Ga naar de inhoud

BK halve marathon: Dorian Boulvin en Juliette Thomas triomferen in Gentbrugge

 zo 10 maart 2024 13:37
Dorian Boulvin stond op de bovenste trede in Gentbrugge.

Op het BK halve marathon in Gentbrugge zijn er heel wat scherpe tijden neergezet. Bij de mannen ging de titel uiteindelijk naar Dorian Boulvin (1u01'25") terwijl Juliette Thomas (1u09'47") bij de vrouwen met het goud aan de haal ging. Ook Koen Naert, Simon Debognies en Hanne Verbruggen kwamen sterk voor de dag.

In Gentbrugge kwamen er vandaag een pak landgenoten aan de start die in uitstekende vorm verkeren. De tijden aan de meet maakten dat ook nog eens heel duidelijk.

Bij de mannen was de eerste Belg eigenlijk Simon Debognies, in 1u01"24", maar hij had zich als haas ingeschreven voor trainingsmaatje Boulvin. Voor de Belgische driekleur kwam Debognies dus niet in aanmerking. Die ging naar Boulvin, die één seconde later over de finish kwam.


Koen Naert was de derde Belg in een persoonlijk record van 1u01'33". De overall winst ging bij de mannen naar de Keniaan Edward Koonyo in 1u00:00. 

Op de Belgische ranking aller tijden rukken Debognies, Boulvin en Naert op naar plaatsen vijf, zes en acht. Ze zijn ook allemaal geplaatst voor de halve marathon op het EK atletiek in Rome in juni.

Enig probleempje: ondertussen doken er al acht Belgen onder de EK-limiet van 1u01'40", terwijl er maar drie plaatsen zijn. De Belgische atletiekfederatie heeft dus nog enkele moeilijke knopen door te hakken.

Juliette Thomas nadert op BR van Marleen Renders

Bij de vrouwen ging Juliette Thomas met de titel aan de haal. Ze eindige vijfde in 1u09'47" en komt zo wel erg dicht bij het Belgisch record van Marleen Renders, dat al 22 jaar op 1u08'56" staat.

Hanne Verbruggen, die al geplaatst is voor de olympische marathon, was in Gentbrugge tweede Belgische loopster in een persoonlijk record van 1u10'23", waardoor ze de derde Belgische aller tijden wordt. Victoria Warpy was derde in 1u12'33".

Voor het EK halve marathon in Rome hadden Thomas en Verbruggen zich eerder al geplaatst, net als Chloé Herbiet.

De overall overwinning was voor de Keniaanse Judy Kemboi in 1u06'34".