Ga naar de inhoud

Eerste EK-dag levert geen Belgische medailles op, Verstraeten en Salens verliezen in herkansingen

 do 25 april 2024 14:47
Jorre Verstraeten in actie op het EK judo

Op de eerste dag van het EK judo hebben de 5 Belgische judoka's die in actie kwamen geen medailles in de wacht kunnen slepen. Jorre Verstraeten en Ellen Salens strandden in de herkansingen, de andere drie landgenoten haalden de kwartfinale niet. 

Belgen op donderdag  
mannen -60 kg Jorre Verstraeten 7e    
vrouwen -48 kg Loïs Petit uitgeschakeld in 2e ronde    
    Ellen Salens 7e    
  -52 kg Amber Ryheul uitgeschakeld in 1e ronde    
  -57 kg Mina Libeer uitgeschakeld in 2e ronde    

Wereldkampioen te sterk voor Verstraeten in kwartfinale

Jorre Verstraeten (IJF-18) was de eerste Belg die op de mat kwam in Zagreb. In de klasse tot 60 kilogram wilde hij laten zien hoe hard hij de afgelopen weken had gewerkt. Dit EK was in dit olympisch jaar geen hoofddoel, maar toch was de Leuvenaar gebrand op een goed resultaat.

 

In zijn eerste ronde maakte hij vlot komaf met de Griek Pintsis (IJF-158). Verstraeten werkte goed op de grond en nam zijn tegenstander tot twee keer toe in houdgreep. Uit die eerste wist Pintsis nog te ontsnappen, de tweede leverde een ippon op voor onze landgenoot.

 

De Israeliër Ariel Schulman de tweede horde van de dag. Vorige zomer smeerde de nummer 51 op de wereldranking Verstraeten nog een elleboogblessure aan in dezelfde arena hier in Zagreb. Schulman probeerde Verstraeten op dezelfde manier te pakken, maar onze landgenoot had zijn tegenstander duidelijk goed gescreend. Op een minuut van het einde pakte Verstraeten uit met een goede beenveeg, maar het gevolg was nog beter. Met een knappe actie op de grond verzilverde hij een nieuwe ippon met een houdgreep.

Ik blijf hier toch wat op mijn honger zitten

Jorre Verstraeten

De zwaarst mogelijke klus van de dag wachtte hem op in de kwartfinale: regerend wereldkampioen en nummer 1 van de mondiale ranking Francisco Garrigos. In een moeilijke en gesloten kamp kwam Verstraeten niet tot zijn geliefde greep, wat aanvallen lastiger maakte. De Spanjaard bleek beresterk, vooral in het grondwerk. Uit een eerste houdgreep kon Verstraeten nog ontkomen, bij de tweede poging was het vet van de soep.


Naar de herkansing dan, waar een sterke, maar haalbare tegenstander wachtte. Verstraeten toonde ook het meeste initiatief en vocht agressief tegen de Oekraïner Artem Lesiuk (IJF-25). Maar na een goeie veeg van Verstraeten reageerde Lesiuk slim en gooide onze landgenoot: waza-ari. Terugslaan lukte niet voor Verstraeten. Zijn EK zat er op.

"Als je naar hier komt wil je zoveel mogelijk kampen vechten. Ik blijf wat op mijn honger zitten."

 

"Tegen de Spaanse wereldkampioen was het moeilijk om los te komen. Ik vocht iets te gespannen. Maar ik moet de beelden nog eens herbekijken. In de herkansing voelde ik me goed en ik wist wat de Oekraïner deed. Maar hij deed het op het juiste moment en ik had geen antwoord meer. Maar dat mag niet gebeuren"

 

"Over de olympische kwalificatie maak ik me geen zorgen. Dat deed ik ervoor nog niet. Nu nog een stage in Spanje en het WK en daarna door naa de Spelen."

Ook Salens strandt in herkansing

Ellen Salens (IJF-48) wilde ook bewijzen dat ze haar plaats waard was op dit Europese toneel in de categorie tot 48 kilogram. Ze begon sterk aan haar dag en klopte de Oostenrijkse Katharina Tanzer met een flits: ippon.

 

In de tweede ronde wachtte de numer 16 van de wereld. Geen makkelijke opdracht dus. En toch toonde Salens hoe sterk ze zich voelde vandaag. Met een houdgreep scoorde ze opnieuw een ippon tegen haar Sloveense tegenstander. Goed voor een plek in de kwartfinale.

 

Maar net als bij Jorre Verstraeten kwam onze landgenote net tekort in die kwartfinale. Tegen de 19-jarige Kristina Dudina (IJF-37) liet Salens bij een aanval iets te veel opening. De Russin twijfelde geen seconde en plakte Salen met haar rug plat op de mat. 

 

Op dat moment maakte Salens nog altijd kans op een bronzen medaille via de herkansingen. Was het niet dat Catarina Costa haar tegenstander werd in die eerste herkansing. De Portugese was als nummer 8 van de wereld reekshoofd in poule 4. Salens was wel meer dan op de afspraak en maakte het de Portugese knap lastig. Niemand kon scoren tijdens de reguliere 4 minuten en de kamp werd beslist in de Golden Score. Daar kwam Salens zelfs tot twee keer toe nog heel dicht bij de overwinning, maar na drie minuten trok Costa de overwinning naar zich toe na een ultieme overname.

Ik denk dat niemand verwacht had dat ik het tot de herkansingen ging schoppen

Ellen Salens

Salens voelde zich goed vandaag en droomde zelfs van meer: "Ik denk eerst en vooral dat niemand had durven denken dat ik in de herkansingen ging terechtkomen. Mijn loting was vrij oké, vooral in de eerste twee ronden. Ik win die ook vlot, maar ben dan teleurgesteld dat ik het tegen de Russische laat liggen."

 

"Dat ik verlies tegen de Portugese Costa is ergens wel normaal, maar ik twijfel of ze wel effectief een score maakt. De kamp duurde wel al lang en ik trok aan het kortste eind."

 

"Uiteindelijk mag ik wel tevreden zijn, denk ik. Maar er zat vooral meer in en dan doet dat wel pijn."

Einde EK voor Libeer, Ryheul en Petit na één kamp

Voor de andere drie Belgen zat het EK er sneller op. Amber Ryheul (-52 kg) was actief op zoek naar een score tegen de Nederlandse Naomi van Krevel (IJF-30), maar liep op een slimme counter van de Nederlandse. De eerste ronde werd meteen het eindstation voor onze landgenote.

 

Mina Libeer (-57kg) was gebrand om hier goed te presteren en extra punten te pakken voor de olympische kwalificatie. Maar in judo is de loting vaak cruciaal en die was vandaag niet gunstig voor Libeer. De Franse Gneto, nummer 15 van de wereld en brons op de Spelen van Londen, was onze landgenote te snel af. Na een eerste aanval haakte ze haar been goed achter de arm van Libeer, waardoor ze kon verder werken naar een wurging. De Belgische klopte af en zag haar EK-ambities in rook opgaan.

 

Lois Petit wilde vandaag vooral tonen dat de trainingen de laatste weken erg goed draaiden. In de klasse tot 48 kilogram was ze vrijgeloot in de eerste ronde. De Française Blandine Pont (IJF-13) werd in de tweede ronde dus haar eerste tegenstander. In een intense kamp verweerde de Petit zich goed. Zelf aanvallen was moeilijk, maar ook Pont kwam niet tot scoren. In de Golden Score liep Petit uiteindelijk tegen een derde bestraffing aan. 

 

 

 

EK judo: donderdag 25 april

15:05

Ook Salens verliest in herkansing

Ook het EK van Ellen Salens eindigt in de herkansingen. Salens vecht een sterke wedstrijd tegen haar Portugese tegenstander, die 8e staat op de wereldranking. Na 4 minuten komt geen van beide dames tot scoren en moet het gevecht beslecht worden in de Golden Score. 


