Hamilton sneert naar Bottas: "Hij liet de deur open voor Verstappen"

  Had Bottas hier meer aan de linkerkant moeten rijden?

  Max Verstappen heeft in Mexico een stapje dichter naar zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 gezet. Titelverdediger Lewis Hamilton beseft dat het moeilijk wordt om de Nederlander nog te verschalken. "Neemt Red Bull deze vorm mee, dan hebben we een probleem."

  De triple header - drie races in drie opeenvolgende weekends - zou weleens beslissend kunnen zijn in de WK-strijd. In Mexico deed Max Verstappen alvast een gouden zaak met zijn 9e zege van het seizoen. Nog nooit greep een rijder met zoveel zeges in één seizoen naast de wereldtitel.

   

  Verstappen heeft nu een voorsprong van 19 punten op Hamilton, met nog 4 races te gaan. Bovendien kon zijn Britse rivaal maar 1 van de voorbije 8 races winnen. Toch gaat Verstappen nog niet zweven: "Het kan allemaal nog snel veranderen", zei hij.

   

  Maar ook Hamilton beseft dat zijn achterstand nijpend begint te worden. Moet hij zijn droom van een 8e wereldtitel (even) opbergen? "19 punten is veel en Max wint veel. Als Red Bull deze vorm meeneemt, dan hebben we een probleem", zei de Brit.

   

  "Ik hoop dat we dichterbij komen. Ik wil elke race winnen, want we hebben de punten hard nodig. Dat was de afgelopen races ook het doel, maar ze zijn gewoon te snel. Ik geef alles, maar dat is niet genoeg om de strijd met ze aan te gaan."

  De fout van Bottas? Ja en nee

  Nochtans leek het scenario in Mexico gunstig voor de Mercedes-bolides, die op de eerste startrij stonden. Het plan was duidelijk: Polesitter Valtteri Bottas zou Hamilton in zijn slipstream meenemen naar de eerste bocht en hem dan laten passeren. 

   

  Maar dat liep faliekant mis. Ten eerste was Hamilton sneller weg dan Bottas. Zo zat hij niet in het spoor van de Fin, maar reed hij in een mum van tijd naast zijn ploegmaat.

   

  Een muurtje vormen om de Red Bulls af te stoppen dan maar? Ook dat mislukte, want Bottas liet voldoende ruimte voor Verstappen om voorbij te steken. Bovendien ging hij te snel (en te hard?) op zijn rem staan, waardoor de Nederlander al in de eerste bocht aan de leiding reed.

  Ik keek in mijn zijspiegels om de Red Bulls achter ons te houden en ik dacht dat Bottas hetzelfde zou doen.

  Lewis Hamilton

  Bij Mercedes - normaal gezien altijd één front - namen ze de start van Bottas op de korrel. "Ik schermde mijn kant van het circuit af, zodat niemand kon inhalen", zei Hamilton. "Ik keek in mijn zijspiegels om de Red Bulls achter ons te houden en ik dacht dat Bottas hetzelfde zou doen. Maar hij liet de deur open voor Max."


  Ook teambaas Toto Wolff wees met een beschuldigende vinger naar Bottas, die volgend seizoen voor Alfa Romeo rijdt. "Als hij wat meer links had gereden, dan had Verstappen niet kunnen inhalen. Dan zat hij vast", zei de Oostenrijker.

   

  Toch besefte Hamilton dat er sowieso niet veel te beginnen viel tegen Verstappen. "Verstappen was een halve seconde sneller. Daar kon ik niet aan tippen, zeker niet als ik ook nog mijn banden moest sparen."

  Nog vier races

  Max Verstappen ligt dan wel in polepositie voor de wereldtitel, één fout kan alles weer overhoop gooien. Een voorsprong van 19 punten kan door één crash worden weggevaagd, als je weet dat er met een overwinning 25 punten vallen te verdienen. Dus er staat nog veel op het spel.

   

  Met de GP's van Brazilië, Qatar, Saudi-Arabië en Abu Dhabi nog op het programma vallen er nog maximaal 107 punten te verdienen. De kans is dus groot dat de beslissing pas in de laatste twee races valt.

  Eindstand WK Formule 1 2021
    rijder auto punten
  1. Max Verstappen (Ned) Red Bull
  395,5
  2. Lewis Hamilton (GBr) Mercedes 387,5
  3. Valtteri Bottas (Fin)
  Mercedes
  226
  4. Sergio Pérez (Mex) Red Bull 190
  5. Carlos Sainz jr. (Spa)
  Ferrari
  164,5
  6. Lando Norris (GBr) McLaren 160
  7. Charles Leclerc (Mon) Ferrari 159
  8. Daniel Ricciardo (Aus) McLaren 115
  9. Pierre Gasly (Fra) AlphaTauri 110
  10. Fernando Alonso (Spa) Alpine 81
  11. Esteban Ocon (Fra) Alpine 74
  12. Sebastian Vettel (Dui) Aston Martin 43
  13. Lance Stroll (Can) Aston Martin 34
  14. Yuki Tsunoda (Jap) AlphaTauri 32
  15. George Russell (GBr) Williams 16
  16. Kimi Räikkönen (Fin) Alfa Romeo 10
  17. Nicholas Latifi (Can)
  Williams 7
  18. Antonio Giovinazzi (Ita) Alfa Romeo 3
  kalender Formule 1 2021
  datum grand prix winnaar 2021 winnaar 2020
  28/03 Bahrein (Sakhir) Hamilton Hamilton/Pérez
  18/04 Emilia-Romagna (Imola) Verstappen Hamilton
  02/05 Portugal (Portimao) Hamilton Hamilton
  09/05 Spanje (Barcelona) Hamilton Hamilton
  23/05 Monaco (Monaco) Verstappen ---
  06/06 Azerbeidzjan (Bakoe) Pérez ---
  20/06 Frankrijk (Le Castellet) Verstappen ---
  27/06 Stiermarken (Spielberg) Verstappen Hamilton
  04/07 Oostenrijk (Spielberg) Verstappen Bottas
  18/07 Groot-Brittannië (Silverstone) Hamilton Hamilton/Verstappen
  01/08 Hongarije (Boedapest) Ocon Hamilton
  29/08 België (Spa) Verstappen Hamilton
  05/09 Nederland (Zandvoort) Verstappen ---
  12/09 Italië (Monza) Ricciardo Gasly
  26/09 Rusland (Sotsji) Hamilton Bottas
  10/10 Turkije (Istanbul) Bottas Hamilton
  24/10 VS (Austin) Verstappen ---
  07/11 Mexico (Mexico City) Verstappen ---
  14/11 Brazilië (Sao Paulo) Hamilton ---
  21/11 Qatar (Lusail) Hamilton ---
  05/12 Saudi-Arabië (Jeddah) Hamilton ---
  12/12 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen Verstappen