Ga naar de inhoud

Waar Frankrijk wakker van ligt de nacht voor België? "Controle en defensieve stabiliteit"

De twijfel in de ogen bij Pogba en Deschamps op het EK.

Het heeft gestormd rond de Franse nationale ploeg in aanloop naar de match tegen België. Tegenvallende resultaten en toenemende druk op de bondscoach waren geen ideale voorbereiding. De Final Four van de Nations League kan Frankrijk opnieuw doen dromen. Of het begin zijn van een nachtmerrie. Wie ligt waar wakker van vanavond? 

Wakker liggen over de bondscoach en de spelers

Le jour de gloire est arrivé? Het Franse publiek snakt naar een goeie prestatie tegen een topland na een mislukt EK en twee gelijke spelen in de WK-kwalificaties tegen Bosnië en Oekraïne in september.

 

Fans en journalisten lagen wakker van de vraag of Didier Deschamps nog wel de geknipe bondscoach was en waarom een talentvolle generatie zo ondermaats presteerde? Een overtuigende zege tegen Finland nam de druk even weg, maar de match tegen België zal de krantenkoppen op vrijdag bepalen.

 

"Veel zal afhangen van het gevoel na de match. Zelfs als ze verliezen", zegt voetbalcommentator Sirik Geffray. "De grootste kritiek na de matchen tegen Bosnië en Oekraïne was dat Frankrijk geen controle had." 

 

"De ploeg leek verloren en vond geen oplossingen. Als dat gevoel ook leeft na België, dan keert de kritiek en de druk terug."

 

"Er wordt in Frankrijk op dezelfde manier gekeken naar de Nations League als in België. Nu de Final Four met vier toplanden is aangebroken is er meer animo. Het zal de ontgoocheling over het EK niet wegspoelen, maar zoals Mbappé zei in een interview zijn het twee prestigueduels. Die wil je niet verliezen."

Als het gevoel leeft na België dat Frankrijk geen controle had, dan keert de kritiek en de druk terug.

Wakker liggen van de defensieve balans

In de studio van Extra Time zei Franky Van der Elst dat België naar zijn gevoel niet beter is geworden sinds het EK. "Hetzelfde kan gezegd worden over Frankrijk", zegt Sirik Geffray.

 

Daar zal Didier Deschamps de laatste weken wakker van gelegen hebben. "Zijn grootste conclusie na het EK was dat Frankrijk de defensieve stabiliteit kwijt was geraakt (die ze wel hadden op het WK)." 

 

"Die wil Deschamps opnieuw vinden én tegelijk de drie grote vooraan (Benzema-Mbappé-Griezmann) in stelling kunnen brengen. In het aanvallend compartiment speelt Griezmann nu meer als tien in plaats van op de flank."

 

Wie defensieve stabiliteit zoekt, is niet blij dat Ngolo Kanté er al zeker niet bij is door een coronabesmetting. Maar misschien leren we zo wel een nieuw Frans toptalent kennen: Aurélien Tchouameni, middenvelder van AS Monaco.

 

"Mocht ik bondscoach zijn, dan zou ik Kanté vervangen door Tchouameni", zegt Geffray. "Hij was dé revelatie van de matchen in september bij Frankrijk. Hij voetbalt alsof hij altijd al in de ploeg stond, recupereert enorm veel ballen, maar heeft ook een heel goede pass." 

 

"En net als Kanté is hij complementair met Pogba. Toch speculeert de Franse media dat Deschamps voor Rabiot kies. Sowieso is de spoeling op het middenveld dun bij de Fransen omdat ook Tolisso geblesseerd is."

 

"Deschamps zal daarnaast moeten kiezen tussen een 4-3-3 of 3-4-3. Mogelijk kiest hij voor 3-4-3 met flankspelers met veel loopvermogen, die voortdurend blijven gaan zodat ze met 7 spelers telkens in het defensieve blok kunnen staan." 

 

"Dat is de reden dat hij toch overstag ging om Théo Hernandez van Milan op te roepen. Die heeft een enorme motor om dat te doen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wakker liggen van de halve finale in Rusland

ln België liggen we op de vooravond van het duel van donderdag mogelijk ook nog te piekeren over de vorige confrontatie. Iedereen herinnert zich de halve finale van het WK in Rusland. Frankrijk won toen met een uitgekiende - volgens sommige sarcastische, volgens andere intelligente - tactiek. Krijgen we donderdag opnieuw zo een match?

 

"Deschamps heeft gezegd dat hij al zou weten hoe hij wil spelen donderdag. Hij denkt naar eigen zeggen vooral na over hoe hij het België moeilijk kan maken en tegelijk hun zwakke punten kan uitbuiten. De grote vraag is wie zich zal aanpassen aan wie?"

 

"Maar ik denk niet dat het eenzelfde match wordt als op het WK, simpelweg omdat Frankrijk dat niet meer kan", zegt Geffray. 

 

"Enerzijds zoeken ze opnieuw naar meer defensieve stabiliteit (zoals op het WK), maar als je Benzema terughaalt, kan je niet meer voetballen zoals in Rusland. Benzema moet voetballen in de combinatie en niet vechten zoals een Giroud toen."

 

"Daarom verwacht ik een driemansdefensie en flanken zoals Théo Hernandez en Pavard, die voortdurend op en neer gaan in een 3-4-3-systeem."

 

"Eigenlijk zijn België en Frankrijk op zoek naar hetzelfde. België wou op het EK ook niet meer de complete drang naar voor tonen en efficiënter zijn. Ze willen ook beide de harten van het publiek terugwinnen, dus het wordt op vele vlakken een heel interessante match."

Denk niet dat het eenzelfde match wordt als op het WK, simpelweg omdat Frankrijk dat niet meer kan.