Philip Mestdagh: "Rusland is sinds vorige confrontatie van gedaante veranderd"

  Philip Mestdagh is voorzichtig, maar gaat uit van eigen kracht.

  Vanavond strijden de Belgian Cats in Straatsburg om een ticket voor de halve finales van het EK tegen Rusland. De Belgische basketbalsters klopten de Russen in de laatste confrontaties. Toch is Philip Mestdagh op zijn hoede: "Ze zijn erop gebrand om resultaten te halen."

  De spanning stijgt op het EK basketbal. De Belgian Cats kijken om 21u Rusland in de ogen. Een wedstrijd die meer kan opleveren dan een trip naar de halve finales.

   

  "Als we de wedstrijd winnen, hebben we meteen een ticket voor het WK beet. Daarmee is ons eerste doel bereikt en vermijd je alle stress die de plaatsingswedstrijden met zich meebrengen", weet Philip Mestdagh.

  De Russische vrouwen zijn erop gebrand om resultaten te halen en zich te tonen op het allerhoogste niveau. 

  Philip Mestdagh

  De Cats begonnen met een valse noot aan hun EK, maar herpakten zich en wonnen hun groep. Rusland moest nog een barragematch spelen tegen Slovenië. Maakt dat van hen een haalbare kaart?

   

  "Ik denk van wel. We hebben ze al tweemaal geklopt in een groepsfase op een groot toernooi", meent de coach van de Cats. "Maar sindsdien zijn ze van gedaante veranderd."

   

  "Ze hebben een nieuwe coach, de Russische federatie heeft een nieuwe visie en de buitenlandse sterren zijn weg. Ze beschikken over een goede generatie jongeren, die Europees kampioen werden bij de U18. Ze hebben veel individueel talent en een sterk collectief met een offensieve mindset."


  Rusland is dus niet meer de ploeg van voorheen. "Het grote verschil is dat ze een hechte bende vormen", zegt Mestdagh. "Ze zijn erop gebrand om resultaten te halen en zich te tonen op het allerhoogste niveau."

  "Moeten bij machte zijn om defensieve zwakte uit te buiten"

  Ondanks de jeugdigheid van de tegenstander vanavond spelen er enkele sterren bij Rusland. Gaan zij een rechtstreekse strijd aan met Meesseman en co.?

   

  "Vadejeva is natuurlijk een van de sleutelspeelsters bij de tegenpartij", weet Mestdagh. "Maar ik vergeet zeker Moesina en Levtsjenko niet."

   

  "Het zal belangrijk zijn om de omschakelingen van Rusland af te stoppen. Ik denk dat we bij machte zijn om het achterin gesloten te houden en hun defensieve zwaktes uit te buiten."

  Als Emma goed ondersteund wordt, zal Rusland van ver moeten komen om ons te kloppen.

  Philip Mestdagh

  Niet alleen bij de Russen spelen enkele toppers. Ook België heeft enkele wereldtoppers in de rangen. Al verkeren Julie Allemand en Kim Mestdagh nog niet in topvorm.

   

  "Dat zij hun niveau zouden opkrikken, zou fantastisch zijn. Emma Meesseman blijft de sterspeelster van de ploeg. Wanneer ze goed ondersteund wordt door andere speelsters zoals Julie en Kim, moeten ze van ver komen bij Rusland om ons te kloppen", besluit coach Mestdagh.

  Lees ook: