• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Aimabele Davies: "Denk niet dat ik Vince ooit op de bank zal hoeven te zetten"

  " "

  Sportief directeur Michael Verschueren en T1 Simon Davies op de 1e pc van het seizoen.

  Vandaag heeft Anderlecht het nieuwe seizoen afgetrapt met de 1e training én ook de 1e persconferentie van hoofdcoach Simon Davies, de man die speler-trainer Vincent Kompany meebracht van Manchester City. "Juist door mijn goeie relatie met Vincent, ben ik ervan overtuigd dat dit kan werken."

  Davies (45) had de leiding over de jeugdacademie van City. Toen Kompany, die naast speler ook manager naar Engels model wordt van Anderlecht, hem vroeg, was Davies vereerd. Kompany is nog op vakantie, dus was Davies de man die het seizoen vandaag op gang trapte én voor de pers verscheen.

   

  De aimabele Welshman kwam spontaan uit de hoek en antwoordde ontspannen op alle vragen. Een pak antwoorden gaf hij gisteren al op de sociale media van de club. Zo ook dat hij met Anderlecht op balbezit wil spelen, van achteruit wil opbouwen en agressief wil pressen.

   

  Vandaag ging het dan ook vooral over zijn relatie en samenwerking met Kompany. Sportief directeur Michael Verschueren kwam meteen to the point: "Simon is de coach in de breedste zin van het woord. Simon doet het dagelijkse werk van een coach, alle trainingen en coacht langs het veld."

   

  "Waar Vincent in het spel komt, gaat het over strategie, de speelstijl en in overleg met de coach bepaalt hij welke spelers daar het best voor geschikt zijn."

  Davies: "Door onze goeie relatie verwacht ik geen probleem met Vince"

  Davies, die een contract tot 2022 tekende, kijkt uit naar "deze opportuniteit": "Vince en ik willen met onze ideeën deze club succesvol maken. Het is fijn en een hele eer om hier te zijn."

   

  Davies bevestigde dat zijn goeie band met Kompany hem naar Anderlecht haalde. Samen met Kompany wil hij de stijl van City naar Brussel brengen. "Die kennen we allebei door en door. Vince en ik werken al een hele tijd samen. Ik vrees niet dat er problemen zijn in onze samenwerking. Onze band is de sleutel. Zonder die band zou het kunnen mislukken. Maar de band is er. We weten allebei duidelijk wat we willen."

   

  Het duo wil weer aanknopen met aantrekkelijk voetbal. Daarvoor heb je goeie spelers nodig: "Maar die zag ik hier vanochtend op training, al willen we ook versterkingen halen. Na een negatieve periode (zoals vorig seizoen, red) is het vertrouwen soms ver zoek, dan is het onze job als coaches om dat op te krikken en hen weer in zichzelf te laten geloven. Je wordt geen goeie of slechte speler op 1 dag tijd."

   

  Davies was over 1 ding duidelijk: "Vincent wil spelen, en nog een paar jaar. Wat de selectie van spelers betreft, zullen we samen overleggen. Maar normaal selecteert het team zichzelf. Soms moet je natuurlijk ook naar de tegenstand kijken. Maar door onze goeie relatie verwacht ik geen enkel probleem."

  Vincent wil spelen, en nog een paar jaar

  Simon Davies

  Davies: "Vincent heeft het laatste woord"

  Op één duidelijke vraag kwam ook meteen een duidelijk antwoord: "Vincent heeft het laatste woord  bij een beslissing.  Uit onze gesprekken blijkt sowieso dat onze visies over een spelsysteem of over een speler heel dicht bij elkaar liggen. Daarom heeft dit opzet een kans op slagen."

   

  Zou Davies Vincent op de bank durven te zetten? (hilariteit): "Een goeie vraag, maar ik denk niet dat het ooit zover zal komen. Daarom hou ik er ook van om met hem samen te werken. Hij is heel bescheiden - ondanks alles wat hij al bereikt heeft - en hij is heel eerlijk. Soms zelfs te eerlijk. Als hij vindt dat hij niet goed speelt, of dat hij niet helemaal fit is, zal hij het als eerste zeggen."

   

  Davies liet verstaan dat door zijn goeie relatie met City mogelijk talenten van daar naar Brussel komen, "maar alleen als dat goed is voor alle partijen."  

  Verschueren: "Als Kompany niet speelt, zit hij wellicht in tribune"

  Verschueren wou ook nog iets kwijt over de rolverdeling op de bank: "Dat is volledig doorgesproken. Simon is de baas op de bank. De staf bestaat uit mensen uit Engeland en mensen die hier al waren. We gaan ervan uit dat Vincent speelt en ik denk dat als hij niet speelt, hij wellicht niet op de bank zal zitten maar in de tribune. Hij zal dan wel al overlegd hebben met de coach over de speelstijl."

   

  De sportief directeur herhaalde nog eens dat hij niet bang is van het opzet: "Het gaat hier niet zoals 25 jaar geleden over een coach die ook de wedstrijd speelt. We zetten hier een individuele coach naast iemand die naar Engels model mee beslist over de speelstijl en de strategie."

  De persconferentie van Simon Davies: