Ga naar de inhoud

Vanhaezebrouck slikt kritiek op scheidsrechters niet in: "Ze zoeken de klokkenluider"

AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck staat zaterdag weer aan de zijlijn voor het duel tegen KV Mechelen, maar er hangt hem wel een extra straf boven het hoofd voor zijn kritiek op de scheidsrechters. "Het is problematisch dat je de feiten niet meer mag benoemen", zegt hij.

Het bondsparket wil Vanhaezebrouck een extra straf opleggen na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen KRC Genk. Vooral zijn uitspraken over Nathan Verboomen zouden nog een staartje kunnen krijgen.

 

De trainer van de bekerwinnaar zat al een schorsingsdag uit tegen Charleroi, maar kijkt nu aan tegen een nieuwe effectieve schorsing en twee boetes wegens kritiek aan het adres van het Referee Department.

 

"Ik schrik niet van de sancties die tegen mij geëist worden", verklaarde Vanhaezebrouck. "Blijkbaar mag je niets meer zeggen. Vorig weekend zei ik niets, maar werd alles in veelvoud bevestigd. Ze zoeken gewoon de klokkenluider."

 

"Er waren vijf cruciale fouten in vijf matchen. Dat geeft het Referee Department zelf toe. Het is problematisch dat je de feiten niet meer mag benoemen. Het probleem overstijgt AA Gent. Wat rest ons behalve dit aan te kaarten?"

Vroeger werd een scheidsrechter na een mindere match even "on hold" gezet. Nu zitten we in de omgekeerde wereld en krijgt de scheidsrechter promotie.

Hein Vanhaezebrouck

Vanhaezebrouck ontkent dat spelers en trainers hun eigen falen op de scheidsrechter proberen te steken. "Als een van mijn spelers 2 slechte matchen speelt, vliegt hij uit de ploeg. Als een trainer tegenslag heeft, vliegt hij ook buiten."

 

"Vroeger werd een scheidsrechter na een mindere match even "on hold" gezet. Nu gebeurt dat niet meer. We zitten in de omgekeerde wereld: nu krijgt de scheidsrechter promotie en wordt hij op een nog grotere match gezet", verwijst Vanhaezebrouck naar het feit dat Verboomen de topper tussen Anderlecht en Club Brugge in goede banen mocht leiden.

 

"We kunnen niet anders dan dit aan te kaarten. Ik krijg veel reacties en andere clubs steunen me. Het zou fijn zijn als ze dat ook openlijk zouden doen. Samen een signaal geven, is sterker dan achter de schermen. De supporters van alle clubs zijn hier ook niet blind meer voor."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Contractverlenging? We zijn aan het praten"

Gaat AA Gent langer door met Hein Vanhaezebrouck? Het bestuur probeert zijn succescoach in elk geval langer aan zich te binden. "We zijn aan het praten en we kunnen elkaar vinden", zegt Vanhaezebrouck. 

 

"Ik ben niet de man die met andere opties staat te zwaaien. Het sportieve aspect is even belangrijk als het financiële. Als we daarin overeenkomen, bereiken we wel een akkoord."

 

"Als het van de club afhangt, teken ik morgen. Maar ik wil graag een woordje meepraten volgend seizoen. Er zijn verschillende manieren om een competitieve groep bij elkaar te krijgen."