Feest in Italië: Leclerc laat Ferrari voor het eerst in 9 jaar juichen in Monza

  Leclerc zegeviert in Monza.

  2 op 2 voor Charles Leclerc! De 21-jarige Monegask heeft na de Grote Prijs van België ook die van Monza in Italië op zijn palmares gezet. Leclerc weerstond een prangend offensief van Mercedes-rijders Hamilton en Bottas.

  Charles Leclerc reed in de 69e editie van deze Grote Prijs, de 14e manche van het WK, van start tot finish aan de leiding, al is dat makkelijker geschreven dan gedaan.

   

  In de achteruitkijkspiegel van zijn rode Ferrari zag de nieuwe vedette van het Formule 1-wereldje de hele race lang alleen maar de priemende blikken van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. 

   

  De Mercedes-rijders naderden elk op hun beurt - eerst Hamilton en na een stuurfout van de Brit op het einde Bottas - op een haar, maar Leclerc hield zijn zenuwen op indrukwekkende wijze onder controle en sloeg elk aangekondigd offensief koelbloedig af.

   

  Wat Hamilton en Bottas ook probeerden, tegen Leclerc was niks te beginnen. De Monegask stormde onder luid gejuich als eerste over de finish in Monza. De tifosi werden gek van vreugde. Het was dan ook al 9 jaar geleden - met Fernando Alonso in 2010 - dat een Ferrari-rijder dat nog eens had klaargespeeld.

   

  Bottas legde beslag op plaats 2, Hamilton op plaats 3. Sebastian Vettel, als 4e van start gegaan, maakte al vroeg in de wedstrijd een schuiver. Toen hij weer het circuit opreed, kwam hij in contact met de Racing Point van Lance Stroll. Daarbij beschadigde de Duitser zijn voorvleugel en kreeg hij een tijdstraf. Voor Ferrari geen ramp, want het was Leclerc die al snel op de schouders gehesen werd en de fans op het circuit in vlot Italiaans toesprak.

  Hamilton leidt nog altijd de dans in het WK

  In de WK-stand telt Hamilton als leider nu 284 punten. Bottas telt er als tweede 221. Max Verstappen, die in Monza op de laatste plaats vertrok met een nieuwe motor, eindigde als 8e en staat 3e in het klassement met 185 punten.

   

  Charles Leclerc zit Verstappen op de hielen, als 4e met 182 punten. Sebastian Vettel sluit de top 5 af met 169 punten. De volgende GP is over twee weken in Singapore.

  De uitslag:

  "Ik ben heel gelukkig"

  Veel lof voor Charles Leclerc: