpakt zich in 2e helft

  De snelle Jonsdottir kwam goed uit de kleedkamer. Na een knappe rush dwingt ze Evrard tot een redding, maar weer redde ze de meubelen voor de Red Flames. Later werd Evrard wel geklopt door een kopbal van Berglind Thorvaldsdottir. De Belgen waren op achtervolgen aangewezen, maar ze lieten de moed niet zakken.

   

  Na meer dan een uur spelen wordt Dhont neergehaald in de zestien. De scheidsrechter twijfelde niet en nu was het aan België om het te
  proberen vanop de stip. Vanhaevermaet zette haar strafschop koelbloedig om. De Red Flames tankten vertrouwen door het doelpunt en gingen op zoek naar meer.

   

  Wullaert kwam nog dichtbij de 2-1, maar haar poging ging over het doel van de IJslandse doelvrouw. Hannah Eurlings kende een goeie invalbeurt die ze ook bijna bekroonde met een doelpunt. Maar haar schot strandde naast. 

   

  België komt niet verder dan een 1-1 tegen IJsland. De Red Flames toonden weerbaarheid en dat kunnen ze meenemen naar de volgende wedstrijd tegen Frankrijk op donderdag.

  Bekijk de twee goals

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde: 1-1. De Zweedse scheidsrechter Tess Olofsson fluit af. België en IJsland komen niet verder dan 1-1. .
  3. tweede helft, minuut 94. Eurlings wordt vastgehouden door Atladottir. België krijgt nog een vrije trap. De Neve pompt de bal naar voor. .
  4. tweede helft, minuut 93. Cayman onderuit gehaald in 16, maar helaas vanuit buitenspelpositie.

   Cayman onderuit gehaald in 16, maar helaas vanuit buitenspelpositie

  5. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij België, Ella Van Kerkhoven erin, Tessa Wullaert eruit
  6. tweede helft, minuut 92. Johannsdottir met de kans! België komt nog goed weg. Na een knappe voorzet kan Johanssdottir koppen, maar haar poging strandt naast. .
  7. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij IJsland, Alexandra Jóhannsdóttir erin, Karólína Lea Vilhjálmsdóttir eruit
  8. tweede helft, minuut 89. IJsland ontsnapt na buitenspel Cayman. Eurlings speelt Cayman aan die alleen op doel kan afstormen. Sigurdardottir haalt de aanvalster neer, maar door buitenspel van Cayman krijgen de Belgen geen penalty.  .
  9. tweede helft, minuut 86. Gunnarsdottir naar de kant. Kapitein Sara Bjork Gunnarsdottir gaat naar de kant. Albertsdottir komt haar aflossen. .
  10. tweede helft, minuut 86. Met een knappe actie zet Jonsdottir Philtjens in de wind. Ze speelt Gudmundsdottir aan die kan voorzetten. De voet van Vanhaevermaet zit in de weg waardoor de bal weer tot bij Jonsdottir terecht komt. Via de voet van Kees gaat de bal buiten. .
  11. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij IJsland, Agla Mary Albertsdóttir erin, Sara Björk Gunnarsdóttir eruit
  12. tweede helft, minuut 86. Kees speelt zwak in waardoor er voor Vanhaevermaet niets anders op zit dan de IJslandse aanvalster neer te halen. De scheidsrechter trekt geel voor Vanhaevermaet. Vrije trap voor IJsland. .
  13. Gele kaart voor Justine Vanhaevermaet van België tijdens tweede helft, minuut 85
  14. tweede helft, minuut 84. Poging van Eurlings. Wullaert speelt Eurlings prima aan in het strafschopgebied die in haar draai probeert de trappen. Haar poging zoeft over het doel van Sigurdardottir. De beste kansen zijn voor de Flames nu. .
  15. tweede helft, minuut 83. Daar zijn de Flames weer. Eurlings draait bal over doel.

   Daar zijn de Flames weer. Eurlings draait bal over doel

  16. tweede helft, minuut 82. Weer een kans voor België! De bal komt de zestien in via Cayman, maar Wullaert kan geen schot uit de brand slepen.Ook De Caigny kan niets doen in het strafschopgebied. Wullaert probeert Eurlings nog te bereiken op de rand van de zestien, maar haar pass mist kracht. .
  17. tweede helft, minuut 81. Bijna Wullaert! Ijslandse doelvrouw redt haar plaatsbal.

   Bijna Wullaert! Ijslandse doelvrouw redt haar plaatsbal

  18. tweede helft, minuut 80. Kopbal Kees. Een hoekschop belandt op het hoofd van verdedigster Sari Kees die prima op doel kan koppen, maar ze ziet haar kans uit elkaar spatten op doelvrouw Sigurdardottir. De gelijkmaker heeft de Red Flames vertrouwen gegeven. .
  19. tweede helft, minuut 79. Wullaert probeert bal in doel te krullen. Vanhaevermaet behoudt de rust op het middenveld. Ze speelt Wullaert goed aan die naar binnen snijdt en de bal in doel wil krullen. Sigurdardottir voorkomt een Belgische voorsprong. .
  20. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij België, Hannah Eurlings erin, Elena Dhont eruit