Van de vismijn tot Toursmaakmaker in 3 jaar tijd: wie is Jonas Vingegaard?

  In de rit over de Ventoux deed Jonas Vingegaard wat niet meer mogelijk werd geacht in deze Tour: Tadej Pogacar in de problemen brengen. Het lijkt erop dat Jumbo-Visma met de 24-jarige Deen toch nog voor het podium kan strijden. Maar vanwaar komt die Vingegaard zo plots en wat voor iemand is hij?

  1. "The Fisherman"

  De profdroom van Jonas Vingegaard was er eentje van de lange adem. Tot zijn 22e reed hij voor de Deense continentale ploeg ColoQuick. Dat combineerde hij met een job in de vismijn, waar hij van 5 uur 's ochtends tot de middag onder meer de ingewanden van de vissen moest verwijderen. Pas daarna kon hij gaan trainen.

   

  Vingegaard gaf zijn job in de vismijn pas op in 2018, toen hij een profcontract tekende bij Jumbo-Visma. Aan die periode dankt hij zijn bijnaam "The Fisherman".

  2. Record op Coll de Rates overtuigde Jumbo-Visma

  Dat Jonas Vingegaard dan toch door een grote ploeg werd opgemerkt, heeft hij voor een groot deel te danken aan zijn recordtijd op de Coll de Rates, tijdens een trainingskamp in Spanje van zijn team ColoQuick.

   

  Eigenlijk was Jumbo-Visma eerder geïnteresseerd in Mikkel Honoré (die naar Quick-Step vertrok), maar zijn ploegleider tipte Vingegaard, die misschien mindere resultaten kon voorleggen, maar die ook minder kon trainen door zijn bijbaantje én die ook een tijd geblesseerd was geweest.

  3. Een uitzonderlijk hart

  Jumbo-Visma haalde Jonas Vingegaard na zijn tijd op de Coll de Rates naar Nederland om hem uitgebreid te testen. De waarden die hij daar liet zien, bevestigden wat Lars Johnansen, sportfysioloog bij het Deense team, enkele jaren eerder al beweerde: dit is een jongen met uitzonderlijke kwaliteiten.

   

  Wat Vingegaard vooral onderscheidt van zijn collega's is zijn hart, waardoor hij "15% beter presteert dan een gemiddelde renner", aldus Johansen. "Als je weet dat hij maar 58 kilogram weegt, dan kan hij potentieel enorm veel watt/kilo trappen."

  4. Sportfanaat

  Jonas Vingegaard is niet enkel in wielrennen geïnteresseerd. Zoals wel meer Scandinaven is hij een grote fan van de Premier League, meer bepaald van Liverpool. Voor corona viel hij af en toe in de tribunes van Anfield te bespeuren.

   

  Als hij niet aan wielrennen had gedaan, was Vingegaard misschien een badmintonspeler geweest. "Misschien ga ik dat na mijn carrière wel alsnog doen", zegt hij.

  5. Kersverse vader, beroemde schoonmoeder

  Mogelijk is de wonderbaarlijke opmars van Vingegaard wel te verklaren door het vaderschap? Sinds september is hij immers vader van een dochtertje, Frida.

   

  De schoonmoeder van Vingegaard, Rosa, is dankzij haar deelname aan een bakprogramma een beroemdheid in Denemarken. Onlangs verscheen haar biografie "Rosa zonder filter" en ze heeft ook een kookserie op YouTube (zie onder).

   

  Zelf is Vingegaard vooral fan van ijslolly's, boeuf Stroganoff met puree of gerechten met zalm. Hij blijft per slot van rekening nog altijd "The Fisherman".

  Vingegaard kookt samen met zijn schoonmoeder

  Lees ook: