Alaphilippe: "Ik had dit scenario gedroomd, maar nu is die droom uitgekomen"

  Voor het 4e jaar op een rij weet Julian Alaphilippe een etappe te winnen in de Tour de France. Met meteen ook geel is niet alleen zijn Tour maar ook die van zijn ploeg Deceuninck-Quick Step al meteen geslaagd.

  "We hebben de hele dag de koers gecontroleerd, mijn ploegmaats leverden geweldig werk", begint Julian Alaphilippe met de obligate ruiker voor zijn ploegmaats.

   

  "In de finale werd ik wel opgehouden door die valpartij, maar ik kon zonder mij al te veel op te winden snel weer aansluiten."

   

  "Uiteindelijk moest ik het daarna wel nog afmaken. Ik wist dat ik de klim hard moest maken om de sprinters overboord te gooien. Toen Dries (Devenyns) aantrok, heb ik het maximale gedaan om de kloof zo groot mogelijk te houden."

   

  "Het was niet gepland om zo vroeg aan te gaan, maar ik zag dat ik een gaatje had en dacht: de anderen moeten nu ook à bloc zitten. Mijn voorsprong bleef geruststellend. Het was het scenario dat ik had gedroomd, maar dat is nu ook uitgekomen."

   

  Voor Julian Alaphilippe is het zijn eerste zege sinds hij vader is geworden van zijn zoontje Nino. "Dat is een groot geluk. Ik mis hem enorm, maar het maakt deze zege extra speciaal."

  Declercq: "We wisten niet dat er zo'n zware valpartij was"

  Het zal geen verrassing zijn dat Tim Declercq op de eerste dag van de Tour al meteen de meeste kilometers op kop van het peloton voor zijn rekening nam.

   

  "Ik heb de zege van Julian via het oortje beleefd. Dat is zoals sport op de radio volgen, dat is vaak nog spannender dan in het echt. Toen ik het grote scherm passeerde, zag ik Julian met zijn handen in de lucht. Dat was een magisch moment."

   

  Deceuninck-Quick Step speelde wel een ogenschijnlijk dubieuze rol na de eerste grote valpartij. Toen het van leer trok nog voor iedereen was teruggekeerd.

   

  "We wisten niet dat er zo'n zware val was. De communicatie verliep niet altijd even goed, er was soms veel gekraak in het oortje. Plots hoorden we dat Julian er niet meer bij was en hebben we gas teruggenomen."

   

  Uiteindelijk ging de ploeg er toch weer tegenaan, vroeger dan verwacht. "We hoorden dat iedereen terug was. Wij kunnen ook niet gewoon achterom kijken, wij hebben niet alle info die de tv-kijkers hebben."

  Lees ook: