Onze commentator is het eens met de bondscoach: "De Cats spelen te braaf"

  Emma Meesseman kan het niet geloven: de Belgian Cats verliezen met 1 punt verschil van Japan.

  De Belgian Cats hebben het gisteren uit handen gegeven in de kwartfinales van de Olympische Spelen tegen Japan (86-85). Dat zag ook onze commentator Christophe Vandegoor in de gigantische basketbalarena van Saitama. "De reservespelers hebben te weinig gebracht", analyseert hij.

  Onze nationale basketbalvrouwen hadden Japan in een houdgreep. Een voorsprong van 13 punten in het derde kwart, maar op 2 minuten van de buzzer losten ze . Om in de slotseconden op hun rug te gaan.

   

  "Een combinatie van stress en zenuwen", zag Sporza-commentator Christophe Vandegoor in Japan. "Er ging heel wat mis op het einde."

   

  "Vanloo maakte een fout die België 4 punten kostte. De Cats gooiden in vanaf de baseline in plaats van in het aanvallende vak. En in de slotseconden moest de bal naar Meesseman, dat was ook het plan van bondscoach Philip Mestdagh."

   

  Mestdagh had het achteraf over een gebrek aan fightingspirit. Vandegoor is het eens: "De Belgian Cats spelen te braaf. Typisch Belgisch."

   

  "Kijk naar de Servische basketspeelsters bijvoorbeeld. Zij laten echt voelen dat er met hen niet te sollen valt. Op weg naar de basket stoppen ze je af met een slag op je onderarm."

  Bondscoach Philip Mestdagh zag een gebrek aan fightingspirit tegen Japan.

  "Bank brengt te weinig"

  "België heeft een sterk basisteam, maar bij Japan scoorden ook nog eens de reservespeelsters", merkt Christophe Vandegoor op.

   

  "Bij ons heeft de bank te weinig gebracht. We hebben de voorbije weken speelsters gezien die knap acteerden op het EK, maar hier plots zonder vertrouwen op het parket stonden."

   

  "Oké, Linskens heeft een zware knieblessure achter de rug, maar met hulp van de federatie heeft ze zich optimaal kunnen voorbereiden op de Spelen."

   

  "En zij had Japan pijn kunnen doen onder de ring. Emma Meesseman stond er gisteren alleen voor."

  We hebben de voorbije weken speelsters gezien die knap speelden op het EK, maar hier plots zonder vertrouwen op het olympisch parket stonden.

  Christophe Vandegoor

  "Ann Wauters heeft het pad geëffend"

  Voor Ann Wauters (40) betekende Japan - België het einde van een prachtcarrière.

   

  Christophe Vandegoor: "Zij heeft het vrouwenbasketbal op de kaart gezet in ons land. Haar verdienste valt niet te onderschatten. Wauters heeft het pad geëffend voor andere Belgische topspeelsters."

   

  "Op haar 19e ging ze al in de Verenigde Staten WNBA spelen, met later een kampioenschapstitel als kers op de taart. In Europa won ze 4 keer de EuroLeague. Met Valenciennes werd ze ontvangen door de Franse president en zo kunnen we nog even voortgaan."

   

  20 jaar basketbal heeft Wauters gesloopt. "Fysiek is ze op, dat weet iedereen, maar mentaal heeft ze hier haar steentje nog bijgedragen."

   

  "Ondanks die nederlaag heeft Ann Wauters duidelijk genoten van haar Last Dance hier", besluit onze basketbalreporter met veel respect.

  Ann Wauters (l) vuurt haar teamgenotes aan vanaf de bank.

  lees/bekijk ook: