Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx begint met kleine kwaaltjes aan WK kunstschaatsen: "Maar het hoofd zit goed"

 wo 20 maart 2024 18:52

Vannacht wordt in Montréal op het WK kunstschaatsen de korte kür bij de vrouwen geschaatst. België heeft met Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone - goud en brons op het EK - twee ijzers in het vuur. Maar een vlekkeloze aanloop was het voor hen beiden niet.

Twee maanden geleden beleefde Loena Hendrickx de mooiste dag in haar sportcarrière, toen ze naar Europees goud schaatste. Ook voor het WK behoort ze tot de favorieten, maar na een lang seizoen zit ze op haar tandvlees.

 

"De voorbereiding was niet vlekkeloos", verwijst haar broer en coach Jorik naar de ontstoken heup die haar hindert. "Topsport vraagt nu eenmaal veel van je."

 

"Het is een lang seizoen geweest voor de meesten, ook voor Loena. Haar lichaam is vermoeid, ze is niet helemaal topfit. Maar we staan hier en moeten het gewoon doen."

 

"Haar hoofd zit goed en ze heeft geen blessure die haar van het ijs houdt. Afgelopen jaren heeft ze al genoeg moeten afmelden. Nu wil ze gewoon schaatsen. Dat is een goeie mindset."

 

Wat is dan de ambitie van het kamp-Hendrickx? "Twee sterke küren rijden. Welke klassering daar dan bij hoort, hangt ook af van de rest."

Loena heeft al te vaak moeten afmelden. Nu wil ze gewoon schaatsen. Dat is een goeie mindset.

Jorik Hendrickx

Pinzarrone: "Verwachtingen? Gewoon tof dat ik bij de topfavorieten ben"

Terwijl de heup Loena Hendrickx parten speelt, worstelde Nina Pinzarrone de voorbije dagen met bloedneuzen. "Het gaat nu beter. Gisteravond hebben ze het dichtgebrand."

 

"Dat deed wel even pijn. Ik voel nu dat er korstjes in mijn neus zitten. Ik mag gewoon niet snuiten, dan komt het wel goed. Als ik daar sta, zal ik daar niet meer aan denken."

 

Tot voor kort kon Pinzarrone onbevangen naar een toernooi toeleven, maar de bronzen medaille van het EK schept nu toch verwachtingen. "Ik denk niet aan een plaats, ik wil gewoon mijn persoonlijk record verbeteren", zegt de 17-jarige.

 

"De buitenwereld heeft misschien hoge verwachtingen na mijn bronzen medaille, maar ik vind het gewoon leuk dat ik bij de topfavorieten word genoemd."

Pinzarrone
Nina Pinzarrone