Drama voor de Cats! Late driepunter van Japan nekt de Belgen

  De Belgische basketbalvrouwen hebben geflirt met de halve finales op de Olympische Spelen, maar ze gaven uiteindelijk een grote voorsprong uit handen in het laatste kwart. Een late driepunter van Japan en een mislukte laatste aanval deden de Cats de das om.

  Kim Mestdagh opende deze daverende do or die-clash met een driepunter. Het zou de voorbode worden van een driepuntersfestijn van jewelste. Een kraker waarin de Belgian Cats een enorme weerbaarheid toonden, maar (net als in de halve finale van het Europees kampioenschap) nét tekort kwamen.

   

  Nadat beide teams elkaar wat hadden afgetast, sloegen de vinnige Japanners in het tweede kwart tot twee keer toe een kloofje van betekenis (30-18 en 35-28), maar beide keren klauwden de Cats krachtig terug.

   

  Dat deden ze met collectieve impulsen, gedirigeerd door scherpschutter Kim Mestdagh - die aan de rust al 15 punten op haar conto had - en Emma Meesseman, die haar constant opzittende opponentes toch enkele keren kon afschudden. Aan de rust stonden de Cats één puntje voor:  41-42.

  BAM: Mooi blockshot en twee snelle scores van de Cats:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Daverend derde kwarter, gevolgd door doldwaze driepuntregen (met dramatisch einde)

  Furieus! Anders kan je de start van de Cats in de tweede helft niet beschrijven. Met onder meer twee bangelijke blockshots (van Allemand en Meesseman) en daaropvolgende driepunters van Kim Mestdagh en secure jumpshots van Meesseman liepen de Belgische dames 13 punten uit: 45-58 voor de Cats.

   

  De thuisspeelsters leken heel even een vogel voor de kat, maar ook hun vechtlust was lovenswaardig. Vooral Yuki Miyazawa nam plots een abonnement op driepunters (ze scoorde er 7 in totaal) en zo bracht ze haar team weer in het Belgische zog.

   

  Het bleef nagelbijten tot de allerlaatste seconden. Met twee feilloos omgezette vrijworpen bracht een alomtegenwoordige Allemand de Cats twee punten voor op 37 seconden van het einde, maar met nog 15 seconden te gaan kregen ze het deksel op de neus: sterspeelster Hayashi bezorgde de Japanners het delirium met een driepunter.

   

  Nog geen vrouw overboord, want de Cats hadden de laatste aanval. Daarin speelde Kim Mestdagh zich perfect vrij, maar net als in de halve finale van het Europees kampioenschap tegen Servië mocht het net niet zijn. Toen vertrok haar buzzer beater net te laat, nu spatte haar shot jammerlijk uiteen op de ring. Zo kreeg een fenomenaal olympisch debuut van de Cats een wel heel bittere afloop.

  Bekijk het bloedstollende einde:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  programma Belgian Cats

  kwartfinales
  China Servië 70-77 verslag
  Australië Verenigde Staten 55-79 verslag
  Japan België 86-85 verslag
  Spanje Frankrijk 64-67  
  groepsfase
  dinsdag 27 juli Australië - België 70-85 verslag
  vrijdag 30 juli België - Puerto Rico 87-52 verslag
  maandag 2 augustus China - België 74-62 verslag
      M W V +/- punten
  1. China 3 3 0 +56 6
  2. België 3 2 2 +38 5
  3. Australië 3 1 2 +10 4
  4. Puerto Rico 3 0 2 -104 3

  Japan-België

  1. 11 uur 58. Bekijk het razend spannende slot.

   Bekijk het razend spannende slot

  2. 11 uur 56. Wat een bitter einde: Mestdagh mist beslissende poging. Net als tegen Servië op het Europees kampioenschap wil het nét niet lukken op het einde. Kim Mestdagh kan vrijstaand aanleggen voor de overwinning, maar haar shot stuitert op de ring. Helaas, net geen halve finale, maar wat een prachtige prestatie hebben de Cats op het parket gelegd de voorbije dagen. Nu zal sowieso de ontgoocheling overheersen, maar binnen enkele dagen mogen ze ultratrots terugkijken op hun olympische debuut. .
  3. 11 uur 54. Drommels, driepunter van Japan. Op vijftien seconden van het einde krijgen de Cats het deksel op de neus. Sterspeelster Hayashi was 39 minuten nagenoeg onzichtbaar, maar nu pakt ze uit met een levensbelangrijke driepunter. Japan staat 1 puntje voor! .
  4. 11 uur 53. Allemand ijzig kalm. Acrobatisch wurmt Allemand zich naar de korf. Pats, fout en vrijworpen! Ze zet ze allebei feilloos om. .
  5. 11 uur 52. Nog 40 seconden. Wie wordt het? Of gaan we naar een verlenging? Christ.
  6. 11 uur 51. Ja man, Raman! Raman verbijt de pijn aan haar enkel op weergaloze wijze. Met een mooie drive brengt ze de Cats weer op voorsprong. Aan de overzijde heeft ze wel een foutje nodig om haar opponente af te stoppen. .
  7. 11 uur 50. Gelijke stand na onsportieve fout. Na een onsportieve fout van Vanloo zet Mashida haar twee vrijworpen om en maakt Akaho helemaal gelijk: 81-81. .
  8. 11 uur 46. De Cats lopen uit: Meesseman met haar 24ste punt .

   De Cats lopen uit: Meesseman met haar 24ste punt

  9. 11 uur 45. Nog drie minuten: 77-80 voor Cats. Dit wordt geen slot voor hartlijders! Meesseman is terug van heel eventjes weggeweest: ze zet zich onhoudbaar door en mag naar de vrijworplijn. .
  10. 11 uur 43. We zitten precies op de kermis, want de driepuntregen blijft duren. Delaere brengt de Cats weer op voorsprong, de vermaledijde Miyazawa antwoordt meteen en daar blijft het niet bij: ook Hanne Mestdagh heeft een perfect shot in petto. .
  11. 11 uur 41. Alles te herdoen: Takada maakt gelijk. Het regent nu helaas Japanse driepunters. Maki Takada hangt de bordjes weer totaal in evenwicht. .
  12. 11 uur 40. Japan terug langszij 72-72.

   Japan terug langszij 72-72

  13. 11 uur 38. Japan knokt terug. Miyazawa blijft de Cats geselen van "long range". Met twee driepunters werpt ze de lont opnieuw in het kruitvat, waarna Takada de kloof verkleint tot drie schamele puntjes. .
  14. 11 uur 37. Raman misstapt zich. Een domper, want Jana Raman hinkt naar de bank met een pijnlijke enkel. Billie Massey is haar vervangster. .
  15. 11 uur 35. Meesseman is nu niet meer af te stoppen. Ze maakt ruimte voor zichzelf en pakt dan uit met haar o zo kenmerkende jumpshot. 22 punten voor Meesseman en wat nog veel belangrijker is: 9 punten voorsprong voor de Cats. .
  16. 11 uur 33. Bekijk het derde kwart.

   Bekijk het derde kwart

  17. 11 uur 32. Einde derde kwart: 61-68 voor Cats. Met een sublieme prestatie hebben de Cats hun krappe voorsprong uitgebouwd tot een kloofje van 7 punten. Emma Meesseman nam haar ploeg op sleeptouw met twaalf punten in dit kwart. Mogen we beginnen dromen? .