Hamilton snoept zegerecord van Schumacher af met 92e GP-overwinning

  Lewis Hamilton steekt nog maar eens een record op zak met zijn 92e GP-zege in Portugal. Hij snoept het zegerecord af van Michael Schumacher en verstevigt ook zijn greep op een 7e wereldtitel, eveneens een record van de Duitse legende. Valtteri Bottas en Max Verstappen mogen het historische moment meemaken op het podium.

  1. Hamilton; 2. Bottas; 3. Verstappen. Zoals de top 3 stond opgelijst na de kwalificaties, zo was ook de einduitslag in Portugal. Maar dat wil zeker niet zeggen dat Hamilton zonder tegenstand een record in de schoot geworpen kreeg.

   

  De Britse wereldkampioen dook als eerste de bocht in op het circuit op de Algarve, maar werd verrast door wat regen in de beginfase. Carlos Sainz, die profiteerde van meer greep met zijn zachte banden, snelde naar de leiding.

   

  Lang duurde de vreugde niet bij McLaren, want zodra het circuit weer wat begon op te drogen, werden de waardeverhoudingen weer gerespecteerd. Valtteri Bottas, die ook voorbij Hamilton was gegleden in de regen, voerde de dans aan.

   

  Toch kon de Fin niet meer dan 2 seconden voorsprong bij elkaar sprokkelen. "Ik had het tempo niet", sakkerde Bottas achteraf. "Ik snap ook nog altijd niet waarom." Hamilton zag het graag gebeuren en herstelde de pikorde.

   

  Zonder problemen en met één pitstop snelde Hamilton naar zijn 92e GP-zege. Het brengt hem niet alleen dichter bij een 7e wereldtitel, het zet hem ook in het F1-recordboek als rijder met de meeste overwinningen. Michael Schumacher wordt naar de 2e plaats geduwd.

   

  Max Verstappen (Red Bull) mocht nog maar eens mee op het podium, maar kon de Mercedessen nooit bedreigen. Charles Leclerc (Ferrari) sloot zijn sterke weekend af met de 4e plek. Ook Pierre Gasly toonde zijn klasse nog eens door zijn AlphaTauri op de 5e plaats te parkeren.

  Hamilton: "Ik heb er geen woorden voor"

  Hamilton streek niet alleen de eer op voor zijn 92e GP-zege. Ook het team kreeg een prominente plek in zijn dankwoord. "Ik heb veel aan mijn team te danken", zei de Brit. "Zij blijven vernieuwen en de lat hoger leggen, maar toch hapert de bolide nooit. Het is een privilege om met hen samen te werken."

   

  "Het was een zware wedstrijd. Ik had voorspeld dat de temperatuur van de banden belangrijk zou zijn, dus ik werd niet verrast. Maar door de regen in de eerste ronde ging ik wat in de fout. Maar ik heb niet gepanikeerd en heb weer kunnen overnemen."

   

  "92 overwinningen? Het is ongelofelijk. Ik heb er zelfs geen woorden voor. "

  Uitslag GP van Portugal:

  Fase per fase

  1. 15 uur 43. Hamilton is recordhouder. Lewis Hamilton heeft zijn 92e GP-zege beet. Hij snoept het zegerecord af van Michael Schumacher en verstevigt ook zijn greep op een 7e wereldtitel, eveneens een record van Schumacher. .
  2. 15 uur 42. Gasly raakt met de nodige moeite voorbij Perez, en dat geeft Sainz dan weer de gelegenheid om aan te sluiten. Kan de Spanjaard nog de 6e plek bemachtigen? .
  3. 15 uur 41. Heeft Verstappen nog wilde plannen? Voor de zekerheid informeert hij eens naar de snelste rondetijd op dit moment. .
  4. 15 uur 40. In de top 10 zijn er toch nog wat verschuivingen mogelijk. Perez, Gasly en Sainz zijn in een stevig duel verwikkeld. .
  5. 15 uur 38. Regen! Krijgen we nog spanning in de laatste ronden? In de pitstraat begint het weer licht te regenen. Glijden de bolides naar de finish? .
  6. 15 uur 37. Hamilton heeft pret. Lewis Hamilton geeft een masterclass aan de concurrentie. De Brit rijgt de snelste ronden aan elkaar. .
  7. 15 uur 34. Nog 7 ronden. Lewis Hamilton moet nog 7 ronden volmaken om het record van Michael Schumacher af te snoepen. De Brit kwam alleen in het begin van de race in de problemen door wat regendruppels. .
  8. 15 uur 33. Valtteri Bottas ziet in zijn zijspiegels plots een onderdeeltje flapperen. Komt de Fin nog in de problemen? Verstappen zit in elk geval nog ver genoeg. .
  9. 15 uur 32. Carlos Sainz heeft toch weer wat plaatsen gewonnen. Hij is opgeschoven naar de 7e plek na de late pitstop van Esteban Ocon. .
  10. 15 uur 30. De top 4 blijft ongewijzigd. Hamilton en Bottas leiden de dans. Verstappen maakt het virtuele podium vol. Leclerc geeft Ferrari een duwtje in de rug met de 4e plek. .
  11. 15 uur 29. Vettel in top 10. Sebastian Vettel is dan toch op weg naar één WK-punt. Hij duwt Kimi Raikkonen naar de 11e plek. .
  12. 15 uur 27. Lance Stroll geeft op. Einde van de race voor Lance Stroll. De Canadees wordt de pitstraat ingeduwd. Zijn er toch nog problemen na zijn aanrijding? .
  13. 15 uur 21. Onze woorden zijn nog niet koud en Hamilton klokt weer een pijlsnelle tijd. De Brit heeft zijn 92e GP-zege binnen handbereik. .
  14. 15 uur 21. Snelste ronde voor Bottas. Lewis Hamilton moet voorlopig fluiten naar zijn bonuspunten voor de snelste ronden. De chronometer van Bottas geeft een snellere tijd aan. .
  15. 15 uur 18. Ook de banden van Bottas zijn op temperatuur. Verstappen komt niet meer dichter. Tussendoor zet Hamilton nog maar eens het snelste rondje neer. .
  16. 15 uur 17. Voor inhaalmanoeuvres moeten we de blik even afwenden van de top 4. Gasly legt zijn achtervleugel plat en snelt Ricciardo voorbij met DRS. De Fransman is nu 7e. Ocon zit op de 5e plek, maar heeft nog altijd geen pitstop ingelast. .
  17. 15 uur 16. Toch nog regen. Mercedes krabt zich toch nog eens in de haren. Er wordt weer wat lichte regen voorspeld, maar Hamilton zal zich niet al te veel zorgen moeten maken. .
  18. 15 uur 15.
  19. 15 uur 14. Verstappen nadert op Bottas. Spannend is het nog niet, maar met nog 22 rondjes voor de boeg mag Verstappen nog dromen van de 2e plek. Omdat Bottas wat in het verkeer zit na zijn pitstop, nadert Verstappen tot op 8e seconden. .