Op zoek naar de kiem van het succes van de Belgian Cats: "In Slovenië is het begonnen"

  Onder meer Kim en Hanne Mestdagh, Julie Vanloo en Sofie Hendrickx poseren voor de foto in Slovenië.

  Sinds 2017 hebben de Belgian Cats basketbalminnend België bijna elke zomer verblijd met topprestaties op grote toernooien. Het succes van de Belgische basketbalvrouwen leek uit het niets te komen, maar dat was niet het geval. Met dank aan Ann Wauters: "Haar impact is echt groot."

  Morgen spelen de Belgian Cats hun kwartfinale op de Olympische Spelen tegen gastland Japan. In die kwartfinales is België "Klein Duimpje" tussen de grootmachten. Een uniek verhaal dat jaren geleden begon. 


  In 2007 greep België op het EK naast een van de tickets voor het olympische kwalificatietoernooi. Ann Wauters, topschutter op dat EK, lijkt haar olympische droom te moeten opbergen en duwt de pauzeknop in bij de nationale ploeg.


  Een jonge Sofie Hendrickx is een van de nieuwe krachten. "Ik was op reis toen Koen Umans (toen en nu nog de general manager, red) me belde om te vragen of ik wou meedoen. Spelen met Wambé, De Mondt, Deyaert en Boonen, dat was toch iets."


  Maar veel successen maakt Hendrickx niet mee. "Het was een beetje zoeken voor iedereen. Er was weinig stabiliteit in de omkadering, ik heb in totaal 6 bondscoaches gehad. Het was een beetje een komen en gaan en zo was het moeilijk om iets op te bouwen."

  "Als bondscoach is het belangrijk om speelsters voor je te winnen"

  Op een EK raken de Belgische basketbalvrouwen niet meer. "In 2015 waren we er dichtbij, er zat echt wel iets in. Speelsters als Julie Vanloo, Antonia Delaere, Jana Raman en Kim Mestdagh waren er al bij."


  "Met de komst van Daniel Goethals als bondscoach merkte ik voor het eerst dat het professioneler werd en dat is daarna alleen maar verbeterd. Er kwam ook een duidelijke visie en structuur vanuit de federatie."

  En dan komt Philip Mestdagh aan het roer. "Hij was de assistent van Goethals en nam daarna over. De staf en de kern bleef eigenlijk dezelfde." Maar Mestdagh heeft nog twee troeven achter de hand: Emma Meesseman en Ann Wauters.


  "Hij kende Emma nog van bij Ieper en ze hadden een goeie band. Philip heeft dan ook het initiatief genomen om contact op te nemen met Ann Wauters. Hij heeft de situatie uitgelegd en het feit dat Emma zich zou engageren heeft Ann wellicht over de streep getrokken."


  "Als bondscoach is het belangrijk om spelers voor je te winnen. Relationeel hadden ze een goeie klik: Philip is heel menselijk, maar ook heel ambitieus en recht door zee." En dat heeft Ann Wauters overtuigd.

  Sofie Hendrickx met Meesseman en Delaere na brons op het EK 2021.

  Niet te onderschatten rol van Ann Wauters

  Met Emma Meesseman en Ann Wauters erbij krijgen de Cats een kwaliteitsinjectie. “Als speelster merkte je vooral dat het niveau van de trainingen omhoog ging”, zegt Hendrickx, die toen aanvoerder was.


  Maar de invloed van Ann Wauters beperkt zich niet enkel tot het basketbalveld. De bondscoach verwoordde het voor de Olympische Spelen zo: "Zonder haar, in het begin van 2015, zou er nooit zo'n geschiedenis geschreven zijn bij de Cats. Alles wat we sinds 2017 gedaan hebben, is grotendeels aan Ann Wauters te danken."


  Hendrickx is het daarmee eens: "Ook op mentaal vlak tilt ze de ploeg naar een hoger niveau. Haar impact is echt groot. Je kunt niet anders dan respect hebben voor haar palmares. Als Ann iets zegt, dan luistert iedereen."

  De gebetenheid en focus van Ann voor de kwartfinale op het EK 2017, dat was fantastisch om te zien.

  Sofie Hendrickx

  Met Meesseman en Wauters halen de Belgian Cats het EK 2017 en daar wordt het eerste hoofdstuk van het sprookje geschreven. Hendrickx heeft er heel mooie herinneringen aan. “Dat was een heel mooi moment. We waren een hechte groep en dankzij sterke prestaties van Ann, Emma en Kim Mestdagh kwam het er ook uit.”


  België pakte brons. "Die emoties en die blijdschap, dat was ongekend voor ons. Dat was iets heel puurs." Hendrickx herinnert zich vooral hoe Wauters toeleefde naar de kwartfinale.

   

  "Haar gebetenheid en focus voor die match, dat was fantastisch om te zien. Voor haar stond vast dat we gingen winnen. Ze heeft toen haar karretje gepakt en iedereen meegenomen naar een hoger niveau."

   

  De aanloop naar en het brons op het EK in Praag is de sleutel tot succes. "Dat was de overgang van net niet, naar net wel", zegt Hendrickx. "Dat is het keerpunt geweest, dankzij die belangrijke mix van jeugdig talent en ervaring." Na het EK 2017 begon Wauters ook weer te geloven in haar olympische droom.

  "Slovenië tovert nog altijd een glimlach op mijn gezicht"

  Na dat EK neemt Hendrickx afscheid als international, maar ziet ze als eerste supporter de Cats nog verder groeien: 4e op het WK, een plaats op de Olympische Spelen en weer EK-brons in 2021.


  De band die ze heeft met de ploegmaats van het bronzen EK 2017, die wordt nooit meer doorbroken en dat heeft een reden: Slovenië. "Als ik terugdenk aan Slovenië, dan komt er een glimlach naar boven bij mij", lacht Hendrickx. 

   

  "Slovenië was vanaf 2014 enkele jaren onze uitvalsbasis voor een trainingskamp in de zomer. Dat was een mooie locatie: om te trainen, maar ook voor teambuilding en lange wandelingen in de bossen."

   

  Bondscoach Mestdagh belde speelsters persoonlijk op om ze te overtuigen om mee te gaan op het trainingskamp. "Het was goed van de bond om ons daar samen te brengen ook al gingen we niet naar het EK."

   

  Dat vergde ook opofferingen. "Er waren ook speelsters die vakantie of onbetaald verlof moesten opnemen om mee te gaan. Dat toonde de wil om ervoor te gaan. Dat zijn echt mooie herinneringen en dat zorgt voor een band."


  Die 'team chemistry' zie je altijd bij de Cats. "Die periodes in Slovenië hebben ons dichter bij elkaar gebracht. Op den duur keek iedereen daar zo naar uit. In Slovenië is een goede basis gelegd en ook al was het de aanloopfase, daar is het succes begonnen."

  FIBA maakte een reportage over de Belgian Cats

  programma Belgian Cats

  kwartfinales
  China Servië 70-77 verslag
  Australië Verenigde Staten 55-79 verslag
  Japan België 86-85 verslag
  Spanje Frankrijk 64-67  
  groepsfase
  dinsdag 27 juli Australië - België 70-85 verslag
  vrijdag 30 juli België - Puerto Rico 87-52 verslag
  maandag 2 augustus China - België 74-62 verslag
      M W V +/- punten
  1. China 3 3 0 +56 6
  2. België 3 2 2 +38 5
  3. Australië 3 1 2 +10 4
  4. Puerto Rico 3 0 2 -104 3