Vraagtekens bij plannetje Jumbo-Visma: "Van Aert had een superdag, dit is een gemiste kans"

  De langste rit van de Tour de France, en misschien wel de snelste. Ook in aflevering 7 van podcast Sporza Tour draait opnieuw heel wat rond Wout van Aert. Hoe hebben Sven Nys en Christophe Vandegoor de etappe beleefd?

  Geen dag in de Tour zonder dat Wout van Aert zich in de kijker rijdt, al riep de aanpak van Jumbo-Visma wel vragen op. De verklaring van de Nederlandse ploeg achteraf: ze wilden niet achter een kopgroep rijden en dus werd Van Aert meegestuurd in de vlucht om voor de ritzege te gaan. Op die manier zaten Roglic en Vingegaard op hun gemak in het peloton.

   

  “Daar kan je in zekere zin inkomen”, zegt Christophe Vandegoor in de podcast Sporza Tour. “Anders moet je een hele dag achtervolgen en dat kost ook energie. Maar het is toch ook één van de ongeschreven wielerwetten dat een groep nooit wegrijdt als daar een veel snellere man bij is. Van Aert is nu eenmaal één van de snelste mannen in het peloton. Die redenering begrijp ik niet goed.”

   

  Ook Sven Nys plaatst vraagtekens bij het tactische plan van Jumbo-Visma. “Pogacar is ook wel slim genoeg om mee te zijn als er een grote groep met Van Aert zou vertrekken. Een kopgroep met Van Aert en Pogacar laten gaan had misschien wel gekund. Maar het idee van Jumbo-Visma om het UAE Team Emirates moeilijk te maken klopt dan ook niet meer, want dan had het team van Pogacar niet meer op kop moeten rijden."

   

  "Ik vraag me af of Van Aert deze koers niet beter vanuit een andere positie had aangevat. Hij had de gele trui zeker een dag langer kunnen houden, al is dat misschien niet zo belangrijk, maar hij had vooral de rit kunnen winnen. Hij had gewoon een superdag en ik denk dat hij dat klimmetje ook aankan op kracht. Het is een gemiste kans.”

  Van Aert had deze koers beter vanuit een andere positie aangevat, het is een gemiste kans op een ritzege.

  Analist Sven Nys

  Sven Nys: "Laporte meesturen in de vlucht was beter plan geweest"

  Wat had Jumbo-Visma dan wel moeten doen? Blufpoker spelen, volgens Sven Nys. "Christophe Laporte meesturen in een lange vlucht was een veel beter plan geweest. Dan konden ze bluffen: wij spelen op de ritzege spelen en laten het geel varen."

   

  "Zo hadden ze andere ploegen uit hun kot gelokt en in principe kan Laporte ook de rit winnen vanuit een vroege vlucht. Komt alles toch weer samen, dan hebben ze nog altijd Van Aert en de ploeg die ze in de finale kunnen opsouperen."

  "Het is anders uitgedraaid met Van Aert in een vroege vlucht, met z’n drieën. Drie goede renners, maar dat is te weinig. Als ze achteraan dan de krachten verenigen, dan verliest Van Aert niet alleen de ritzege, maar is hij ook het geel een dag vroeger dan voorzien kwijt.”

   

  Christophe Vandegoor zag vooral hoe het plan om UAE-Team Emirates in de problemen te brengen mislukte. "Gisteren zagen we dat UAE-Team Emirates niet goed was op de kasseien. De redenering was dan om hen vandaag pijn te doen en te vermoeien richting de volgende fase in de Tour."

   

  "Ze zijn vandaag ook diep moeten gaan, maar ik vond ze in de finale nog vrij numeriek aanwezig. Daar heeft Jumbo-Visma dus niet zoveel schade aangericht.”

   

  Ook Sven zag weinig averij bij het team van Pogacar. "Ze hebben niet veel meer werk opgeknapt dan andere ploegen. Ze zijn meegesurft op de snelheid van mannen die de ambitie hadden om deze rit te winnen, zoals Jasper Philipsen."

   

  “Van Keirsbulck en Dillier hebben kilometers op kop gesleurd aan een gigantisch tempo, maar uiteindelijk werd Philipsen gelost in de finale. De mannen van Pogacar klappen dan in hun handen. Zij weten dat ze op het einde nog een explosieve renner hebben die wellicht kan winnen en zo is het ook gebeurd.”

  Gerelateerd:

  Tour de France klassement