Geel pantser van Pogacar brokkelt af in de Alpen, indrukwekkende Vingegaard is nieuwe heerser

  Tour de France: Rit 11
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  31°Cdistance 151.7 km
  location 12:33: Albertville - 16:51: Col du Granon
  trophy Jonas Vingegaard
  einde
  startfinish
  020406080100120151.7

   De eerste rit door de Alpen heeft de Tour de France op zijn kop gezet. Jumbo-Visma koos resoluut voor het offensief, met een spervuur aan aanvallen van Roglic en Vingegaard. Die leken op niets uit te draaien, tot Vingegaard op de flanken van de Col du Granon toch optimaal van een zwak moment van Pogacar kon profiteren.

   Rit 11 van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Jonas Vingegaard is de nieuwe heerser in deze Tour de France. Met een geweldige aanval op de slotklim reed hij Pogacar uit de gele trui en profileert hij zichzelf als topfavoriet voor het eindklassement.
    
   • Verliezer van de dag: Tadej Pogacar leek goed stand te houden op de Col du Galibier, maar kraakte op de Col du Granon. Zo heeft de afmat-tactiek van Jumbo-Visma uiteindelijk toch geloond.
    
   • Morgen: Geen rust voor de vermoeide lichamen, wel een nieuwe zware Alpenrit. De koninginnenrit van deze Tour met aankomst op Alpe d'Huez. 

   De elfde etappe in de Tour de France heeft gebracht wat niemand voor mogelijk hield. Een ontketende Jonas Vingegaard draaide de rollen om en kraakte topfavoriet Tadej Pogacar na een zinderende etappe.

    

   Een koppeltijdritje met Mathieu van der Poel bezorgde Wout van Aert extra punten bij een tussensprint vroeg in de etappe. Het duo besloot door te stomen en kreeg uiteindelijk gezelschap van 18 anderen.

    

   In het peloton wachtten de favorieten niet lang met het vuurwerk te openen. Op de legendarische Col du Galibier startte Jumbo-Visma het aanvalsvuur op gele trui Pogacar.

    

   Primoz Roglic en Jonas Vingegaard slaagden erin de gele trui te isoleren, maar de talloze aanvalspogingen werden allemaal in de kiem gesmoord door een attente Pogacar. Door een versnelling van Pogacar betaalde Roglic zelfs even de rekening van zijn inspanningen.

    

   Wout Van Aert liet zich uitzakken uit de kopgroep om alles terug samen te brengen en tempo te maken voor zijn kopmannen. Alles leek te herdoen op de loodzware slotklim.

   De duo-aanval van Van Aert en Van der Poel:

   Bekijk het spervuur van aanvallen van Jumbo-Visma:

   Quintana als haas voor ontketende Vingegaard

   Warren Barguil toonde zich de sterkste van de kopgroep, maar door het tempo van Van Aert in aanloop naar de voet, begon hij met te weinig voorsprong aan de Col du Granon.


   Nairo Quintana opende het geweld bij de favorieten en was de eerste die Barguil inrekende. Roglic moest al snel weer lossen. Het was echter wachten op een kanonskogel van Vingegaard op 5 kilometer van de streep voor het spektakel echt losbarstte. 


   Rafal Majka kon de meubelen niet meer redden voor zijn kopman en Pogacar kraakte. De Sloveense gele trui parkeerde tegen alle verwachtingen in en de Deen van Jumbo-Visma stoomde ontketend door.


   In een mum van tijd ging Vingegaard  op en over Quintana, terwijl Pogacar ook Romain Bardet, Geraint Thomas, David Gaudu en Adam Yates zag passeren. Het verdict was hard voor de tweevoudige Tourwinnaar. Pogacar verloor bijna drie minuten en moet zijn gele trui afstaan aan Vingegaard.


   Het is de grootste triomf in de carrière van Vingegaard, die nog nooit een Touretappe won. In het klassement springt ook Bardet over Pogacar.

   Bekijk de beslissende aanval van Vingegaard:

   De slotfase van de elfde rit:

   Rituitslag Stage 11Rituitslag Stage 11

     naamploegresultaat
   1Jonas VingegaardTJV4:18:02
   2Nairo QuintanaARK+59
   3Romain BardetDSM+1:10
   4Geraint ThomasIGD+1:38
   5David GauduGFC+2:04
   6Adam YatesIGD+2:10
   7Tadej PogacarUAD+2:51
   8Alexey LutsenkoAST+3:38
   9Steven KruijswijkTJV+3:59
   10Warren BarguilARK+4:16