Anderlecht krijgt boete voor verdoken commissie bij transactie minderjarige speler

  De Disciplinaire Raad van de voetbalbond heeft RSC Anderlecht gestraft omdat het een verdoken commissie zou hebben betaald aan een tussenpersoon voor een transactie met een minderjarige speler. Anderlecht krijgt een boete van 15.000 euro (10.000 euro effectief en 5.000 euro met een jaar uitstel). "Het gaat om een contract dat afgesloten was onder het vorige sportieve bewind", reageert Anderlecht. "Toen bleek dat er twijfels waren over de inhoud, hebben we het contract stopgezet."

  Anderlecht betaalde in 2020 zo'n 37.500 euro aan een tussenpersoon, naar eigen zeggen in het kader van een overeenkomst uit 2019 om jonge voetbaltalenten in Afrika op te volgen.


  Maar de betaling hield volgens de Disciplinaire Raad een verdoken commissie in voor bemiddeling tussen de club en de toen nog minderjarige speler Mohamed Guindo.

   

  Clubs mogen volgens de FIFA-reglementen geen vergoedingen betalen aan tussenpersonen die werken voor minderjarige spelers. Betalingen moeten sowieso eerst voorgelegd worden aan het Clearing Departement van de bond. De nieuwe regels gelden sinds juli 2020 in België.

   

  Hoe ontdekte de Disciplinaire Raad de verdoken commissie? Bij een betaling op 1 oktober 2020 was er de vermelding van "fee Guindo" (vergoeding Guindo). Daarnaast dateren de ondertekening van het eerste profcontract van de toen 16-jarige speler en de "scoutingsovereenkomst" allebei van oktober 2019. Ook kon Anderlecht maar heel beperkte scoutingsverslagen voorleggen.

   

  Bovendien was de speler al twee jaar aangesloten bij Anderlecht en moest hij dus niet meer gescout worden. Guindo speelde al sinds 2015 in België en kon dus niet onder de scoutingsovereenkomst vallen.

   

  In de beslissing van de Disciplinaire Raad valt te lezen dat Anderlecht naar eigen zeggen wel de bedoeling had om scoutingsdiensten te laten verrichten door de tussenpersoon, maar dat die nadien in gebreke is gebleven. De club zegt dan ook misleid geweest te zijn.

   

  Opvallend: het bestuur van Anderlecht vroeg om de uitspraak en inhoud van het dossier geheim te houden "gelet op de gevoeligheid", maar daar is de Raad dus niet op ingegaan.

  Anderlecht had naar eigen zeggen de bedoeling om scoutingsdiensten te laten verrichten door de tussenpersoon. De club zegt dan ook misleid geweest te zijn.

  Reactie van Anderlecht

   

  Anderlecht reageerde ondertussen op de uitspraak van de Disciplinaire Raad:

  "Het ging om een contract dat was afgesloten onder het vorige sportieve bewind van RSCA Anderlecht. Het werd stopgezet door het huidige management toen bleek dat er twijfels waren over de inhoud van het contract."

   

  "We gaan overigens niet in beroep gaan, maar liggen wel in geschil met die tussenpersoon in kwestie om de sommen terug te vorderen."