Jelle Van Damme: "Standard heeft iemand nodig die alles opkuist"

Jelle Van Damme laat zich uit over de crisis bij Standard.

In de competitie is Standard weggegleden naar de 12e plaats in de stand, in de Beker van België kan het zijn (donker)grijze seizoen wel nog wat kleur geven. Vanavond speelt het tegen AA Gent in de kwartfinales. Ex-aanvoerder Jelle Van Damme duidt waarom het zo vierkant draait bij de club van zijn hart. "Er zit geen evenwicht in de kern, maar het probleem zit dieper."

"Geen enkele wedstrijd is momenteel een cadeau voor Standard", zegt Jelle Van Damme over de kwartfinale van vanavond tegen AA Gent, live te bekijken bij de kanalen van Sporza.

 

"De spelers van Standard moeten heel goed beseffen dat dit de enige kans is om hun seizoen te redden. Ze hebben niets te verliezen en ze moeten er gewoon voor gaan."

 

Het hart van Jelle Van Damme, 5 jaar aanvoerder in Luik, bloedt bij het aanschouwen van de malaise op Sclessin. Sportief zit er heel wat zand in de machine.

 

"Standard heeft geen leiders", merkt Van Damme. "Het is een vrij jonge en onervaren groep, zeker als je elke week voor zo'n club met die druk moet spelen. Er is geen evenwicht in de kern."

 

"Ze moeten opletten, want ze staan dicht tegen de degradatiezone in de competitie. Ik zeg niet dat het zo ver zal komen, maar er is toch een wake-upcall nodig."

 

"De nieuwe trainer, Luka Elsner, heeft het tij niet kunnen keren, maar ik denk dat het dieper zit dan dat."

Jelle Van Damme verdedigde 5 jaar de kleuren van Standard: van 2010 tot 2015.

"De club heeft iemand nodig om alles op te kuisen"

Wat bedoelt Jelle Van Damme dan met die laatste uitspraak? "Je moet hogerop kijken", legt hij uit.

 

"Dan heb ik het over het bestuur, mensen die er nu niet meer zijn, wat misschien positief is voor de sportieve cel. Maar ook zakelijk en financieel."

 

"De club heeft iemand nodig die Standard weer gezond kan maken, die alles goed kan opkuisen en die met de juiste mensen op de juiste plaats weer kan bouwen."

 

"Oké, de supporters willen resultaten zien, maar deze kern is kwalitatief niet goed genoeg om te staan waar Standard elk jaar zou moeten staan."

Voorzitter Venanzi moet zich laten omringen door mensen die iets met deze club hebben, die iets van voetbal afweten en die begrijpen welke spelers deze club nodig heeft.

Jelle Van Damme

Voorzitter Bruno Venanzi is voor heel wat Standard-harten de gebeten hond. Hij zou echter niet weigerachtig staan tegenover een verkoop. Is zo'n nieuwe wind nodig aan de Maas?

 

Jelle Van Damme: "Er zal sowieso iets moeten gebeuren, maar ik weet niet in welke mate de voorzitter zijn verantwoordelijkheid zal nemen."

 

"De supporters hebben de jongste weken meer en meer druk gezet. Ik heb dat zelf ook meegemaakt met Roland Duchâtelet. Dat waren onaangename situaties. Hij zei toen ook dat het stopte, dat het ongezond en gevaarlijk werd."

 

"Er moet iemand komen: iemand die nieuw is of iemand die de voorzitter kan helpen, financieel en sportief."

 

"Venanzi moet zich laten omringen door mensen die iets met deze club hebben, die iets van voetbal afweten en die begrijpen welke spelers deze club nodig heeft."

"Terugkeer? Er zou iets heel strafs moeten gebeuren om weer te trainen"

Voelt Jelle Van Damme zich misschien geroepen om die rol op zich te nemen? "Ik ben niet het type dat zichzelf uitnodigt. Dat is de job van anderen", pareert hij.

 

Van Damme, 38 intussen, laat er overigens geen twijfel meer over bestaan: zijn actieve voetbalcarrière zit er echt wel op.

 

"Soms krijg ik nog wel de vraag of er iets beweegt, maar ik ben er niet meer mee bezig om weer te voetballen."

 

"Supporters zeggen wel eens dat ze me zouden kunnen gebruiken en dat wakkert het onbewust nog wat aan, maar er zou iets heel strafs moeten gebeuren om er weer voor te trainen."

Bekijk de reportage:

Kijk vanavond naar de Beker op Ketnet (tot 21.15 u) en Canvas, volg met livestream op onze site/app of luister naar Radio 1