Ook daar toont Salens dat ze haar plaats hier verdient op het Europese toneel. Ze is een aantal keer heel dicht bij een score, maar kan niet doordukken. Na maar liefst 3 minuten extra tijd wordt de kamp gewonnen door de Portugese Costa. Met een overname scoort ze een waza-ari. Zo zijn alle Belgen vandaag uitgeschakeld.

14:10

Jorre Verstraeten: "Blijf een beetje op mijn honger zitten"

14:08

Verstraeten verliest in eerste herkansing

Jorre Verstraeten zal geen medaille pakken op dit EK. In de herkansing komt hij wel heel sterk voor de dag. Hij valt zelf het meeste aan, door met een snelle en slimme veeg van zijn Oekraïense tegenstander moet onze landgenoot achtervolgen. Verstraeten probeert nog wel, maar slaagt er niet meer in om terug te komen. Zijn EK eindigt in de herkansingen.

14:05

Ellen Salens: "Niemand had verwacht dat ik in de herkansingen zou raken"

14:04

Salens op de rug in kwartfinale.

De Russische Dudina neemt meteen het heft in handen. Ellen Salens krijgt zo de kans niet om aan te vallen. Iets waar de Russische wel in slaagt. Salens komt eerst nog goed uit een houdgreep, maar loopt wel snel tegen een eerste bestraffing aan voor passiviteit. 


Wanneer Salens wel op weg lijkt naar een succesvolle aanval, verrast de Russische onze landgenote en gooit haar plat op haar rug: ippon. Salens maakt net als Verstraeten nog kans op brons via de herkansingen.

13:55

Ukraïner Leisuk in eerste herkansing voor Verstraeten

Ook in de herkansingen zal Jorre Verstraeten moeten knokken voor een goed resultaat. De tegenstand is ook daar niet van de poes. De Lesiuk Artem staat amper 7 plaatsen boven Verstraeten (IJF-18) op de wereldranking. Hij zal dus alles uit de kast moeten halen wil hij een medaille veroveren op dit EK.

13:46

19-jarige Russin in kwartfinale voor Salens

In haar kwartfinale ontmoet Ellen Salens de Russische Kristina Dudina (IJF-37). De 19-jarige judoka vecht zoals alle Russen onder neutrale vlag in het judo. Een blik op haar carrière leert ons dat Dudina nog geen noemenswaardige resultaten heeft behaald in het internationale circuit. Dit zou een haalbare kaart kunnen zijn voor onze landgenote.

13:26

Verstraeten moet meerdere erkennen in wereldkampioen

Geen stuntzege voor Jorre Verstraeten. De Spaanse wereldkampioen blijkt net te sterk. In een intens gevecht dringt Garrigos zijn greep op. Dat de Spanjaard ijzersterk is, laat hij meteen ook zien met een knappe actie om de grond. Verstraeten komt in houdgreep te liggen, maar kan daar nog knap uit ontsnappen.


Zelf aanvallen is moeilijk en wanneer Garrigos onze landgenoot voor de tweede keer in houdgreep neemt, is er geen ontkomen meer aan. Verstraeten geraakt niet meer uit de stevige greep van de wereldkampioen.


Verstraeten verliest, maar zijn EK is nog niet voorbij. Via de herkansingen maakt hij nog kans op brons.

13:23

Salens naar kwartfinale

Ellen Salens is op dreef op dit EK. Ze wint ook haar tweede kamp knap. In het begin is het zoeken naar openingen en vooral opletten voor een counter van de Sloveens Marusa Stangar (IJF-16).


Bij een aanval van Stangar neemt Salens over en neemt ze haar tegenstander in houdgreep. 20 seconden later komt de verdiende ippon op het scorebord. Het levert haar een plaats in de kwartfinale op.

