Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Marijn de Vries ziet vraagtekens rond Lotte Kopecky voor Parijs-Roubaix: "SD Worx zit niet in de flow"

 do 4 april 2024 11:57

Zaterdag dokkert het vrouwenpeloton over de kasseistroken van Parijs-Roubaix. Kan Lotte Kopecky na haar vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen de knop omdraaien voor de Hel van het Noorden? Wieleranaliste Marijn de Vries denkt van wel, maar ziet ook heel wat vraagtekens.

"Ik denk nog steeds dat de kaarten heel goed liggen voor Lotte Kopecky. Ze moet gewoon deze week goed uitrusten." 

 

Wieleranaliste Marijn de Vries is ervan overtuigd dat de wereldkampioene met wat rust opnieuw top kan zijn aanstaande zaterdag, maar toch neemt ze een slag om de arm.

 

"Parijs-Roubaix is een heel andere wedstrijd dan de Ronde. De factor geluk speelt een grotere rol.  Kopecky is nog steeds één van de allerbeste rensters uit het peloton, maar ze steekt er iets minder bovenuit dan vorig seizoen."

SD Worx draait wat vierkant

De Vries merkt dat dat eigenlijk voor de hele ploeg geldt.

Voor de Nederlandse wieleranalist is de grootste vraag "hoe Team SD Worx het zal doen op zaterdag". De ploeg oogt wat ontregeld en dat is volgens De Vries te wijten aan de uitspraken van ploegleider Danny Stam.

 

"Ik denk dat hij het te hard gespeeld heeft door in de week voor de Ronde te zeggen dat Demi Vollering niet kan blijven. Wat daarna gebeurde, was dat iedereen in het team -zelfs CEO Erwin Janssen- die nieuwe, moeilijke situatie probeerde te ontmijnen."

 

"Het is gewoon lompe en onhandige communicatie van Danny Stam. Waarom zeg je zoiets in de week voor één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar? Het levert alleen maar gedoe op."

 

En dat viel op tijdens de Ronde volgens Marijn de Vries. "De rensters wilden laten zien dat ze nog voor elkaar wilden rijden en ze waren te veel daarmee bezig in plaats van met echt koersinstinct. Dat is in die wedstrijden wel echt nodig."

Lidl-Trek wordt de grootste concurrent

En dat koersinstinct nodig zal zijn, zagen we afgelopen zondag in de Ronde. Zeker bij Lidl-Trek dat een veel sterker blok heeft dan afgelopen seizoen. 

 

"Toen kampten ze met enorm veel pech: Balsamo en Longo Borghini vielen zwaar of werden ziek en Van Dijk was er niet. Dat zijn nu de rensters die er echt bovenuit steken. Dus de ploeg zal als collectief koersen", weet De Vries.

 

Trek won trouwens al 2 van de 3 edities van Parijs-Roubaix voor vrouwen. In 2021  won Lizzie Deignan en een jaar later Longo Borghini.

 Als SD Worx achter de feiten moet aanrijden dan is dat ook voor hen niet evident. Ze zijn dat niet gewend

Marijn de Vries, wieleranaliste

"Ik denk niet dat SD Worx slechter is geworden. De dynamiek ligt niet lekker zoals eerder gezegd en daarom zitten ze niet in de flow. Als ze achter de feiten moeten aanrijden dan is dat ook voor hen niet evident. Ze zijn dat niet gewend."


Voor de rest ziet de Vries nog enkele andere kapers op de kust. "Marianne Vos zal ook nog wel een poging doen om te winnen. Het is een wedstrijd die haar beter moet liggen dan de Ronde, want er zijn minder hoogtemeters en het is meer op techniek."

 

"Ook Schweinberger heeft vorig jaar goed gepresteerd en die zie ik ook wel ver komen. En als DSM-Firmenich PostNL collectief even goed rijdt als in de Ronde, dan zie ik ook nog een rol weggelegd voor Pfeiffer Georgi."

Goed weer en wind in de rug

Na enkele weken van hondenweer wordt er dit weekend eindelijk beter weer
voorspeld. Veel zon, warm, maar behoorlijk wat wind. Dat zal uiteraard ook wel een rol spelen.

 

"Als de wind, zoals nu voorspeld, hard waait uit zuid-, zuidwestelijke richting, dan zit hij schuin in de rug. Dat betekent dat er heel snel kan gereden worden", aldus De Vries.

 

Dat is in het voordeel van de vluchters. En de Nederlandse denkt dat er een aantal ploegen zullen zijn die gaan proberen om het peloton uit elkaar te rijden.

 

"Hierdoor wordt het al iets minder gevaarlijk op de kasseistroken en zal er misschien minder gevallen worden, al weet je dat nooit. Ik denk dat vooral SD Workx hierbij gebaat zou zijn."