Wuyts in FB Live: "Beeld van Van der Poel na de finish was veelbetekenend"

  Michel Wuyts.

  Een indrukwekkende Julian Alaphilippe heeft de 1e rit in de Tour 2021 gewonnen en is dus de eerste gele trui. Tussen Brest en Landerneau was er heel wat om over na te praten na onder meer 2 grote valpartijen. Commentator Michel Wuyts beantwoordde jullie vragen in onze Facebook Live.

  Mathieu van der Poel had gehoopt bij zijn Tourdebuut te doen waar zijn grootvader Raymond Poulidor in 14 Tourdeelnames nooit in geslaagd was: het geel veroveren.

   

  "Het beeld van net na de finish, waarbij hij ontgoocheld over zijn stuur hing, was veelbetekenend voor mij", zegt Michel Wuyts. "Ik denk dat hij zeer ontgoocheld is in zichzelf en dat hij in vergelijking met het Nederlands kampioenschap, waar hij opgaf, geen verbetering gevoeld heeft."

   

  "Maar als het de ene dag tegenslaat in de Tour, dan moet er 's anderendaags met goeie moed opnieuw tegenaan gaan. Het kan zomaar omdraaien."

   

  "Ik zou het dan toch over een andere boeg gooien, ook voor de andere teams. Want als je op dezelfde manier met deze Alaphilippe naar de Mûr de Bretagne trekt, dan hang je."

   

  "Je zou bijvoorbeeld bij de eerste passage van de Mûr de Bretagne of in de aanloop ernaartoe al iets kunnen doen. Alleen zijn de teams van de klassementsmannen bondgenoten van Alaphilippe. Zij willen de boel gesloten houden en zijn tevreden met eventueel boni's voor Roglic of Pogacar."

  Als je op dezelfde manier naar de Mûr de Bretagne trekt met Alaphilippe dan hang je.

  Michel Wuyts

  "Koestert Alaphilippe geen stiekeme klassementsdromen?"

  Julian Alaphilippe was de grote triomfator, uitgerekend de man die Michel Wuyts niet in zijn ploeg voor de Tourmanager opnam. "Och, zwijg! Ik wist dat de kans groot was dat ik in de 1e rit al met mijn gezicht tegen de muur zou knallen, maar ik heb een keuze gemaakt, omdat ik denk dat Alaphilippe zich niet in de pelotonsprinten zal mengen en Van Aert en Van der Poel wel."

   

  Maar kan Alaphilippe niet meedoen voor het klassement dan? "Ik heb ook al gedacht dat hij misschien stiekem andere dromen koestert. Maar ik denk dat hij hetzelfde antwoord van 2 jaar geleden zal geven: ik probeer zolang mogelijk het geel te houden en zie wel waar het schip strandt."

   

  "Veel zal afhangen van zijn tijdrit. Als die is zoals in Pau (die hij won in de gele trui) zal hij een heel eind meegaan. Maar in principe kan hij Roglic en Pogacar niet aan. Ik geloof er niet in dat hij dit jaar de Tour kan winnen. Al sluit ik het niet uit als hij er zich eens volledig op toelegt."

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar