4 - 2
90+2'
90+2'
5 - 2

Even leek de angstgegner van Antwerp weer op te doemen. De bekerhouder stond tegen Charleroi na een halfuur 0-2 in het krijt, maar sloeg vervolgens zijn demonen van zich af. Met goals van Ejuke, Janssen en Ilenikhena draaide de Great Old een scheve situatie helemaal om.

Doelpunten:

• 28' Dabbagh 0-1
  • 31' Heymans 0-2
  • 45' Ejuke 1-2
  • 57' Boukamir 2-2 (owngoal)
  • 71" Janssen 3-2
  • 76' Ilenikhena 4-2
  • 91' Janssen 5-2

Antwerp - Charleroi in een notendop:

• Sleutelmoment: Met een ziekenhuisbal kort na de rust biedt Vermeeren Heymans ongewild een uitgelezen kans om er 1-3 van te maken, maar die laat de kans onbenut. Het startsein van de complete ommekeer waarin Antwerp doorstoomt naar een ruime overwinning.

• Man van de match: Vincent Janssen moest als invaller mee orde op zaken zetten voor Antwerp na de 0-2-achterstand en de Nederlandse spits deed dat met verve. Zijn afgeweken schot leidde tot de 2-2, hij zorgde zelf voor de 3-2, had een voet in de opbouw naar de  4-2 en zette de kers op de taart met de 5-2.

• Opvallend: Antwerp onderstreept nog maar eens zijn ijzersterke thuisreputatie. De Champions League buiten beschouwing gelaten verloor het dit seizoen nog geen enkele thuiswedstrijd. De laatste thuisnederlaag dateert van vorig seizoen op 19 maart tegen...Charleroi.

Dodelijk efficiënt Charleroi slaat ijskoud toe

Sinds de terugkeer naar het hoogste niveau verloor Antwerp maar liefst 50 procent van de duels met Charleroi. Een gewaarschuwd man is er twee waard en toch liet de Great Old zich opnieuw vangen. De thuisploeg kon ondanks ruim overwicht geen loepzuivere kansen afdwingen en kreeg rond het halfuur een dubbele opdoffer.

Balverlies van Vermeeren leidde een snelle omschakeling van Charleroi in. Na een afgeweken voorzet van Rogelj en dus met wat meeval kon Dabbagh aan de tweede paal de score openen.

Amper drie minuten later was het wéér raak. Al liggend in de zestien kreeg Benbouali de bal nog net tot bij Heymans en die krulde de 0-2 voorbij Lammens in doel.

Een koude douche voor Antwerp, Mark van Bommel reageerde met een driedubbele wissel. Een geslaagde ingreep, want Antwerp speelde plots een pak vinniger. Nog voor de rust leverde dat de aansluitingstreffer op. Een afgeweken voorzet van Balikwisha werd de perfecte assist voor Ejuke en die deed de Antwerpse hoop weer oplaaien met een harde knal.

Ontketend Antwerp keert de rollen helemaal om

Antwerp wou na de rust op dat elan doorgaan, maar kwam bij de start van de tweede helft bijzonder goed weg. Een ziekenhuisbal van Vermeeren bood Heymans een uitgelezen kans op de 1-3, maar hij liet ze liggen.

Meer had de thuisploeg niet nodig om Charleroi helemaal in de verdrukking te spelen. Koffi stond plots in een schietkraam en hield zowel Ekkelenkamp als Ejuke van de gelijkmaker. Na een schot van Balikwisha op de paal mikte Ejuke in de herneming opnieuw op de Charleroi-doelman.

Het kon niet blijven duren en rond het uur kwam Antwerp dan toch verdiend langszij. Na een afgeweken schot van Janssen werkte Boukamir de bal onder druk van Ilenikhena ongelukkig in eigen doel: 2-2.

De Antwerpse storm ging even liggen, maar twintig minuten voor het einde maakte de thuisploeg de ommekeer compleet. Ekkelenkamp stuurde Janssen diep en die gaf Koffi het nakijken met een gekruist schot. Enkele minuten later stond het al 4-2. Balikwisha bracht Ilenikhena alleen voor Koffi. Met veel gevoel werkt de jonge spits het fraai af.

Toch werd het nog even warm voor de bekerhouder toen Heymans bijna kon profiteren van een zwakke terugspeelbal van Coulibaly. Maar opnieuw kon hij het foutje niet afstraffen, met een uitstekende ingreep keerde Alderweireld de bal nog net voor de lijn.

