Ga naar de inhoud

Luca Brecel voelt zich mentaal ijzersterk na reset: "Wat er gebeurd is na het WK, is een goeie les"

 di 6 februari 2024 21:26
Luca Brecel.

Luca Brecel (28) zakte vanavond af naar de VRT om deel te nemen aan het VRT 1-programma De Dag van Vandaag. De wereldkampioen geeft toe dat hij de impact van zijn wereldtitel "heeft onderschat". "De resultaten blijven uit en dat is een beetje een mysterie, maar maak het ook niet te groot."

Voor Luca Brecel zijn het niet de beste maanden. Sinds zijn wereldtitel in mei vorig jaar krijgt hij geen lijn in zijn prestaties en zijn er al vele ontgoochelingen geweest.

 

"Er is heel veel te doen rond deze fase in mijn carrière", gaf Brecel toe in een gesprek met onze reporter in het VRT-gebouw. "Op papier gaat het iets minder en het is geen goed seizoen, maar ik voel me de jongste tijd wel heel goed."

 

"Dat is voor mij ook belangrijk. Dat ging een tijdje minder. Ik heb even afstand moeten nemen en heb echt naar mezelf moeten kijken. Vandaar heb ik afgezegd voor een paar toernooien omdat ik extra rustmomenten wilde thuis."

 

"Ik ben weinig thuis en ik kan daar wel van genieten. Ik had even een reset nodig. Mentaal zit het beter dan ooit tevoren in mijn carrière, maar dat vertaalt zich nooit in resultaten."

 

"Dat zal wel komen. Ik hoor uit alle hoeken dat mensen denken dat er iets met me scheelt, maar dat is totaal niet het geval. Integendeel. Het is gewoon een kwestie van tijd voor het op tafel goedkomt."

Luca Brecel.

Leerschool

Luca Brecel ontkent niet hoe hij na zijn wereldtitel op een rollercoaster is beland. "Ik kreeg zoveel aanvragen en ik ben er allemaal op ingegaan. Een exhibitietoernooi in Hongkong, de VS: je kunt het zo gek niet bedenken."

 

"Maar ik vroeg me af of ik die aandacht wel voortdurend wilde. Je bent het middelpunt, uren aan een stuk. Mensen willen foto's en willen alles weten. Dat zijn niet mijn favoriete bezigheden."

 

"Toen dacht ik: ik zal dit wat minderen en ik zal meer thuis zijn. Ik moet meer naar mezelf kijken. Ik heb alles opgepakt zoals ik voor het WK leefde en ik voel nu al dat dat weer werkt. Als ik me goed voel langs de tafel, begin ik ook echt goed te spelen."

 

Brecel schreef geschiedenis als wereldkampioen in The Crucible. "Ik heb het zelf onderschat. Ik wist wel dat het historisch was en dat er veel zou gebeuren, maar het was veel meer dan gedacht. Het is een goeie les voor de rest van mijn carrière."

Ik heb gewoon een toernooi nodig waarin ik 3 à 4 wedstrijden win en dan heb ik weer vertrouwen.

Luca Brecel

Brecel hoopt dat de resultaten nu snel zullen volgen. "Maar die klik kun je zelf niet maken. Die krijg je door te winnen."

 

"Ik heb gewoon een toernooi nodig waarin ik 3 à 4 wedstrijden win en dan heb ik weer vertrouwen."

 

"Nu was 2 matchen winnen en dan weer net niet het verhaal. Dan blijf je met een vervelend gevoel achter. Je gaat nooit tevreden naar huis. Je blijft altijd op je honger zitten en dat is heel frustrerend."

Mysterie

Heeft Luca Brecel het plezier teruggevonden? Zijn antwoord is duidelijk: "Het spelletje heeft me altijd plezier gegeven. Ik geniet ook van mijn leventje naast het snooker."

 

"In tegenstelling tot wat velen denken, is dat een heel simpel leventje. Enkel de resultaten blijven uit. Het is een beetje een mysterie, maar maak het ook niet te groot."

De dag van vandaag
Bart Cannaerts legt drie bekende Vlamingen het vuur aan de schenen over de kleine en grote actualiteit van de dag. En de kijker thuis kan winnen!
88 afleveringen
Gerelateerd: