Ann Wauters gaat nog een laatste keer tot het uiterste: "Zal altijd pijn hebben"

  Ann Wauters.

  Na een bijzonder lange en succesvolle carrière wil Ann Wauters (40) nog een allerlaatste keer schitteren. Dat moet met de Belgian Cats gebeuren op de Olympische Spelen in Tokio. Die laatste inspanningen vragen wel bijzonder veel van het lichaam van Wauters.

  "Vorige zomer besefte ik voor het eerst dat ik voor de rest van mijn leven pijn zal hebben", vertelt Ann Wauters over haar hindernissenparcours tijdens de documentaire 'Ann Wauters - Final stop Tokyo', volledig te bekijken op VRT NU.

   

  "Ik ben graag actief bezig, maar ik had echt overal pijn. Stappen en de trap opgaan werd moeilijk. Ik besefte dat ik zo niet oud wil worden, maar het is nu eigenlijk al te laat. "

   

  "Topsport is gewoon niet gezond. Er is ook geen enkel moment geweest dat ik had kunnen of willen stoppen. Ik zou het allemaal opnieuw gedaan hebben, maar er zijn gevolgen. Je kunt daar eigenlijk niets aan veranderen."

   

  De partner van Wauters, Lot Wielfaert, haalt meerdere factoren aan: "Ann speelde bij Yakin Dogu in Istanbul en daarna meteen een wedstrijd in Rusland waar ze haar knie effectief pijn heeft gedaan."

   

  "Nadien mocht ze zich laten opereren in België, maar na 48 uur moest ze al terug zijn. De revalidatie ging heel snel, te snel. Ze wilde per se de Final Four in de Euro League spelen. De revalidatie is toen niet goed verlopen naar mijn gevoel."

   

  "Ze maakt haar knieën kapot", besloot Wielfaert. "Ze gaat nu helemaal op in haar volgende doel en ze is niet echt bezig met de lichamelijke gevolgen."

  Wauters bereidt zich samen met de andere speelsters voor op de start van de Olympische Spelen.

  Maesschalck: "Kraakbeenletsel aan beide knieën"

  Wauters werkte in de laatste maanden voor Tokio nauw samen met kinesist Lieven Maesschalck: "Ann heeft een vrij ernstig degeneratief kraakbeenletsel aan beide knieën. Na een operatie was er enige verbetering, maar alle explosieve sporten kunnen problemen opleveren."

   

  "Je kunt wel nog wat herstellen, maar de schade blijft. De vraag is waartoe ze nog in staat is en in wat niet.  Ze kan haar grenzen blijven verleggen binnen enkele vastgelegde parameters. Zo kan ze nog heel wat opbouwen. Het blijft een zoektocht voor haar."

   

  Dat Wauters op een dag nieuwe knieën nodig zal hebben is volgens Maesschalck duidelijk: "Als je dit allemaal vraagt van je knieën dan weet je dat een ingreep nodig zal zijn. Dat weet Ann ook, dat weet iedereen. Maar so what? Je leeft vandaag."

  Ann zal na deze inspanningen ooit 2 nieuwe knieën nodig hebben. So what? Je leeft vandaag.

  Kinesist Lieven Maesschalck