13:03

Amber Ryheul: "Tranen zijn al rijkelijk gevloeid"

13:02

Amber Ryheul droogt tranen: "Het was vandaag niet goed genoeg"

"De tranen zijn al rijkelijk gevloeid", vertelt Amber Ryheul na haar vroege exit op dit EK.


"Niemand komt naar een EK om er de eerste ronde uit te liggen. Ik kende De Nederlandse van vroeger en wist dat ze heel sterk was. Ik heb mijn best gedaan, maar het was vandaag niet goed genoeg."


"De score waar ik tegenaan loop, was heel ongelukkig. Ik probeerde zelf aan te vallen, maar zij zet haar voet. Dan maakt ze een score en dat verandert de kamp helemaal. Maar dat wil niet zeggen dat ik dat niet opnieuw kan goedmaken. Vandaag is het niet gelukt. Spijtig."


Ondanks de tranen probeert Ryheul de knop nu al om te draaien: "Volgende week vertrek ik al weer naar Tadzjikistan om mijn traject verder te zetten. We proberen positief te blijven."

13:01

Lois Petit: "Heb niet kunnen tonen wat ik echt in mijn mars heb"

13:00

Geen stunt voor Petit

Lois Petit verkoopt haar vel duur, maar kan niet stunten tegen de nummer 13 van de wereld. Geen van beide judoka's komt tot scoren en de kamp wordt beslist in de golden score. Uiteindelijk loopt Petit tegen drie bestraffingen aan, wat meteen een einde maakt aan haar EK.

12:45

Salens tegen Sloveense in ronde twee

Ook Salens krijgt in haar tweede ronde een stevige tegenstander voorgeschoteld. De Sloveens Marusa Stangar staat 16e op de mondiale ranking. Dit jaar kon ze nog geen resultaat neerzetten. De kans voor Salens om haar te kloppen vandaag.

12:30

Lois Petit moet voorbij Française

Lois Petit werd in 2018 al eens Europees kampioene bij de juniores, maar is vandaag aan haar tweede EK bij de seniors toe. Tijd om rustig warm te draaien krijgt ze wel niet. In haar eerste kamp vecht ze tegen de nummer 13 van de wereld: Blandine Pont. Die won vorig jaar 3 Grand Slams, maar nam in 2024 nog geen aan geen enkele competitie deel. Moeilijk in te schatten hoe fit de Française dus op dit moment is.

12:19

Mina Libeer: "Was net te laat in mijn verdediging"

12:18

Ook Libeer uitgeschakeld

Het EK van Mina Libeer zit er na 30 seconden op. Onze landgenote was niet opgewassen tegen Priscilla Gneto (IJF-15). Na een rechtopstaande aanval werkt de Française Libeer naar de grond en schakelt vliegensvlug naar Sangaku-jime, een wurging met de benen. Libeer is kansloos en klopt af. 


Ook zij doet hiermee geen goede zaak met het oog op de Olympische Spelen. Tot dit EK was ze nog net geplaatst, maar dat zou na vandaag anders kunnen zijn.

12:17

Wereldkampioen wacht op Verstraeten

De kwartfinale wordt de zwaarst mogelijke opgave van de dag voor Jorre Verstraeten. Hij neemt het op tegen de huidige nummer 1 en wereldkampioen Francisco Garrigos. Die was in de eerste ronde vrij, maar maakte korte metten met zijn eerste tegenstander van vandaag. 


Verstraeten vocht al drie keer tegen de Spaanse klasbak, maar trok ook al drie keer aan het kortste eind. Een halve finale op het EK moet genoeg motivatie geven om de nul tegen de nummer 1 weg te vegen. Mocht dat toch niet lukken, maakt Verstraeten nog steeds kans op een bronzen plak.

12:09

Mina Libeer: "Kamp voor kamp aanpakken"

12:05

Zware opdracht voor Libeer in eerste ronde

In haar eerste ronde op dit EK neemt Mina Libeer het op tegen de Franse Priscilla Gneto (IJF-15). In 2012 behaalde ze brons op de Olympische Spelen, maar met winst in de Grand Slam van Tasjkent van dit jaar bewijst ze dat ze op haar 32 nog steeds mee kan met de wereldtop. 


