Pijnlijke 1e thuisnederlaag van Anderlecht met slappe Wellenreuther en onmondige spitsen

  1. 45+2' - Doelpunt - Trent Sainsbury (0 - 1)
  1. 90' - Geel - Trent Sainsbury
  2. 88' - Geel - Gaëtan Hendrickx
  3. 86' - Verv. Gilles Dewaele door Lucas Rougeaux
  4. 86' - Verv. Zinho Gano door Jovan Stojanovic
  5. 75' - Verv. Lukas Nmecha door Mohammed Dauda
  6. 74' - Doelpunt - Zinho Gano (0 - 2)
  7. 69' - Verv. Ante Palaversa door Julien De Sart
  8. 64' - Verv. Habib Guèye door Teddy Chevalier
  9. 64' - Verv. Josh Cullen door Abdoulay Diaby
  10. 60' - Geel - Ante Palaversa
  45+2'Trent Sainsbury0 - 1
  74'Zinho Gano0 - 2

  KV Kortrijk heeft als eerste ploeg dit seizoen drie punten gepakt in het Astridpark. En dat ging verbazend eenvoudig. De Kerels kregen de openingsgoal in geschenkverpakking na een blunder van Wellenreuther. Daarna maakte Gano de match dood want aan de overzijde gebeurde er niets.

  Anderlecht - KV Kortrijk in een notendop:

  • Sleutelmoment: De toegevoegde tijd van de eerste helft. Overal stond de 0-0 al in inkt genoteerd wanneer Wellenreuther de bal knullig tegen Sainsbury duwde. Een klap die Anderlecht niet meer te boven zou komen.

  • Man van de match: Zinho Gano is een speciaal geval: bij wijlen een schaatsende Bambi en op andere momenten dodelijk efficiënt. Miste in de openingsminuten een dot van een kans, maar woog duidelijk op de Anderlecht-verdediging en deed de boeken toe met de 0-2.

  • Opvallend: Zowel tegen Cercle als Kortrijk mikte Anderlecht geen enkele bal tussen de palen. Dat zijn 0 schoten op doel in 180 minuten. En dan waren we nog zo vriendelijk om de extra tijd weg te laten;

  Bekijk de goals uit Anderlecht - Kortrijk (0-2)

  Blunderende Wellenreuther zet Kortrijk op weg

  Na een ondermaats en scoreloos gelijkspel tegen Cercle had Anderlecht iets goed te maken tegenover de kritische supporters. Het wilde optimaal profiteren van puntenverlies van de concurrentie om een plek bij de eerste vier op te eisen.

   

  Toch was het Kortrijk dat na enkele minuten al twee keer op voorsprong had kunnen komen dankzij de torens voorin. Gueye zag zijn kopbal door Wellenreuther geweerd worden, terwijl Gano het leer onbegrijpelijk over knikte.

   

  De 40 minuten die volgden, waren een ode aan het opgeschorte amateurvoetbal. Een overdaad aan overtredingen en slordigheden haalden het weinige tempo uit de wedstrijd. Scheids Visser probeerde de gang er nog in te houden door vele overtredingen niet te zien, maar zelfs dat mocht niet baten.

   

  Voor Anderlecht veranderde de erbarmelijke eerste helft zelfs nog in een nachtmerrie. In de toegevoegde tijd leek Wellenreuther de laatste doelkans makkelijk te klemmen, tot hij de bal loste. Als reflex duwde de doelman de bal in het aangezicht van Sainsbury, die zijn doelpunt ook zelf niet zag aankomen.

  Wellenreuther flatert bij de 0-1 en trekt triest richting kleedkamer aan de rust

  Gano klaart de klus tegen mak Anderlecht

  Vincent Kompany kon na de rust een heel nieuw elftal de wei in sturen, maar hield het bij twee wissels. Amuzu moest het beter doen dan Bruun Larsen en Ait El Hadj kwam Ashimeru vervangen. Supersubs werden het niet, want ook nu was de eerste kans voor de bezoekers.

   

  Zinho Gano werd de diepte in gestuurd door spitsbroeder Gueye. Oog in oog met Wellenreuther koos de boomlange spits voor een lobje, maar die poging hobbelde ongelukkig naast. Daar kon Anderlecht weinig tegen inbrengen en zo was het weer wachten op een zeldzame kans.

   

  Die vielen in het laatste kwart van de wedstrijd en opnieuw kwamen ze op naam van de bezoekers te staan. Selemani zag een geniale volley nog afgestopt worden door Wellenreuther, maar enkele minuten later was het wel raak. Gano profiteerde optimaal van een missertje van Delcroix, omspeelde de doelman en tikte de 0-2 rustig tegen de netten.

   

  Anderlecht raakte met een flauw slotoffensief niet verder dan een vrije trap in het zijnet en kan absoluut niet tevreden zijn met een 1 op 6 tegen Cercle en Kortrijk. In volle strijd voor een PO1-ticket stokt het bij Anderlecht, en dat vlak voor een lastige verplaatsing naar Standard.

