Cercle begrijpt buur Club, maar omarmt RSCA-voorstel: "Solidariteit is nodig"

  Vincent Goemaere (r) nam in januari de voorzittersfakkel over van Frans Schotte (l).

  Club Brugge heeft zijn bedenkingen bij het solidariteitsvoorstel tussen Belgische clubs dat Anderlecht gisteren lanceerde. Buur Cercle Brugge juicht het woord "solidariteit" bij monde van voorzitter Vincent Goemaere toe. "We moeten vooral samen ons product beschermen."

  CEO Vincent Mannaert van Club Brugge verwijst naar de fabel "De krekel en de mier: "Nu vragen dat anderen toesteken, omdat je zelf verliezen hebt gemaakt? Dat is geen solidariteit", vindt de sterke man van rivaal Club. Anderlecht stelde voor om de komende 3 seizoenen de Europese inkomsten van Belgische clubs te verdelen over alle Belgische clubs.

   

  Cercle-voorzitter Vincent Goemaere reageerde vanochtend op Twitter. Hij vond het voorstel van Anderlecht-CEO Karel van Eetvelt "misschien vreemd", maar hij ziet er heil in: "Sterk dat Anderlecht dit aandurft. We hebben moedige beslissingen en mensen zoals Karel Van Eetvelt nodig in het belang van het Belgische voetbal." Goemaere pleit voor solidariteit binnen de Pro League. (lees voort onder de tweet)

  "Enkele maanden geleden was toonaard RSCA nog anders, maar dit is mooi"

  Naar aanleiding van zijn tweet belde Sporza Goemaere even op voor wat meer toelichting bij het verrassende nieuws van RSCA. "Ik was zelf ook wat geschrokken door die melding. En ik begrijp zeker en vast ook Club Brugge, dat het wat vreemd was."

   

  "Want toen enkele maanden geleden de tv-gelden moesten verdeeld worden, was de toonaard toch iets anders. Ze nu horen solidariteit te wensen, vind ik een mooi woord. Ik wil vooral alle voetbalploegen in België oproepen om daarover na te denken."

   

  "Voor ons gaat het vooral over de zware periode waarin we nu zitten. Die is een groot probleem voor het Belgisch voetbal. Zullen we dit jaar nog voetballen? Onder welke omstandigheden? Wat zijn de gevolgen? Ik denk dat we gezamenlijk ons product moeten beschermen."

   

  "Vandaar dat ik de woorden van Karel Van Eetvelt wel warm onthaal. Dat de gelden moeten komen uit de Europese middelen, is een andere vraag. Daarover ga ik me niet uitlaten. Maar ik vind het wel goed dat er discussie ontstaat over solidariteit voor alle ploegen in het Belgisch voetbal."

   

  Vindt Goemaere de periode van 3 jaar niet wat lang? "Ik denk dat we heel moeilijke tijden tegemoet gaan. De economie krijgt zware klappen vandaag. Wij hebben bepaalde dossiers kunnen inkijken, waarbij men vermoedt dat het nog 12 tot 18 maanden aan zou kunnen slepen vooraleer er een vaccin is. Dit zal gevolgen hebben voor het voetbal. Ik denk dat we met z'n allen meer dan ooit moeten samenwerken om dit samen te boven te komen."

  De coronacrisis zal mogelijk nog 12 tot 18 maanden gevolgen hebben voor het voetbal. Ik denk dat we met z'n allen meer dan ooit moeten samenwerken om dit samen te boven te komen.

  Vincent Goemaere

  "Ik ben voorstander van 20 teams zonder play-offs, over tv-gelden ook praten"

  Goemare noemt de Europese gelden misschien niet de oplossing. Aan wat denkt hij? "Ik ben een hevige voorstander om het play-offsysteem te herbekijken. Naar volgend jaar toe ben ik voorstander om naar een competitie van 20 teams toe te werken zonder play-offs. Ik geloof niet in Play-off II en nog veel minder in 1B. En ook over de tv-gelden moet qua solidariteit nog even gepraat kunnen worden."

   

  De Champions League-deelnemer geeft al 15 procent van zijn CL-inkomsten aan het gemeengoed. Goemare duidt: "Als je goed kijkt naar de tabel, zie je dat de verdeling niet gelijkmatig verdeeld is. Ik denk dat voetbal ook wordt gespeeld met kleinere voetbalploegen, ploegen die op een gegeven moment ook geld nodig hebben om te kunnen werken. Daar moet toch eens naar gekeken worden."

   

  Club zegt dat Anderlecht er zelf voor gezorgd heeft dat het in moeilijke papieren zit. Goemaere: "Ik begrijp die stelling. Zeker omdat er enkele maanden geleden een heel ander verhaal op tafel lag. Maar dat neemt niet weg dat we de emoties even aan de kant moeten zetten en bekijken waar we de komende maanden en jaren met ons voetbal heen moeten."

   

  Heeft Cercle voordeel van het feit dat het eigendom is van Monaco? "Daar krijgen we veel commentaar op. Maar ook daar is het heel moeilijk. Ik kijk als een goede huisvader naar Cercle als kleine ploeg, die het moet doen met eigen middelen. We moeten zelfbedruipend worden. Het zal voor ons ook niet makkelijk worden de komende periode."