Mina Libeer vocht lang terug na een zware knieblessure. Voor het EK vertelde ze voor onze camera dat ze zich opnieuw goed voelde. Laat ons hopen dat dat gevoel zich vandaag in een topprestatie vertaalt op dit EK.

11:57

Verstraeten knokt zich naar kwartfinale

Ariel Schulman (IJF-51) gebruikt ook tegen Verstraeten dezelfde aanvallen als in zijn eerste kamp. Met een aanzet tot offerworp en schakel naar een armklem probeert hij onze landgenoot te verschalken.


Verstraeten is duidelijk goed voorbereid, want hij weet de aanvallen van de Israeliër knap te ontwijken. Beide judoka's worden wel bestraft omdat niemand initiatief neemt om de andere vast te pakken.


Het teken voor Verstraeten om zijn Kumi Kata (greep) op te dringen en op zoek te gaan naar scores. Hij dreigt in het rechtstaande gevecht en werkt stevig verder op de grond.


Iets wat in eerste instantie niks oplevert, tot in de laatste minuut van de kamp. Verstraeten veegt met overgave zijn tegenstander tegen de mat. Die kan een score eerst nog ontlopen, maar tegen de klasse van Verstraeten op de grond is hij niet meer opgewassen. Met een houdgreep scoort onze landgenoot opnieuw een ippon en stoot hij door naar de kwartfinale.

11:49

Verstraeten tegen Israeliër in tweede ronde

In de tweede ronde wacht de Israeliër Ariel Shulman. Die staat 51e op de wereldranking en won zijn eerste kamp hier in Zagreb met een knappe armklem. Verstraeten verloor er zijn laatste confrontatie tegen, maar onze landgenoot raakte in die kamp wel geblesseerd aan zijn elleboog. De andere ontmoetingen met Shulman won Verstraeten wel. Kan hij dat vandaag opnieuw?

11:25

Exit Ryheul in eerste ronde

Amber Ryheul is er niet in geslaagd om de tweede ronde van dit EK te bereiken. Onze landgenote kwam tegen Naomi van Krevel nochtans zelfverzekerd op de mat en vocht erg aanvallend. Met verschillende pogingen tot Soto Makikomi (een traditionale offerworp) zocht Ryheul uitdrukkelijk naar een score.


Wanneer ze halverwege de kamp iets te ver ingedraaid stond om opnieuw aan te vallen, werd ze verrast door haar Nederlandse tegenstander. Met een beenveeg kreeg ze een waza-ari tegen op het scorebord. Ryheul probeerde de achterstand nog goed te maken, maar zag haar EK sneller dan verhoopt eindigen.


De vroege exit betekent slecht nieuws met het oog op de Olympische Spelen. Ryheul hoopte hier een stap te zetten richting kwalificatie, maar kan zo geen punten sprokkelen.

11:24

Amber Ryheul won tot nu alle drie haar kampen tegen de Nederlandse Naomi van Krevel (IJF-30). Van Krevel wist wel al een medaille te pakken: brons op de Grand Prix van Oostenrijk. Iets waar Ryheul in 2024 nog niet in slaagde. 

11:24

Ook Salens naar ronde 2

Salens begint afwachtend aan haar EK. Met beenvegen probeert ze haar tegenstander te doen wankelen, maar het is de Oostenrijkse die toch het vaakst een aanval van betekenis laat optekenen. In een gesloten wedstrijd is het zoeken naar een goede poging tot scoren, tot Salens met een flits de Oostenrijkse op haar rug draait. Onze landgenote stoot met ippon door naar de tweede ronde.

10:47

In de categorie tot 42 kilogram begint Ellen Salens zo meteen aan haar EK. In de eerste ronde stoot ze op Katharina Tanzer (IJF-35). Salens vocht al drie keer tegen de Oostenrijkse. 2 keer kon ze als winnaar van de mat stappen. Doet ze dat zo meteen nog een keer over?