In de slotfase ging de bal nog op de stip voor Charleroi na een overtreding op Guiagon, maar Lammens pakte de slappe strafschop van Ilaimaharitra. Meteen daarna speelde Koffi aan de overkant Sinterklaas en Janssen nam het cadeau dankbaar aan. Van 0-2 naar 5-2, Antwerp staat na een zinderende avond in de kwartfinales.

Van Bommel: "Eén van de mooiste wedstrijden"

• Mark van Bommel (trainer Antwerp): "We begonnen heel erg goed aan de wedstrijd, zonder kansen te creëren. We hadden wel controle, maar we kwamen er niet doorheen. We kregen twee schoten op doel en stonden plots 0-2 achter. Op de bank was toen de vraag of we moesten wachten tot de rust, want we hadden geen grip op de wedstrijd. We hebben toen besloten om meteen drie wissels door te voeren. Het is natuurlijk klote voor Corbanie, Wijndal en Yusuf dat ze eraf moeten. Ze speelden helemaal niet slecht, maar door iets anders te doen en andere instructies te geven kantelde de wedstrijd. Dat voelde je ook in het stadion. Dan heb je geluk dat je voor de rust scoort en de wedstrijd weer in handen hebt. De powerplay die we voor en meteen na de rust getoond hebben, was mooi om te zien. We creëerden zoveel kansen en gaven Charleroi zo eigenlijk geen kans meer. Het bleef wel oppassen voor de counter, we moesten blijven doorgaan na de 3-2. Dit was een echte bekerwedstrijd. 0-2 achter, eigenlijk een beetje kansloos zijn en dan toch terugkomen tot 5-2. Op deze manier, met het stadion erachter. Dat is één van de mooiste wedstrijden."

• Felice Mazzu (trainer Charleroi): "Ik denk niet dat de 1-2 alles veranderd heeft. Antwerp geloofde er daardoor natuurlijk wel weer in. Maar je mag niet vergeten dat we meteen na de rust nog een grote kans op de 1-3 kregen. In de laatste twintig minuten hebben we te veel individuele fouten gemaakt. Dat heeft ons dit seizoen al veel tegengoals gekost. We hebben niet getwijfeld tot aan de 2-2, want we hadden kansen. Maar na de 3-2 werd het moeilijk. We lieten toen ook nog een kans liggen om terug te komen tot 4-3 en meteen daarna maakt Antwerp er 5-2 van. We maakten te veel fouten in die situaties, met en zonder de bal. We hebben het de eerste 70 minuten uitstekend gedaan, je speelt hier wel op Antwerp. Daarna wordt een bal op de lijn gekeerd, missen we een penalty en zetten zij hun kansen wel om. We moeten op de details blijven werken, want die hebben het verschil gemaakt in de laatste 20 minuten."

90+5'

Van 0-2 naar 5-2. Makkelijk was het niet, maar bekerhouder Antwerp staat na een zinderende match tegen Charleroi wel in de kwartfinales van de beker van België.

90+4'

Janssen dwingt met een afgeblokt schot nog een hoekschop af voor Antwerp. Maar die hoeft niet meer genomen te worden. Ref Boterberg fluit de wedstrijd af. Antwerp kegelt Charleroi uit de beker.

90+3'
90+3'
90+3'
90+1'

Janssen neemt alle twijfels weg

Koffi waant zich nog even Sinterklaas. Hij dribbelt onhandig in de eigen zestien en speelt de bal kwijt aan Janssen. Die maakt er bijzonder makkelijk 5-2 van. Wedstrijd beslist.

90+1'
penalty gemist
90'

Lammens pakt de strafschop!

Geen geweldige strafschop van Ilaimaharitra. Lammens kiest de juiste hoek en pakt de bal in twee tijden. Geen spannende slotfase dus.

89'

Penalty!

Wordt het toch nog spannend op de Bosuil? Balikwisha loopt Guiagon aan in de zestien en scheidsrechter Boterberg twijfelt niet. De bal gaat op de stip.

84'

De veer lijkt gebroken bij Charleroi. Heymans was dicht bij de 4-3, Alderweireld stak daar een stokje voor. Zit er nog iets in de tank bij de bezoekers of speelt Antwerp het professioneel uit?

79'

Doelpuntenmaker Ilenikhena mag gaan rusten. Hij wordt bij Antwerp afgelost door De Laet.

79'

Weer net niet voor Heymans!

Antwerp brengt zichzelf bijna in de problemen. Coulibaly speelt de bal te kort terug naar Lammens. Heymans zit er goed tussen en omspeelt de doelman, maar Alderweireld kan de bal nog net voor de lijn keren.