  Geweldige controle en volley van Selemani levert helaas geen doelpunt op

  De Sart steelt de aanvoerdersband van Sambi Lokonga

  Kompany: "Spelers moeten tonen wat voor goeie voetballers ze zijn"

  Het was een teleurgestelde Vincent Kompany die we achteraf te zien kregen. Hij zat vooral in de maag met de manier waarop werd verloren. "Deze wedstrijd zal de wereld niet veranderen, dus kan je de wedstrijd aanpakken met alle inzet en op een manier waar je jezelf in herkent." 

   

  "Als je een risico neemt en dat loopt fout af, maakt dat niet het verschil tussen leven of dood. Dan kunnen de spelers beter die risico’s nemen en tonen wat voor goeie voetballers ze zijn."

   

  De Anderlecht-coach was dus allerminst tevreden met wat hij op het veld zag. "Uiteindelijk vertrek je hier met een gevoel dat 10 keer slechter is dan wanneer je verliest, maar er alles aan gedaan hebt."

   

  "Vandaag is het echt een rotgevoel. Ik kan hier nu een verhaal van maken van 10 minuten, maar dat heeft nul waarde. Het enige wat nu telt, is een reactie van iedereen: spelers en coaches. Veel gaan woorden niet veranderen, het was duidelijk."

  Kompany: "Ik kan weinig woorden brengen die zalvend zijn"

  Elsner: "Heel verbaasd, maar tegelijk heel blij"

  Bij KVK zat het enerzijds mee, maar langs de andere kant stonden de pionnen goed opgesteld. Het werk van nieuwe coach Luka Elsner. "Iedereen heeft het plan goed gevolgd: het afsnijden van de passlijnen naar Sambi Lokonga en Nmecha, en het opvangen van de acties op de flanken."

   

  "Wanneer elk puzzelstukje dan goed valt, levert dat meestal een goed resultaat op. We zijn heel verbaasd met het resultaat, maar tegelijkertijd heel blij voor iedereen op de club."

   

  Dat gevoel werd ook gedeeld door aanvoerder Trent Sainsbury, die de score opende wanneer Wellenreuther de bal in zijn gezicht duwde. "Dat was een doelpunt die een tijdje in het overzicht met hoogtepunten zal zitten. Als verdediger krijg je niet veel kansen en dan is elk doelpunt geweldig."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Kortrijk pakt de volle buit op Anderlecht! De lijdensweg van Anderlecht zit erop en met het schaamrood op de wangen trekt het naar de kleedkamer. Kortrijk kreeg de 0-1 vlak voor rust cadeau van Wellenreuther. Een kwartier voor tijd profiteerde Gano van mistasten van Delcroix. .
  3. tweede helft, minuut 93. De bal gaat bij Anderlecht van rechtsachter naar linksvoor. Of toch bijna, want Ilic komt goed uit om balbezit van Amuzu te voorkomen. .
  4. Vier minuten extra. En daarvan zijn er al twee gespeeld. . tweede helft, minuut 92.
  5. tweede helft, minuut 91. Dauda in het zijnetje. Dauda heeft geluk dat zijn vrije trap door de muur gaat, maar aan de andere kant van het muurtje belandt die bal in het zijnet. .
  6. Gele kaart voor Trent Sainsbury van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 90
  7. tweede helft, minuut 90. Sainsbury met een cynische fout. Ait El Hadj lanceert Amuzu met een geweldige steekpass. Sainsbury komt in de verste verte niet in de buurt van de bal, maar haalt de jonge dribbelaar genadeloos neer. Sainsbury mag van geluk spreken dat er nog een ploegmaat in de buurt stond, anders had hij rood gezien. .
  8. tweede helft, minuut 89. Anderlecht probeert een belegering te organiseren, maar slaagt daar allerminst in. .
  9. Gele kaart voor Gaëtan Hendrickx van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 88
  10. tweede helft, minuut 88. Hendrickx krijgt nog een geel karton na een stevige tackle op Lissens. Het zal niet meer dan een voetnoot zijn.  .
  11. tweede helft, minuut 86. De bal valt plomp voor de voeten van de opgerukte Sardella. Als een echte rechtsachter trapt hij die kans vol overtuiging in de tribunes. Hier kan Kompany allerminst tevreden mee zijn. .
  12. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij KV Kortrijk, Lucas Rougeaux erin, Gilles Dewaele eruit
  13. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij KV Kortrijk, Jovan Stojanovic erin, Zinho Gano eruit
  14. tweede helft, minuut 83. Na een mindere hoekschop van Kortrijk krijgen ze nog een herkansing. Chevalier zwiepte de bal voor doel, waar Gano het ideale mikpunt is. Alleen staat de spits deze keer niet helemaal in balans, waardoor hij de bal niet tussen de palen gemikt krijgt. .
  15. tweede helft, minuut 81. Diaby laat nog een goeie steal zien en wil ook meteen trappen, maar raakt niet door het bos van rode benen. .
  16. tweede helft, minuut 79. Selemani beseft dat de snelheid uit de aanval weg is en lokt dan slim een overtreding uit bij Sardella. Nog tien minuten te gaan en geen tekenen van beterschap bij Anderlecht. .
  17. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Anderlecht, Mohammed Dauda erin, Lukas Nmecha eruit
  18. tweede helft, minuut 74.
  19. tweede helft, minuut 74.
  20. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 74 door Zinho Gano van KV Kortrijk. 0, 2.