Ga naar de inhoud

Einde aan de chaos? Inspectie Financiën gaat Cycling Vlaanderen onderzoeken

Werd het belastinggeld correct besteed?

Het vertrek van Frank Glorieux als CEO van Cycling Vlaanderen heeft de bal aan het rollen gebracht: minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft een onderzoek bevolen naar de geldstromen van Cycling Vlaanderen. "Zeker in het koersgekke Vlaanderen hebben we nood aan een wielerfederatie die boven elke verdenking verheven is", zegt hij.

Het feestweekend voor de Ronde van Vlaanderen begon deze maand met een valse noot: na 6 jaar stapte CEO Frank Glorieux op bij Cycling Vlaanderen. In zijn zog namen ook 3 externe bestuurders ontslag.

 

Een open brief van het personeel legde de vinger op de wonde: "Frank ijverde voor "goed bestuur". De druk en de tegenstand die hij daarbij ondervond, werden uiteindelijk te groot om het gezond te houden", klonk het.

 

Lees: Belgian Cycling, de Belgische wielerbond, moeide zich te veel in de werking van de Vlaamse wielerfederatie. De meeste bestuursleden van Cycling Vlaanderen zijn ook bestuurslid bij Belgian Cycling.

 

Vlaams minister van Sport Ben Weyts vroeg Cycling Vlaanderen vorig jaar al om een audit uit te voeren en die werd deze week opgeleverd. Maar er blijven vragen over bepaalde financiële stromen en de relatie tussen beide federaties. 

 

Daarom moet de Inspectie Financiën van de Vlaamse Overheid nu kijken of Cycling Vlaanderen het subsidiegeld altijd juist heeft aangewend. Er zal worden bekeken of alles volgens de regels en marktconform is verlopen.

We kunnen de bezorgdheden rond Cycling Vlaanderen alleen wegnemen door alles nu voor eens en voor altijd uit te spitten.

Ben Weyts

"Er bestaat twijfel over de correcte besteding van belastinggeld", zegt Weyts. "Het is ook in het belang van Cycling Vlaanderen dat elke twijfel wordt weggenomen. Zeker in het koersgekke Vlaanderen hebben we nood aan een wielerfederatie die boven elke verdenking verheven is."


"We kunnen de bezorgdheden rond Cycling Vlaanderen alleen wegnemen door alles nu voor eens en voor altijd uit te spitten."


Hans Vandeweghe, ex-CEO van Cycling Vlaanderen, juicht de stap toe. "Eindelijk... Beter tien jaar te laat dan nooit", schrijft hij op Twitter. 

 

Vorige maand lanceerde Vandeweghe samen met twee andere ex-CEO's, Frank Glorieux en Marc Van der Schueren, al een statement: "Tien jaar vochten we tegen belangenvermenging en het continue aansturen van de macht door Belgian Cycling. Alleen een volledig onafhankelijk bestuur kan de wantoestanden veranderen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.