Ga naar de inhoud

Sven Nys over transfer Thibau: "We moesten op zoek naar een hoger niveau op de weg"

Thibau Nys etaleerde het voorbije jaar zijn talent in het wegwielrennen.

Op 1 augustus start Thibau Nys (19) aan een nieuw avontuur op het hoogste niveau van het wegwielrennen. Hij wordt stagiair en later prof bij Trek-Segafredo. Vader Sven licht de keuze toe: "Dit is het meest ideale scenario voor de komende jaren."

Thibau Nys toonde het afgelopen jaar dat hij niet alleen crosstalent heeft, maar ook veel potentieel heeft als wegrenner. Hij kroonde zich tot Europees kampioen bij de beloften en behaalde recent ook zijn eerste profzege in de Flèche du Sud.

 

"Thibau wil nog steeds zijn ambities waarmaken in het veld, maar zijn recente prestaties op de weg dwongen ons er een beetje toe om daar op zoek te gaan naar een hoger niveau. De volgende natuurlijke stap was de WorldTour", verklaart vader Sven Nys.

 

Tijdens het crossseizoen blijft Thibau Nys uitkomen voor zijn huidige ploeg Baloise Trek Lions, maar op de weg komt hij vanaf augustus uit voor Trek-Segafredo. "De verbinding tussen de twee teams was al gelegd. Bij de vrouwen hebben Lucinda Brand en Shirin van Anrooij al getoond dat het werkt", zegt Sven.

 

Hij blijft beide disciplines dus combineren. Sven: "Ik denk dat de ene discipline de andere helpt en omgekeerd. De combinatie gaat ervoor zorgen dat hij een completere renner wordt."

Ik denk dat de ene discipline de andere versterkt en omgekeerd. De combinatie gaat van hem een completere renner maken.

Sven Nys

Sven Nys.

Een grote ontdekkingstocht

In welke discipline zijn zoon het meeste toekomst heeft, durft Sven niet te voorspellen. 


"Door omstandigheden (corona, sleutelbeenbreuk etc.) hebben we in de cross nog maar een heel kleine fractie gezien van wat Thibau in zijn mars heeft. Op de weg hebben we daar al iets meer van gezien, maar waar dat schip uiteindelijk zal stranden, weet niemand."

 

De afspraken met Trek-Segafredo zijn duidelijk. "Ze gaan hem rustig laten groeien en hem zeker niet meteen in de grootste wedstrijden laten starten. Het doel is eerst om als stagiair de mensen te leren kennen en zich te integreren in de ploeg."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het wordt een grote ontdekkingstocht voor de familie Nys. "Het is moeilijk te zeggen op welke wedstrijden Thibau op termijn moet mikken, maar ik heb nu het gevoel dat hij een goed eindschot heeft, vooral als de weg wat oplopend is."


"Met zijn 64 kilogram is hij op dit moment op het vlakke in het nadeel tegen jongens als Van Aert die 15 kilogram meer wegen. Met zijn punch en de waardes die hij trapt, is er volgens mij wel veel mogelijk op een aankomst bergop", schat Sven in. 


"We zullen wel zien hoe het evolueert. De enige raad die ik hem kan geven is: "blijf genieten, blijf fouten maken en leer ervan." Zo gaat hij het maximale uit zijn carrière halen", besluit hij.