Tadej Pogacar knalt met verbluffend gemak naar ritzege en geel, aanvaller Wout van Aert laat lopen

  Tour de France: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 219.9 km
  location 12:16: Binche - 16:44: Longwy
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  0306090120150180219.9

   Tadej Pogacar (UAE) heeft een serieus statement geplaatst in de rit naar Longwy. Op de korte slothelling reed hij al zijn concurrenten met veel overmacht uit het wiel. Wout van Aert (Jumbo-Visma) koos een hele dag voor het offensief en oogstte daar lof voor, maar verloor er wel ook het geel door. Die trui is nu in handen van Pogacar. 

   De 6e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Zijn ploeg was tot dusver kwetsbaar en dus wilde Jumbo-Visma Tadej Pogacar van alle kanten aanvallen. Wout van Aert dreef de Sloveen misschien niet tot wanhoop, maar matte de topfavoriet en zijn ploegmaats wel af. Uiteindelijk antwoordde “Pog” met een uitroepteken.

   • MVP van de dag: Over zijn tactische beweegredenen zal nog veel gepalaverd worden, maar eigenlijk verdient Wout van Aert alleen maar een staande ovatie na hoe hij zijn geel uit handen heeft gegeven. Die trui zou hij morgen sowieso kwijt geweest zijn, maar nu deed hij het na een memorabele dag.

   • Morgen: De eerste aankomst bergop: la Super Planche des Belles Filles (met grindstrook dus).

   Wout van Aert martelt zijn collega's

   “De hoeveelste keer is dit nu al?” 

    

   Onze commentatoren hadden veel scenario’s ingecalculeerd, maar dat Wout van Aert zo opgenaaid was, daar had niemand rekening mee gehouden. 

    

   Gejaagd door de wind – een gemiddelde van net geen 51 km/u na 2 uur – was er geen enkele adempauze in het peloton. 

    

   Met dank aan één onruststoker: Wout van Aert. 

    

   De gele trui zat werkelijk geen seconde stil, sprong op alles wat bewoog en wachtte dus geenszins een groepssprint af. 

    

   Van Aert wilde vooral Tadej Pogacar enerveren en zijn ploeg afmatten. 

   Jakob Fuglsang haakt af, Quinn Simmons ziet af

   Na ruim 70 kilometer brak de veer bij de klasgroep na een zoveelste dikke poef.

    

   Enkel Jakob Fuglsang en Quinn Simmons hadden nog voldoende brandstof in de tank om mee te schuiven met de hyperactieve banaan. 

    

   Het trio ontving 4 minuten, maar bij het bord van de laatste 100 kilometer was het dutje in de grote groep voorbij. 

    

   70 kilometer verder stond een parmantige Van Aert er alleen voor nadat Fuglsang er geen zin meer in had en de kaars van Simmons helemaal was uitgedoofd. 

   Het antwoord van Tadej Pogacar

   Op 11 kilometer van de finish bracht hij zijn eresaluut aan het geel na een monstervlucht: pure verwennerij voor de wielerliefhebbers, maar anderzijds ook een ietwat vreemde tactiek.

    

   Zo konden de klassementsmannen elkaar nog eens op de pijnbank leggen.

    

   UAE stond er op de heuveltjes wel, Pogacar maakte de lead-out met de vingers in de neus af. 

    

   Alleen door zijn zegegebaar stond de rest nog op de foto, die vanaf morgen een geel tintje krijgen. 

    

   Bij zijn concurrentie beperkte Aleksandr Vlasov het verlies na een val in de slotfase, deed Primoz Roglic mee voor de ritzege en is Nairo Quintana stiekem overal aanwezig.

   Tadej Pogacar zag "waanzinnige uren": "En de sterkste man viel aan"

   Daags voor de eerste aankomst bergop is Tadej Pogacar dus al leider. "Elke zege voelt weer beter aan", was zijn eerste reactie. 

    

   "De eerste twee uur waren waanzinnig snel en dan koos de sterkste man ook nog eens voor de aanval. We moesten een deel van onze ploeg opofferen. Ik dacht: hij gaat weer toch de finish halen!"

    

   "Maar uiteindelijk bleek het peloton toch sterker. Het was geen pure sprint, omdat er op de laatste klimmetjes hard werd doorgetrokken. Heel hectisch ook. Ik ging vol voor de zege, het geel is een bonus. We denken er de volgende dagen wel over na."

   Dylan Teuns: “Niks te beginnen tegen Pogacar”

   Dylan Teuns deed een gooi naar ritwinst, maar ook hij was niet opgewassen tegen de ontketende Pogacar. De renner van Bahrain Victorious strandde op de zesde plaats. “Ik moest mijn benen stilhouden op 250 à 300 meter van de finish. Dat kost me zeker niet de overwinning, maar toch het podium.”

    

   “Het begin van de wedstrijd was superlastig. Om dan weg te rijden zoals Wout moet je heel goed zijn. Ik heb toen zeker tien keer meegesprongen, maar altijd tevergeefs. Dat kost natuurlijk krachten.”

    

   “Ik heb de beklimming redelijk goed ingedeeld. In het wiel van Pogacar was misschien beter geweest, maar iedereen wou daar zitten. Vandaag was er niks tegen hem te beginnen. Ik hou ook morgen rekening met hem. Het hangt een beetje af van wat er bij de start zal gebeuren.”

    

   Morgen trekt het peloton opnieuw naar La Planche des Belles Filles, waar Teuns in 2019 won. Rekent hij daar na vandaag weer op een goede prestatie? “Absoluut, we zullen zien wat morgen brengt. Vandaag heeft veel energie gekost.”

   Rituitslag Stage 6Rituitslag Stage 6