Peter Vandenbempt: "Kompany heeft als trainer een slechte beurt gemaakt"

  Peter Vandenbempt

  In zijn wekelijkse analyse van de Jupiler Pro League laat Peter Vandenbempt zijn licht schijnen over onder meer Anderlecht, Racing Genk en de strijd om Play-off I. "Het is een race tussen kreupele paarden met ook enkele frisse hengsten", klinkt het.

  Peter Vandenbempt in een notendop:

  • De keuzes van Vincent Kompany zijn niet uit te leggen en bleken verkeerd.
  • Anderlecht heeft gelijk om vast te houden aan de keuze voor Kompany.
  • Als Genk geloofwaardigheid als topclub wil overhouden, blijft het kalm.
  • Play-off I is een strijd race tussen kreupele paarden met ook enkele frisse hengsten.

  "Vincent Kompany heeft als trainer een slechte beurt gemaakt"

  Ik vind dat Vincent Kompany gisteren als trainer een slechte beurt gemaakt heeft, met een paar keuzes die finaal niemand begrepen heeft. Dat is toch niet omdat iedereen te dom is om ze te begrijpen.

   

  Zelfs als de uitleg wellicht is dat wedstrijdselecties gemaakt worden op basis van de trainingen tijdens de week, zijn die keuzes wat mij betreft gewoon niet uit te leggen en in elk geval verkeerd gebleken achteraf.

   

  De meest opvallende was Miazga, die al heel lang een zekerheid geworden is achterin. Samen met Delcroix was er de voorbije maanden eindelijk stabiliteit in de defensie, behalve dan een doelman die erachter staat en geen zekerheid biedt. Miazga is ook bij de beste koppers in de competitie en is de leidersfiguur achterin. Maar blijkbaar vindt Kompany dat de jonge Lissens beter is. Neen, dat is niet goed gedaan.

   

  El Hadj was vorige week bij Cercle niet goed, maar is wel een jong talent dat de voorbije weken toch geëxcelleerd heeft in een ploeg die vaak een groot gebrek aan creativiteit etaleert. Hij zat - net als Amuzu - op de bank voor nieuwe rekruut Ashimeru, die duidelijk niet klaar was. Bruun-Larsen mag elke keer opnieuw starten en is nog niet één keer goed geweest.

   

  Met zijn geweldig oratorisch talent zal Kompany dat ongetwijfeld allemaal kunnen uitleggen, maar het was nodeloos verkeerd.

  "Het krediet van Kompany lijkt voetballiefhebbers en waarnemers te irriteren"

  Er kan geen discussie over bestaan dat het krediet van Vincent Kompany veel groter is dan voor andere trainers, die wellicht het gelag al betaald hadden.


  Het valt me op dat dat krediet van Kompany veel voetballiefhebbers en waarnemers lijkt te irriteren, terwijl clubs die hun trainer sneller aan de deur zetten ook altijd kritiek krijgen. Een club die dan vasthoudt aan de keuze die ze gemaakt heeft, wordt dan ook met de vinger gewezen.


  Natuurlijk zijn de bazen bij Anderlecht ongelukkig en ontevreden. Zij vinden dat dit Anderlecht een kern heeft waarmee je de top 4 moet halen. Play-off I spelen is de eis voor de trainer. Anderlecht heeft nood aan Europees voetbal.


  Het bestuur heeft zich gisteren ongetwijfeld dezelfde vragen gesteld als iedereen over de aanpak van Kompany en ik kan mij niet anders voorstellen dan dat hij daar de volgende dagen intern over aangesproken wordt.
  Aan de andere kant zijn diezelfde bazen van Anderlecht rotsvast overtuigd van het potentieel van Kompany als topcoach. Ze houden ook rekening met de sportieve en financiële realiteit waarin een beginnende trainer zijn weg moet zoeken.

  Welke trainer is beschikbaar om meteen beter te doen en is dat het waard om opnieuw een schokgolf door de club te jagen?

  Peter Vandenbempt

  En hoe je het ook draait of keert in deze gekke competitie: Anderlecht zit nog volop in de twee races - Play-off I en de beker - voor Europees voetbal. Dat is de ultieme doelstelling.

