Ga naar de inhoud

Autoritaire Max Verstappen wint in Mexico na kanonstart en is steviger WK-leider

 zo 7 november 2021 21:43

Max Verstappen heeft opnieuw een stapje gezet richting zijn eerste wereldtitel. De Nederlander was in zijn Red Bull afgetekend de beste in de Grote Prijs van Mexico en loopt in de WK-stand weer wat verder uit op concurrent Lewis Hamilton, die op ruime afstand tweede werd.

Ruim verslag van zegevierende Max Verstappen in de GP Formule 1 van Mexico

Geweldige start van Verstappen in Mexico

De verrassende coup van Mercedes in de kwalificaties moest renderen in de eerste bochten na het lange rechte stuk, maar dat was buiten Max Verstappen gerekend.

 

Valtteri Bottas en Lewis Hamilton bouwden een muurtje, maar WK-leider Max Verstappen was als een komeet weg en vond een gewaagd gaatje. 

 

Verstappen nam beide concurrenten onmiddellijk te grazen, een verbaasde Bottas werd in de eerste bocht uitgeschakeld door een spin na een tik van Ricciardo. 

 

Een interventie van de safety car na brokken in de staart van het pak had Hamilton op papier een herkansing kunnen bieden, maar Verstappen was volwassen én superieur. 

 

Hamilton zat daarna gevangen in de Red Bull-sandwich, legde zich vrij snel neer bij het Nederlandse meesterschap en hield zich vooral bezig met de hete adem van Sergio Perez. 

 

Red Bull speelde met het puike bandenmanagement van de Mexicaanse thuisrijder, maar in een monotone race bleef alles ondanks wat lichte dooi zeer lang bevroren. 

 

Op het einde leek Hamilton dan toch onder de druk te bezwijken van de waterdrager, maar het slotoffensief van Perez kende geen climax en er veranderde niets meer aan de pikorde. 

 

Verstappen, Hamilton en Perez als uitslag werd niet meer uitgewist: de Nederlander loopt weer 7 punten uit op zijn WK-rivaal, goed voor een totale bonus van 19 eenheden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"De wereldtitel? Alles kan snel omslaan"

"We gingen met z'n drieën naar de eerste bocht en ik wilde zo laat mogelijk remmen. Ik hield mijn wagen op de baan en dat was het sleutelmoment", analyseerde Max Verstappen zijn vlekkeloze start.

 

"Na dat manoeuvre kon ik op mezelf focussen en kon ik mijn eigen ding doen. Of ik nu aan de wereldtitel denk? Het is nog een lange weg, hé. Het ziet er goed uit, maar het kan snel omslaan."

 

Lewis Hamilton feliciteerde de WK-leider en was bloedeerlijk: "De Red Bull was sneller en we konden er niets aan doen. Ik heb alles gegeven en het was nog een geweldig gevecht met Sergio (Perez). Ik heb genoten."

 

Thuisrijder Perez werd door de knettergekke Mexicanen als een held onthaald. "Wat een ongelofelijke dag", lachte hij na zijn 3e plaats. "Ik heb met mijn hart gereden voor deze fans, maar de 2e plaats zat er net niet in."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Eindstand WK Formule 1 2021
  rijder auto punten
1. Max Verstappen (Ned) Red Bull
395,5
2. Lewis Hamilton (GBr) Mercedes 387,5
3. Valtteri Bottas (Fin)
Mercedes
226
4. Sergio Pérez (Mex) Red Bull 190
5. Carlos Sainz jr. (Spa)
Ferrari
164,5
6. Lando Norris (GBr) McLaren 160
7. Charles Leclerc (Mon) Ferrari 159
8. Daniel Ricciardo (Aus) McLaren 115
9. Pierre Gasly (Fra) AlphaTauri 110
10. Fernando Alonso (Spa) Alpine 81
11. Esteban Ocon (Fra) Alpine 74
12. Sebastian Vettel (Dui) Aston Martin 43
13. Lance Stroll (Can) Aston Martin 34
14. Yuki Tsunoda (Jap) AlphaTauri 32
15. George Russell (GBr) Williams 16
16. Kimi Räikkönen (Fin) Alfa Romeo 10
17. Nicholas Latifi (Can)
Williams 7
18. Antonio Giovinazzi (Ita) Alfa Romeo 3
kalender Formule 1 2021
datum grand prix winnaar 2021 winnaar 2020
28/03 Bahrein (Sakhir) Hamilton Hamilton/Pérez
18/04 Emilia-Romagna (Imola) Verstappen Hamilton
02/05 Portugal (Portimao) Hamilton Hamilton
09/05 Spanje (Barcelona) Hamilton Hamilton
23/05 Monaco (Monaco) Verstappen ---
06/06 Azerbeidzjan (Bakoe) Pérez ---
20/06 Frankrijk (Le Castellet) Verstappen ---
27/06 Stiermarken (Spielberg) Verstappen Hamilton
04/07 Oostenrijk (Spielberg) Verstappen Bottas
18/07 Groot-Brittannië (Silverstone) Hamilton Hamilton/Verstappen
01/08 Hongarije (Boedapest) Ocon Hamilton
29/08 België (Spa) Verstappen Hamilton
05/09 Nederland (Zandvoort) Verstappen ---
12/09 Italië (Monza) Ricciardo Gasly
26/09 Rusland (Sotsji) Hamilton Bottas
10/10 Turkije (Istanbul) Bottas Hamilton
24/10 VS (Austin) Verstappen ---
07/11 Mexico (Mexico City) Verstappen ---
14/11 Brazilië (Sao Paulo) Hamilton ---
21/11 Qatar (Lusail) Hamilton ---
05/12 Saudi-Arabië (Jeddah) Hamilton ---
12/12 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen Verstappen

