• home
 • video
 • pas verschenen

  Hamilton snoept zegerecord van Schumacher af met 92e GP-overwinning

  Lewis Hamilton steekt nog maar eens een record op zak met zijn 92e GP-zege in Portugal. Hij snoept het zegerecord af van Michael Schumacher en verstevigt ook zijn greep op een 7e wereldtitel, eveneens een record van de Duitse legende. Valtteri Bottas en Max Verstappen mogen het historische moment meemaken op het podium.

  1. Hamilton; 2. Bottas; 3. Verstappen. Zoals de top 3 stond opgelijst na de kwalificaties, zo was ook de einduitslag in Portugal. Maar dat wil zeker niet zeggen dat Hamilton zonder tegenstand een record in de schoot geworpen kreeg.

   

  De Britse wereldkampioen dook als eerste de bocht in op het circuit op de Algarve, maar werd verrast door wat regen in de beginfase. Carlos Sainz, die profiteerde van meer greep met zijn zachte banden, snelde naar de leiding.

   

  Lang duurde de vreugde niet bij McLaren, want zodra het circuit weer wat begon op te drogen, werden de waardeverhoudingen weer gerespecteerd. Valtteri Bottas, die ook voorbij Hamilton was gegleden in de regen, voerde de dans aan.

   

  Toch kon de Fin niet meer dan 2 seconden voorsprong bij elkaar sprokkelen. "Ik had het tempo niet", sakkerde Bottas achteraf. "Ik snap ook nog altijd niet waarom." Hamilton zag het graag gebeuren en herstelde de pikorde.

   

  Zonder problemen en met één pitstop snelde Hamilton naar zijn 92e GP-zege. Het brengt hem niet alleen dichter bij een 7e wereldtitel, het zet hem ook in het F1-recordboek als rijder met de meeste overwinningen. Michael Schumacher wordt naar de 2e plaats geduwd.

   

  Max Verstappen (Red Bull) mocht nog maar eens mee op het podium, maar kon de Mercedessen nooit bedreigen. Charles Leclerc (Ferrari) sloot zijn sterke weekend af met de 4e plek. Ook Pierre Gasly toonde zijn klasse nog eens door zijn AlphaTauri op de 5e plaats te parkeren.

  Hamilton: "Ik heb er geen woorden voor"

  Hamilton streek niet alleen de eer op voor zijn 92e GP-zege. Ook het team kreeg een prominente plek in zijn dankwoord. "Ik heb veel aan mijn team te danken", zei de Brit. "Zij blijven vernieuwen en de lat hoger leggen, maar toch hapert de bolide nooit. Het is een privilege om met hen samen te werken."

   

  "Het was een zware wedstrijd. Ik had voorspeld dat de temperatuur van de banden belangrijk zou zijn, dus ik werd niet verrast. Maar door de regen in de eerste ronde ging ik wat in de fout. Maar ik heb niet gepanikeerd en heb weer kunnen overnemen."

   

  "92 overwinningen? Het is ongelofelijk. Ik heb er zelfs geen woorden voor. "

  Uitslag GP van Portugal:

  Fase per fase

  1. 15 uur 43. Hamilton is recordhouder. Lewis Hamilton heeft zijn 92e GP-zege beet. Hij snoept het zegerecord af van Michael Schumacher en verstevigt ook zijn greep op een 7e wereldtitel, eveneens een record van Schumacher. .
  2. 15 uur 42. Gasly raakt met de nodige moeite voorbij Perez, en dat geeft Sainz dan weer de gelegenheid om aan te sluiten. Kan de Spanjaard nog de 6e plek bemachtigen? .
  3. 15 uur 41. Heeft Verstappen nog wilde plannen? Voor de zekerheid informeert hij eens naar de snelste rondetijd op dit moment. .
  4. 15 uur 40. In de top 10 zijn er toch nog wat verschuivingen mogelijk. Perez, Gasly en Sainz zijn in een stevig duel verwikkeld. .
  5. 15 uur 38. Regen! Krijgen we nog spanning in de laatste ronden? In de pitstraat begint het weer licht te regenen. Glijden de bolides naar de finish? .
  6. 15 uur 37. Hamilton heeft pret. Lewis Hamilton geeft een masterclass aan de concurrentie. De Brit rijgt de snelste ronden aan elkaar. .
  7. 15 uur 34. Nog 7 ronden. Lewis Hamilton moet nog 7 ronden volmaken om het record van Michael Schumacher af te snoepen. De Brit kwam alleen in het begin van de race in de problemen door wat regendruppels. .
  8. 15 uur 33. Valtteri Bottas ziet in zijn zijspiegels plots een onderdeeltje flapperen. Komt de Fin nog in de problemen? Verstappen zit in elk geval nog ver genoeg. .
  9. 15 uur 32. Carlos Sainz heeft toch weer wat plaatsen gewonnen. Hij is opgeschoven naar de 7e plek na de late pitstop van Esteban Ocon. .