9. 90+2' - Verv. Mathias Rasmussen door Charles Vanhoutte
    10. 90+5' - Geel - Bryan Goncalves
    11. 90+5' - Verv. Sander Coopman door Yousef Salech
    Croky Cup - speeldag 1 - 07/12/23 - 20:01

Union is ontsnapt door het kleinste bekergaatje tegen SK Beveren. De tweedeklasser verkocht zijn huid duur en kreeg zelfs de beste kansen tegen de leider uit 1A, maar kreeg in het slot het deksel op de neus. Een owngoal en een treffer van Amoura stuurden Union naar de laatste 8.

Doelpunten:

• 93' Bateau 0-1 (owngoal)
    • 95' Amoura 0-2

SK Beveren - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Verlengingen lijken onafwendbaar, maar in de zes minuten extra tijd trekt Union het laken alsnog naar zich toe. Met flink wat geluk weliswaar of pech voor Beveren, het is maar hoe je het bekijkt. Een owngoal van Bateau en een afgeweken vrije trap van Amoura doen Beveren de das om.

• Man van de match: Hij is er uiteindelijk weinig mee, maar Beveren-aanvaller Goduine Koyalipou speelde zich wel in de kijker tegen Union. Met onder meer een knappe retro tegen de paal kwam hij dicht bij een treffer en hij woog ook doorlopend op de Union-defensie.

• Opvallend: Union zet zijn ongeslagen reeks voort. Als we abstractie maken van het Europese parcours, dan moeten we voor de laatste nederlaag van de huidige competitieleider in 1A al terug naar 16 september. Toen verloor Union thuis van Racing Genk.

Paal houdt gretig SK Beveren van verdiende voorsprong

SK Beveren, middenmoter in de Challenger Pro League, had met Westerlo in de vorige ronde al een eersteklasser uitgeschakeld op de Freethiel en droomde van een nieuwe stunt tegen Union. De fiere leider in 1A kwam fel gewijzigd aan de aftrap, zonder sterkhouders als Puertas, Amoura, Lapoussin en Burgess.

Die vele wissels van Alexander Blessin pakten niet goed uit, want Union bakte er weinig van in de eerste helft. Beveren was een pak gretiger en liet de bezoekers al vroeg in de wedstrijd flink schrikken met een kopbal van Koyalipou. Limbombe besloot dan weer te onbesuisd na een snedige counter.

Union kwam niet verder dan wat ongevaarlijke afstandsschoten van Rasmussen en Rodriguez en ontsnapte tien minuten voor de rust aan de 1-0. Filipovic ging maar net onder een vrije trap van Goncalves door en zag hoe de bal in de bots op de paal strandde.

Union vermijdt verlengingen met flinke dosis meeval

Bijna een droomstart voor Union in de tweede helft. Prima aangespeeld in de zestien dribbelde Ayensa vlot voorbij doelman Deman, maar zijn afwerking strandde op de verste paal. Meer dan een opflakkering was het niet bij de bezoekers en dus greep Blessin na ruim een uur in met drie wissels: enter Amoura, Lapoussin en François.

Veel zoden zette dat niet aan de dijk voor Union. Integendeel, 20 minuten voor het einde kwamen de bezoekers weer goed weg op een vrije trap van Goncalves. Niet hijzelf, maar uitblinker Koyalipou mikte de bal dit keer met een knappe retro tegen de paal.

Een teken aan de wand voor Beveren, want terwijl iedereen zich opmaakte voor verlengingen liet Dame Fortuna de thuisploeg in de extra tijd helemáál in de steek. Op een voorzet van François werkte Bateau de bal ongelukkig in eigen doel en twee minuten later bleef doelman Deman weer verslagen achter toen een vrije trap van Amoura afweek op de muur.

Dikke pech dus voor SK Beveren, dat meer verdiende. Union zal het worst wezen, ondanks een matige prestatie zit het morgen gewoon in de trommel voor de loting van de kwartfinales.

Gemengde emoties bij Beveren: "Met slecht en goed gevoel naar huis"

• Dries Wuytens (SK Beveren): "We kunnen terugkijken op een goede wedstrijd en we moeten ook met een goed gevoel naar de komende wedstrijd gaan. We zijn niet weggespeeld en hebben ons getoond. De manier waarop we verliezen is wel heel zuur. We hebben proberen te voetballen, een goed blok gezet en kansen gehad. Hadden we die afgemaakt, dan hadden we hier misschien wel gewonnen. We gaan met een slecht, maar toch ook met een goed gevoel naar huis. Vooraf dachten we dat dit een moeilijke wedstrijd zou worden, maar een bekermatch is toch altijd speciaal. Ook zij komen met een ander gevoel naar hier. Er is altijd iets te halen in de beker, het is jammer dat dat net niet gebeurd is."

• Fedde Leysen (Union): "Er waren kansen aan beide kanten en uiteindelijk maken wij twee goals, met het nodige geluk. Dat hoort erbij. Er waren veel wissels met spelers die een aantal weken niet gespeeld hadden. Dan is het weer wat inspelen op elkaar. We hielden uiteindelijk wel goed de nul en winnen hier verdiend. Met wisselen is er altijd een risico verbonden, maar de coach heeft vertrouwen in iedereen. We hebben een heel sterke groep, dus in zo'n match is dat wel mogelijk. Iedereen heeft zijn ding gedaan, de ene wat beter dan de andere. Je voelt natuurlijk wel dat het iets stroever loopt. De eerste 20 minuten hadden we het lastig, daarna kwamen de automatismen wel. Wij kunnen ook nog veel goede spelers inbrengen zoals Amoura en Lapoussin, dat is altijd een extra kracht. We willen graag de beker pakken, elke wedstrijd moeten we vol gaan voor de winst."

90+8' tweede helft
    90+6'

Union komt met de schrik vrij en staat dankzij een dosis geluk in de kwartfinales van de beker. Pas in de extra tijd konden de bezoekers het verschil maken op de Freethiel. Een owngoal van Bateau gaf Beveren een eerste tik, een afgeweken vrije trap van Amoura de genadeslag.

90+5'

Amoura met de 0-2!

Niet te geloven, met opnieuw een flinke dosis geluk beslist Union de wedstrijd helemaal. Een vrije trap van Amoura wijkt af op de muur en zet Deman zo helemaal op het verkeerde been. De doelman kan alleen maar machteloos toekijken hoe de bal in doel verdwijnt.

90+5'
    90+5'
    90+3'

Owngoal doet Beveren de das om!

Union slaat zowaar toe in de extra tijd! Een voorzet van François wordt door Bateau ongelukkig in eigen doel gewerkt. Wat een opdoffer voor Beveren!

90+3'
    90'

6 minuten extra

Nog zes minuten scheiden ons van verlengingen. Of valt de beslissing nog in de extra tijd?

89'

Beide ploegen brengen nog een frisse speler tussen de lijnen. Kabangu bij Union, Giorgi bij Beveren. We stevenen intussen af op verlengingen.

81'

Beveren laat de kansen liggen

De spanning neemt toch stilaan toe en dus worden de missers ook steeds duurder. Koyalipou geeft de bal in de zestien goed mee met Mertens, maar die besluit vanuit een scherpe hoek te onbesuisd over.

78'

Tijd begint te dringen

Goncalves mikt de bal in de muur en besluit in de herneming ruim naast. De tijd begint voor beide ploegen toch stilaan te dringen. Nog minder dan een kwartier reguliere speeltijd.

76'

Nu is het Koyalipou, toch de uitblinker bij de thuisploeg, die foutief gestuit wordt door Lazare. Nieuwe vrije trap voor Beveren.

74'

Opnieuw een vrije trap voor Beveren na een duidelijke trekfout op Ismaheel. Opletten dus voor Union, maar dit keer levert de stilstaande fase geen gevaar op.

70'

Koyalipou tegen de paal!

Voor de tweede keer houdt de paal SK Beveren van een voorsprong! Opnieuw ligt een vrije trap van Goncalves aan de basis. Na een knappe borstcontrole op zijn voorzet mikt Koyalipou de bal al vallend met een soort retro op doel, maar dus ook op de paal. Weer pech voor de thuisploeg.