GP van Mexico

21:42

De snelste ronde komt toch nog op naam van Valtteri Bottas. Dat bonuspunt is de Nederlander dus kwijt. 

21:42

Finish!

De race zit erop. Max Verstappen staat na een dagje met de vingers in de neus weer een stapje dichter bij de wereldtitel. Na één bocht was de race al min of meer beslist. Lewis Hamilton houdt zijn tweede plaats vast voor Sergio Perez. 

21:41

De laatste ronde! Het lijkt net niet te worden voor Perez. P3 wordt zijn deel...

21:39

Bottas komt nog eens binnen: hij offert zijn volledige race op voor de snelste ronde om Verstappen een hak te zetten. 

21:38

Zet Perez zijn slotoffensief in? Het verschil met Hamilton slinkt weer tot net iets meer dan een seconde. Zo blijft het toch nog spannend, weliswaar volledig in de schaduw van Verstappen. 

21:37

Bottas is er ook nog niet in geslaagd om de snelste ronde te prikken, maar de Fin zat even gevangen achter... Verstappen. Nog 3 ronden. 

21:34

Nada voor Perez?

Nog 5 ronden en Perez trappelt ter plaatse. Hamilton gaat toch nog uit deze netelige situatie ontsnappen.

21:33

Bottas komt nog eens binnen: hij wil de snelste ronde afsnoepen van Verstappen. Het zou een zeer magere troostprijs zijn na zijn pole van gisteren. 

21:32

We hadden de tweede plaats van Perez al opgeschreven, maar zo'n vaart loopt het niet. Verstappen, Hamilton en Perez: dat is nog altijd de pikorde. De Brit bijt keihard op zijn tanden, de Mexicaan bijt zijn gebit bijna stuk. 

21:29

Nog 9 ronden. Hamilton vecht voor elke morzel grond en weigert Perez de tweede plaats op een presenteerblaadje aan te bieden. 

21:27

Nog één seconde scheidt Hamilton en Perez. De Mexicanen gaan uit hun dak: het is nu een kwestie van minuten voor de inhaalbeweging wordt ingezet. 

21:25

60/71

Verstappen freewheelt naar de zege. Hamilton voelt de bui al hangen: Perez pept zich nog even op en is stilaan klaar om Hamilton op te eten. De Mexicanen stuwen hem vooruit. 

21:21

Nog 15 ronden en Perez sluipt dichter bij Hamilton. Het kan nog een spannend slot worden. Wordt Perez de modelploegmaat? 

21:16

Elk punt is belangrijk: Verstappen duwt door voor de snelste ronde. 

21:15

Nog 20 rondjes. Verstappen rijdt al ruim een uur autoritair rond, Perez heeft zijn missie nog niet begraven. Hij blijft druk zetten op Hamilton. De marge van de Brit is 5 tellen. 

21:12

Perez knabbelt wel een beetje, maar zijn inhaalbeweging op Hamilton verloopt voorlopig niet voorspoedig genoeg. De Mexicaan blijft wel de snelste rondes noteren. 

21:07

Posities na 46/71

Verstappen, Hamilton, Perez, Gasly, Leclerc, Sainz, Vettel, Raikkonen, Alonso en Norris. De snelste ronde is voorlopig van Perez.

21:02

Wat kan de bedoeling van Red Bull geweest zijn? De achterstand van Perez (3e) is nu uiteraard weer opgelopen, maar ze hopen dat zijn levensduur rendeert in de staart van deze race tegenover de iets oudere banden van Hamilton (2e). 

Voor een goed begrip: alles gebeurt in de schaduw van Verstappen.