10:42

Verstraeten zonder problemen naar tweede ronde

Verstraeten wil duidelijk laten zien dat hij in goeie vorm is. Hij vliegt er meteen in en kan na een eerste beenveeg verder werken naar een houdgreep. Zijn Griekse tegenstander weet daar wel uit te ontsnappen, waardoor er geen score op het bord komt.


Verstraeten blijft wel agressief en aanvallend vechten. Iets wat Pintsis vergeet. Hij wordt dan ook terecht bestraft met een eerste shido.


Het signaal om door te drukken voor onze landgenoot. Hij toont opnieuw zijn klasse in het grondgevecht, neemt zijn tegenstander in houdgreep en laat die nu niet meer los: met ippon door naar de tweede ronde.

10:19

Onbekende Griek Pintsis (IJF-158) eerste horde voor Verstraeten

Jorre Verstraeten krijgt in principe een opwarmer voorgeschoteld in de eerste ronde. De Griek Pintsis staat 158e op de wereldranking en won amper 1 kamp in zijn internationale carrière. Een haalbare kaart dus voor Verstraeten, al moet je in het judo altijd op je hoede zijn. 

10:06

Jorre Verstraeten voor het EK: "Geen piekmoment, maar wel hard getraind'

10:01

De laatste maanden zijn niet makkelijk geweest. Ik heb hard gewerkt, maar kon dat nog niet tonen op de mat. Ik hoop dat dat vanaf nu wel kan.

Jorre Verstraeten
10:00

Verstraeten gemotiveerd om resultaat neer te zetten

Het grote doel van Jorre Verstraeten was dit jaar om de top 8 op de olympische ranking binnen te komen om kleppers voor de kwartfinale te ontwijken in Parijs. In dat opzet is de Leuvenaar voorlopig nog niet geslaagd. Op dit EK wil Verstraeten dan ook tonen waar hij de laatste maanden zo hard aan gewerkt heeft en zo opnieuw punten verzilveren met het oog op de Spelen van deze zomer.

09:41

5 Belgen in actie op de eerste dag

5 Belgen stappen op de tatami op deze eerste dag van het EK Judo in Zagreb. Onze landgenoten zullen meteen op de afspraak moeten zijn, want de loting van gisteren heeft hen geen makkelijk parcours opgeleverd.


Jorre Verstraeten (IJF-18) is de enige Belgische man die vandaag in actie komt. In zijn eerste ronde zou de Griek Christo Pintsis (IJF-158) een haalbare kaart moeten zijn. Mocht Verstraeten het tot de kwartfinale schoppen, dan wacht daar hoogst waarschijnlijk de regerende wereldkampioen en nummer 1 op de mondiale ranking: de Spanjaard Francisco Garrigos.

Bij de vrouwen is het uitkijken naar Lois Petit (IJF-47) en Ellen Salens (IJF-48) in de categorie tot 48 kilogram. Petit is vrijgeloot in de eerste ronde en neemt het meteen op tegen Blandine Pont, de Franse nummer 13 van de wereld. Salens moet in de eerste ronde voorbij de Oostenrijkse Katharina Tanzer (IJF-35) zien te geraken.

In de klasse tot 52 kilogram komt Amber Ryheul (IJF-28) uit tegen Naomi Van Krevel (IJF-30) uit Nederland. In de poule van Ryheul zit onder meer ook de Kosovaarse nummer 1 van de wereld. Om die op de mat te ontmoeten moet Ryheul het wel tot de kwartfinale schoppen.

Mina Libeer is de laatste Belgische op het wedstrijdblad vandaag. Geen tegenstander in de eerste ronde, wel een klepper in ronde 2: Priscilla Gneto staat 15e op de mondiale ranking en was in 2012 nog goed voor brons op de Spelen van Londen. Winst in de Grand Slam van Tasjkent eerder dit jaar bewijst dat de 32-jarige Française meteen een geduchte tegenstander is.

08:56