Hein Vanhaezebrouck kent straf voor uitlatingen over refs op 17 mei

Vanhaezebrouck ging in de clinch met ref Verboomen in de play-offmatch tegen Genk.

Voor het Disciplinair Comité voor het Profvoetbal is vanmiddag de zaak tegen Hein Vanhaezebrouck behandeld. De Gent-coach wordt vervolgd voor zowel zijn gedrag na zijn uitsluiting in de match tegen Racing Genk, als zijn uitspraken in de media over Bertrand Layec, hoofd van het Referee Department. Over een week valt de uitspraak.

Vanhaezebrouck noemde de Franse scheidsrechtersbaas een leugenaar. De coach was zelf niet aanwezig op de zitting, omdat hij met Gent vanavond tegen KV Mechelen  voetbalt.

In zijn pleidooi meende substituut-procureur Chris Van Den Bossche dat Vanhaezebrouck zich in zijn uitspraken in de krant Het Laatste Nieuws "deloyaal" had uitgelaten. Volgens het bondsparket zou de integriteit van Layec bij die uitspraken in twijfel getrokken zijn.

Vanhaezebrouck riskeert 2 wedstrijden schorsing met uitstel en 2.000 euro boete.   "Kritiek moet kunnen, we leven in een land met vrije meningsuiting", ging Van Den Bossche verder. "Maar dat moet wel binnen bepaalde normen gebeuren, normen die Vanhaezebrouck blijkbaar niet beheerst."

"Zijn uitingen zijn kwetsend, lasterlijk en triest. Het getuigt van weinig klasse en is weinig respectvol."

Sebastien Ronse, de advocaat van KAA Gent, vroeg de vrijspraak voor die aanklacht. De aanklacht tegen Vanhaezebrouck was toegespitst op "leden van de bondsinstanties". Ronse haalde aan dat in het bondsreglement het Referee Department beschreven wordt als "geen bondsinstantie".

Zonder regel kan er geen straf zijn, pleitte de advocaat, en dus hoopt hij op de vrijspraak. Mocht het Comité die redenering niet volgen, haalde Ronse aan dat Vanhaezebrouck meende dat Layec "bewust de waarheid niet had gezegd, liegen dus," over cijfers van de VAR.

Die had volgens Layec nog maar 16 fouten gemaakt in het seizoen, hoewel die cijfers "en petit comité" al weerlegd zouden zijn. Layec wist dus dat ze niet klopten, meende Ronse, en dus sprak hij niet de waarheid.

1 speeldag effectief gevraagd voor gedrag op het veld

Voor het gedrag van de Gentse coach na zijn uitsluiting in de match tegen Genk riskeert Vanhaezebrouck een wedstrijd effectieve schorsing en 1000 euro. Hij zou volgens Verboomen, de scheidsrechter die wedstrijd, tijdens de rust opnieuw het contact zijn gaan opzoeken met de scheidsrechters.

Daarbij zou Vanhaezebrouck ook "Het is een schande" geroepen hebben. Eerder zou hij volgens de scheidsrechter ook laconiek gereageerd hebben op zijn uitsluiting en te lang gedaan hebben over het verlaten van het veld.

Gent zag pertinente onwaarheden in de uitspraken tijdens de zitting. Hun coach verliet het veld wel snel genoeg, binnen de 10-15 seconden, zei de advocaat. De kritiek tijdens de rust zou niet rechtstreeks gericht geweest zijn aan de scheidsrechters, wel zou Vanhaezebrouck hebben staan klagen tegen een collega.

Over een week, op 17 mei, zal het Disciplinair Comité uitspraak doen.