Ga naar de inhoud

Cycling Vlaanderen moet op zoek naar nieuwe CEO: Frank Glorieux stapt op uit onvrede met bestuur

 za 2 april 2022 16:03
" "
Frank Glorieux kwam eind 2016 aan het roer en liet een moderne wind waaien door de Vlaamse wielervleugel.

Het feestweekend van de Vlaamse wielersport begon gisteren met een valse noot: Frank Glorieux, de CEO van Cycling Vlaanderen, heeft zijn ontslag ingediend. Zelf communiceerde hij nog niet, maar zijn personeel deed dat voor hem. De samenwerking met de raad van bestuur, of eerder het gebrek eraan, is de oorzaak. Ook 3 externe bestuurders gooien de handdoek in de ring.

De laatste tweet van Cycling Vlaanderen van gisteren is veelzeggend: "#DreamTeam verliest #Kopman". CEO en personeel zijn meer dan tevreden over de samenwerking de voorbije 6 jaar, sinds Glorieux eind 2016 aan zijn opdracht begon.

Hij zorgde voor een moderne wind met meer aandacht voor jeugd- en vrouwenwielrennen, betere infrastructuur en meer veiligheid. Cycling Vlaanderen ging erop vooruit, qua aantal leden en clubs. Maar toch kwam het tot een breuk.

Een open brief van het personeel, gericht aan de leden van de raad van bestuur en de algemene vergadering van Cycling Vlaanderen, legt de vinger op de wonde.

"Het vertrek van Frank betekent een groot verlies voor de federatie. Een vertrek dat niet had moeten gebeuren, dat niet had mogen gebeuren. Een vertrek dat Frank niet zelf heeft gewild, maar dat het gevolg is van een bestuur dat niet mee is met zijn tijd, dat niet meer van deze tijd is."

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Open brief personeel: "Cycling Vlaanderen heeft nood aan goed bestuur"

Alle personeelsleden ondertekenden de brief. Zij vragen "goed bestuur". "Wat Frank - ondanks dat bestuur - in zes jaar tijd heeft gerealiseerd, is ongezien", luidt het. "Hij was de drijvende kracht achter een team dat samen met de vele sporters, clubs en vrijwilligers, Wielerbond Vlaanderen omvormde tot een moderne, jonge, hippe en succesvolle Cycling Vlaanderen van vandaag.

"De lijst van vernieuwingen en realisaties die er gekomen zijn onder het beleid van Frank, is lang."

"Tegelijkertijd met verandering op het terrein streefde Frank ook naar een nieuwe organisatie van de federatie zelf. Hij ijverde voor "goed bestuur". De druk en de tegenstand die hij daarbij ondervond, werden uiteindelijk te groot om het voor Frank gezond te houden. Zijn besluit om de eer aan zichzelf te houden kunnen we begrijpen, maar voelt onrechtvaardig aan."

Het personeel trekt zelf deze lessen: "De federatie heeft meer dan ooit nood aan een goed, onafhankelijk bestuur, met een echte sportmentaliteit, waarbij samenwerking en het samen beter willen doen, vooropstaat."

Het personeelsteam, dat zichzelf "jeugdig en enthousiast" noemt, stelt zelf enkele pertinente vragen over dat bestuur: "Wordt het niet tijd om meer vrouwen op te nemen in het bestuur? Wordt het geen tijd om meer jongeren de kans te geven mee te beslissen? Wordt het niet tijd voor meer etnische diversiteit binnen het bestuur?"

De brief suggereert om bestuursmandaten te beperken in de tijd en om belangenconflicten uit te sluiten.

 

"Het wordt hoog tijd om Cycling Vlaanderen ook op bestuursniveau een stap vooruit te laten zetten. Frank was er klaar voor. Wij als personeel van Cycling Vlaanderen zijn er klaar voor. Wie ijvert er mee voor een nieuw en beter bestuur?"

 

(scrol omlaag voor meer)

Journalist en columnist Hans Vandeweghe, regelmatig te gast in de podcast De Tribune, deelde de open brief. U kunt hem hieronder integraal lezen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook 3 externe bestuurders gooien de handdoek

Niet alleen Frank Glorieux stapt op, ook 3 externe bestuurders hebben er genoeg van. Sophie Cooreman, Philip Depondt en Luc Rooms laten weten dat ze ontslag nemen.

 

Ook zij doen dat uit frustratie over de gang zaken in de bestuurskamers van ons wielrennen. In een brief laat het trio weten dat het vorig jaar nog pogingen heeft gedaan om het tij te keren.

 

"We klaagden een aantal mistoestanden aan en deden voorstellen om de situatie te verbeteren. We kregen een pak kritiek", klinkt het.

 

"Helaas hebben we niet voor een verandering van cultuur en mentaliteit binnen het bestuursorgaan kunnen zorgen. Omdat we onze verantwoordelijkheid op deze manier niet kunnen opnemen, nemen we ontslag. Een signaal dat er nood is aan een fundamentele verandering op bestuurlijk vlak bij Cycling Vlaanderen."

 

"De enige oplossing volgens ons is om een volledig vernieuwd bestuur te installeren, op een onafhankelijke en professionele manier samengesteld. Anders ziet de toekomst er niet bijster goed uit."

 

"En dat is heel jammer gezien een pak ingrediënten voor de groei van Cycling Vlaanderen zeker aanwezig zijn: het wielrennen bloeit als nooit tevoren, maar het potentieel kan niet ten volle benut worden."