   

  En dan is er ook de altijd belangrijke vraag: welke trainer is nu beschikbaar om meteen beter te doen? En vooral: is het het waard om nog een keer een enorme - de grootste dan - schokgolf door de club te jagen en opnieuw voor onrust en een gebrek aan stabiliteit te zorgen? En dan is het antwoord ook gewoon: niemand.

   

  De club houdt vast aan de keuze voor Kompany en daarin heeft ze ook gewoon gelijk. En als straks aan het einde van de rit blijkt dat alles verloren gegaan is, dan zal na het seizoen wel bekeken worden of Vincent Kompany er volgend jaar ook nog zal zijn.

  "Als Genk geloofwaardigheid wil behouden, blijft het kalm"

  Ik mag hopen dat John van den Brom vrijdag nog op de bank zit bij Genk, maar dat zal dan toch niet op basis zijn van de wedstrijd en de prestatie van zondag tegen Beerschot. Want dan kun je Van den Brom toch niet aan de deur zetten.

   

  Mogelijk spelen er andere elementen en is het bestuur overtuigd dat het niet meer goed komt met deze trainer, dat weet ik niet. Genk was niet zo geweldig, maar straalde wel energie uit. Het wilde spelen en had ook nog mogelijkheden om te winnen.

   

  Maar als je in zo'n periode zit, valt het allemaal een beetje tegen, met een wereldgoal aan de andere kant en nu al voor de tweede week op rij een beetje pech met zo'n penalty.

  Een nieuwe trainer op zes speeldagen van het einde lijkt mij sowieso een slecht idee. 

  Peter Vandenbempt

  Een nieuwe trainer op zes speeldagen van het einde lijkt mij sowieso een slecht idee. Het enige wat je dan kunt doen, is om het in de handen te leggen van de assistent Domenico Olivieri.


  Daarbij moet je je dan toch goed realiseren dat het wel iets anders is dan een keer één of twee wedstrijden over te nemen en te winnen en dan gauw weer in de schaduw te verdwijnen. Dat is niet hetzelfde als in 6 prangende matchen nog Play-off I afdwingen en in de 6 die daarop volgen ook Europees voetbal.


  Als Racing Genk als club nog enige geloofwaardigheid wil overhouden, blijft het nu gewoon kalm. Ze zitten nog in de top 4 en in de beker. Maar goed, Genk is door zijn structuur een bijzondere club, waarbij intern heel veel mensen heel veel meningen hebben en die heel graag ventileren. Zeker als het minder goed gaat, komen keuzes die anderen dan misschien gemaakt hebben onder druk te staan.


  Dan zal er nog wel eens aan herinnerd worden dat de allereerste optie Brian Priske was - maar dat was onhaalbaar - daarna Marc Brys en pas daarna John van den Brom.

  "Race tussen kreupele paarden en enkele frisse hengsten"

  In deze coronacompetitie is de strijd om Play-off I een race tussen struikelende, kreupele paarden waarvan er dan wel eens eentje met zijn snuit over de lijn zal vallen.

   

  Maar dan zijn er ineens weer een paar frisse hengsten zoals Zulte Waregem en KV Mechelen, die tot hun eigen grote verbazing weer meedoen voor Play-off I.

   

  Tussen plaats 3 en plaats 11 zitten maar 4 punten. Als we Club Brugge en Antwerp er al bij rekenen, zijn er nog 9 ploegen die strijden voor 2 plaatsen. Dat is toch vooral de realiteit omdat de topclubs zwaar tot zeer zwaar falen.

   

  Genk, Anderlecht, Standard, Charleroi, AA Gent, zelfs Antwerp kan zijn matchen niet meer winnen. Dat is interessant en spannend, maar als dat gepaard gaat met een gebrek aan kwaliteit in te veel wedstrijden van die ploegen die toch het niveau van onze competitie bepalen, dan weet ik niet of we daar zo heel erg blij mee moeten zijn.

   

  Maar goed, dat maakt de rekening niet van OH Leuven, Beerschot, Zulte Waregem, KV Mechelen of KV Oostende. Die doen het gewoon zeer goed en die verdienen daarvoor applaus.

  Beluister de analyse van Peter Vandenbempt: