Magistrale Emma Meesseman loodst Belgian Cats naar halve finales op EK

  EK basketbal

  België 
  Rusland 
  21
  1
  20
  22
  2
  17
  20
  3
  21
  22
  4
  25
  85
  einde
  83

  De Belgian Cats zitten bij de laatste vier op het EK basketbal. Ze versloegen topland Rusland in de kwartfinales na een thriller met 85-83. Julie Allemand bleef koel met nog 5 seconden op de klok, maar het was Emma Meesseman die de uitblinker was bij de Belgen.

  Het was vooraf aangekondigd: het wordt bij Rusland opletten voor Maria Vadejeva. De centerspeelster van de Russen, ploeggenote van Emma Meesseman bij Jekaterinenburg, etaleerde vanaf de opworp haar hoogvorm en bracht zo de Belgische centers Linskens en Massey al vroeg in foutenlast.

   

  Maar wat Vadejeva deed voor Rusland, deed Emma Meesseman voor België. En nog beter ook. De Belgische Sportvrouw van het Jaar heerste aan beide kanten van het veld en zorgde ervoor dat de Cats een moeilijke periode in het 2e quarter overleefden: 43-37 bij rust.

   

  Ook na de pauze bleef Meesseman (33 punten, 11 rebounds en 4 assists) doen waar ze zin in had. Omdat Vadejeva steun vond bij bommenwerpers Glonti en Sjilova bleef de kloof wel binnen de perken.

   

  In een zenuwslopend slotquarter verzwakte België niet en op de juiste momenten scoorden ook de andere basisspeelsters. Na een knappe score van Allemand op enkele seconden voor het einde stond het 85-83, Rusland kon in het ultieme slot niet meer scoren.

   

  De Belgian Cats verlaten nu Straatsburg en trekken naar Valencia voor de eindfase van het toernooi. Zaterdag nemen ze het in de halve finales op tegen Servië, dat in de kwartfinales gastland Spanje klopte na één verlenging.

   

  Dankzij de plaats in de halve finale van het EK is België meteen ook zeker van deelname aan het kwalificatietoernooi voor het WK, dat volgend jaar in februari plaatsvindt. Australië is in de herfst van 2022 gastheer voor het wereldkampioenschap.

  België: Meesseman 33, Kim Mestdagh 19, Linskens 13, Allemand 9, Delaere 6, Vanloo 5

  Allemand blijft koel en knalt Cats op voorsprong

  Russen kunnen niet scoren in slotseconde, vreugde bij Cats

  Mestdagh: "Hebben dit vuur nodig om tegen de grote basketnaties te spelen"

  Meesseman: "Hebben altijd de energie gevonden om te blijven doorduwen"

  Linskens: "Heb de schrik van mijn leven gehad op het einde"